Sätt kakel och lägg klinker

Det mest önskade jobbet av alla när våra läsare får bestämma – att sätta kakel och lägga klinker!

Våra krav på kvalitet och hållbarhet har ökat. Miljövänliga naturmaterial som är underhållsfria och lättstädade väljs allt oftare. Kakel och klinker är keramik, bränd lera. Ett mineraliskt material som inte kan mögla, ruttna eller brinna och som tål ljus, värme, lösningsmedel och kemikalier samtidigt som det har en enorm slitstyrka.

Kakelplattor finns idag i massor av format, vackra glänsande glasyrer och med dekormöjligheter. Och på golven har en formatexplosion ägt rum. Glaserade golvklinker i storlek till exempel 60×60 centimeter blir allt vanligare på golv i vardagsrum, kök och hall.

Göra det själv?

I torra utrymmen kan säkert många händiga villaägare själva sätta kakel på väggar och lägga klinker på golv. I våtutrymmen kan det däremot vara klokt att anlita företag som har behörighet enligt branschens regler. De är allmänt vedertagna som ett mått på fackmässigt utförande och uppfyller myndighetskraven i Boverkets byggregler, BBR.

Det viktigaste när man börjar ett arbete med kakel och klinker är att mäta upp ytorna, planera var skurna plattor krävs och var de ska placeras. Noggrannhet och att inte ge sig på för stora ytor i taget är också viktigt. När det gäller slutfinish, jämnhet i fogar och helhetsintryck har hemmafixaren kanske svårt att mäta sig med den profesionella plattsättaren. Hos branschens specialistföretag får man goda råd och det går ofta också att låna eller hyra skärmaskin för delning av plattor. I denna artikel visar vi exempel på två vanliga områden som många händiga hemmafixare kan klara av: Golvet i hallen och väggbeklädnad över köksbänken.

Tänka långsiktigt men ändå ta ut svängarna?

Är du sugen på färg och spännande mönster – sätt upp en fondvägg av färgstark mosaik i duschen, i en nisch eller bakom handfatet. Skapa färgkontraster med dekorplattor. Tänk på att dekor- och motivplattor oftast säljs styckevis och därmed är dyrare än vanliga plattor.

Blå glasplatta med räfflor ger snygg lyster. Livetile blue metal, 10×10, 1 698 kr/kvm, Centro Kakel.

Handmålad Marockansk golvplatta (finns i flera mönster). 20×20, 895 kr/kvm, Maroc.

Fakta om byggkeramik:

Kakelplattor har ett relativt poröst gods (vattenabsorption 10–20 procent) som kallas lergods. För att skydda godset mot föroreningar och för att kunna få färg och dekor har kakelplattor en skyddande yta av glasyr. Ett slags glasskikt som har glasets alla goda egenskaper; hygieniskt, vattentätt och lättstädat. Kakelplattor används på väggar och bara inomhus i vårt klimat.

Klinkerplattor är den mer robusta typen av byggkeramik och kan vara glaserade eller oglaserade och används både på golv och väggar. Godset kan vara så gott som helt tätt eller ha en vattenabsorption på upp till cirka 7 procent. Det finns frostbeständiga kvaliteter. Den moderna typen av klinkerplattor är av porslinskvalitet (kallas i Sverige ”granitkeramik”).

Mosaik är små, glaserade eller oglaserade plattor, som levereras och monteras sammanhängande med nät på baksidan i form av ark som kan vara omkring 30×30 centimeter. Det finns också mosaik av glas och av natursten.

Läs mer här om hur du sätter kakel!

Läs mer här om hur du lägger klinker!

Kakel i olika färg och form

Vackra färgskiftningar får man med en vågig yta, Caleidos Aqua…

… och Lavanda 10×10, 600 kr/kvm, Höganäs.

Fantastisk färg i väggkaklet ”Mother of Pearl” 13×13, 1 580 kr/kvm, Franska kakelbutiken.

Rektangulär blank platta med skön lyster. Porce grå 11×33, 495 kr/kvm, Konradssons kakel.

Röd, snygg och rektangulär. Glas tiles mekong 8×40, 125 kronor styck, finns i 25 färger och i andra storlekar, Kakelpalatzet.

Handgjord kakelplatta 10×10 i ockragult…

… och chokladbrunt, 1 000 kr/kvm, Maroc.

Tomatröd, tuff kakelplatta. Centro Rosso, 10×10, 649 kr/kvm, Centro Kakel.

Stavar i keramik är trendigt! Passar både på golv och väggar och kan vara komplement till stora eller små plattor. Muro Antrazit 33×65, 1 425 kr/kvm, Konradssons kakel.

Sobert i grått. Pietra Siena, 10×10, 279 kr/kvm, Beijer Bygg.

Trender:

• Stora plattor både på väggar och på golv
• Likadana plattor i olika format
• Stavplattor i olika längder
• Motivkakel
• Plattor som liknar sten, textil, trä, läder eller metall

Motiv, metall och look-alike

Det har länge funnits slitstarka och hållbara klinker som liknar riktig natursten. Nu blommar plattorna ut och har både motiv och personlighet. En stark trend är att kakel och klinker ska efterlikna andra och ibland otippade material som metall, plåt, tyg, trä, läder och tapet. Kul och intressant men framförallt slitstarkt!


Spännande träplanka av keramik. Block Wenge 10,9×66, 995 kr/kvm, Kakelpalatzet.

Otroligt naturtrogen ”läderplatta”! Twin cuero camel 38×38, 840kr/kvm. Kakelpalatset.

Fondtapet med medaljonger i keramik! Elegant golvplatta med uttryck av gjuten metall. Kan sättas med minimala fogar. Look Acciaio Damasco 45×45, 132 kr/st Höganäs.

En matt golvplatta med härlig textilkänsla. Young Antracite, 33×33, 398 kr/kvm, Höganäs.

Läcker metallplatta att ha som krydda på golv eller vägg. Metall Platino blank 10×10, 85 kronor styck, Konradssons kakel.

Genuin fransk lantbygds-känsla, stengodsklinker, ”Damier Noir S/Neige” 10×10, 73 kronor styck, Franska kakelbutiken.


En fräck detalj är denna list med 70-talskänsla! Young list,
Listone Pois Grigio 10×42, 301 kronor styck, Höganäs.

Modern och stram look har den stora plattan Xilo. Finns i fem olika färger. Xilo brown 30×60, 925 kr/kvm, Konradssons kakel.

Väggplatta med härliga pastellfärger och levande yta med tydliga penseldrag, här Flou Marina 25×42, 395 kr/kvm, Höganäs.

För mer information

Mer information och inspiration om kakel, klinker, branschens våtrumsregler och mycket annat, se:
www.bkr.se
www.kakelkunskap.se

Där kan du få kontakt med branschens specialistföretag; plattsättningsföretag inom PER, Plattsättningsentreprenörers Riksförening och leverantörer inom Kakelföreningen.

Köpinformation

Beijer Byggmaterial, www.beijerbygg.se
CC Höganäs, www.cchoganas.se
Centro kakel och klinker, www.centro.se
Franska Kakelbutiken, www.franskakakelbutiken.com
Kakelpalatzet, www.kakelpalatzet.se
Konradssons Kakel, www.konradssons.com
Maroc, www.maroc-marrakech.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar