Sätt kakel själv!

Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du proffsens tips och verktygshandledning.


Det här behöver du!

Bågfil med trådsågblad

Tumstock

Snickarpenna

Pensel

Roller

Tandspackel

Vattenpass

Skär- och knäcktång

Fogspackel

Kakelborr

Kakelfil

Fogbalja

Svamp med handtag

Svamp

Kakelskärare

Fogbräda

Fogsnöre

Idag när kakel och klinker har blivit mycket populärt kan det vara svårt att få tag på hantverkare.. Men en stor del av dessa arbeten kan du faktiskt göra själv. De flesta händiga gör-det-självare kan klara av att sätta och lägga plattor på mindre ytor i torra utrymmen.

För bad- och duschutrymmen gäller särskilda regler som försäkringsbolagen tillämpar. Om man inte är van vid den sortens arbete kan det vara klokt att anlita en utbildad fackman. Enligt reglerna ska den som gör tätskiktsarbeten i våtutrymmen vara anställd i ett behörigt företag och ha en personlig behörighetslegitimation. Medlemsföretagen i PER, PlattsättningsEntreprenörers Riksförening är behöriga och har plattsättning som sin huvudsakliga verksamhet.

Men försäkringsbolagen accepterar gör-det-själv-jobb – om de är gjorda enligt vedertagna regler, med konstruktioner som är godkända av branschen genom Byggkeramikrådet.

Följ monteringsanvisningarna!

Ett bra råd är att inte ge sig på en för stor yta första gången. Företag som säljer byggkeramik kan informera om produkter och metoder för montering. Det är klokt att vända sig till specialistföretagen inom området. De har kunskaper och kan ge dig tydliga monteringsanvisningar. Börja till exempel med plattor över diskbänken i köket eller på hallgolvet. Små missar här innebär smärre skönhetsfläckar medan missar i badrummet kan betyda vattenskador.

Det är viktigt att noga mäta upp ytan och planera arbetet innan man sätter igång. Var kommer de skurna passbitarna vid avslutningar att hamna? Börja med hela plattor på den sida där man först fäster blicken.

Serie Sydney är en svensk våtpressad, glaserad klinkerplatta med blank eller matt yta. Formatet på dessa är 120x120mm. I serien finns 19 färger med blank yta och 5 färger med matt yta. Plattorna är frostbeständiga och kan användas på väggar, både inomhus- och utomhus, samt på golv i t.ex. bostäder. CC Höganäs

Slå i spik med skiftnyckel?

Om du nu har bestämt dig för att spara in ett avsevärt antal tusenlappar genom att göra jobbet själv finns det all anledning att satsa några av dessa på riktiga verktyg. Plattsättning är ett speciellt hantverk och det finns speciella verktyg utformade för just detta.

Precis som det inte går så bra att slå i en spik med en skiftnyckel går det inte att hantera plattor och plattsättning med redskap som är avsedda för andra verksamheter.

Vilka verktyg behövs för att sätta kakel och klinker? Ja, först och främst några som de flesta redan har hemma: En tumstock, ett vattenpass, en snickarpenna, en roller och en pensel för tätskiktet, en plasthink att blanda fäst- och fogmassa i samt en rejäl borrmaskin med reglerbar hastighet.

Men nu kommer vi till specialverktyg för plattsättning. Du behöver en visp att sätta i borrmaskinen för beredning av fäst och fog. Pulver och vatten ska blandas i angivna proportioner till en jämn och smidig massa.

Kapa kakel

Vidare behövs någon form av plattskärare. Det finns många olika verktyg och maskiner att dela plattor med. Om det gäller en liten yta i köket kanske man kan nöja sig med ett enkelt redskap. Bland de enklare är en skär- och knäcktång. Man skär med en trissa och knäcker plattan med tången.

Man drar en distinkt rits över plattan – inte fler, det gäller alla skärverktyg. Proffsknep: Fukta skärtrissan med saliv. Tången kan användas för kakel, alltså relativt tunna och porösa plattor. När det handlar om klinkerplattor, som vi använder på golv, krävs rejäla doningar.

Klinker är hårdare och tjockare än kakel. För större arbeten och för klinkerplattor lönar det sig att satsa på en riktig plattskärare. Då slipper du göra av med plattor i onödan genom misslyckanden och det går lätt att skära till flera bitar med exakt samma mått.

En enkel men effektiv plattskärare kostar fyra – fem hundralappar. En mer avancerad kostar några tusen men kan ofta hyras i specialistbutikerna där man köper plattor. När man skär glaserade plattor uppstår en vass och lite ojämn kant. Den kan jämnas av med en kakelfil, men ett enkelt knep är att använda baksidan av en kakelplatta för avputsning av kanten.

Snören eller kryss?

Nödvändig är också en tandad spackel att dra av fästmassan med på väggen eller golvet. Sådana finns med olika tanddjup och en helt slät sida att dra ut och arbeta in massan i underlaget med, före avdragning med den tandade sidan.

För att få jämn bredd på fogarna används någon form av distans. Fogsnören finns i olika tjocklekar för olika fogbredder och används i de horisontella väggfogarna. Kakelkryss lämpar sig inte för större arbeten eftersom de inte tillåter efterjustering, men duger för riktigt små ytor. Proffsen använder vanligen fogsnöre.

En gummispackel eller en särskild fogspackel med handtag behövs för fogningsarbetet. För ett lyckat slutresultat och en bra ytfinish är avtvättningen av den fogade ytan mycket viktig. Arbetet görs med fuktig svamp som sköljs ofta. Bäst gör man detta med svamp monterad på en speciell platta med handtag. För större ytor lönar det sig att satsa på en enkel foglåda att skölja och pressa ur vattnet ur svampen i.

Det finns enkla, färdiga verktygsset i kakelbutiker och byggmaterialhandeln. För någon hundralapp kan man få en påse, innehållande till exempel en enkel glasskärare eller en skär- och knäcktång, en liten tandspackel, fogspackel och svamp.

Om du ska sätta några kakelplattor över tvättstället på gästtoaletten är ett sådan påse kanske allt som behövs, men för större ytor lönar det sig att satsa på bättre grejer.

Borra hål

Det blir säkert nödvändigt att borra hål i plattor för elinstallationer och liknande. Ett litet hål i en kakelplatta klarar man med en installationsborr i borrmaskinen.

Sätt en bit maskeringstejp på plattan innan du borrar så går det lättare att få fäste från början. Större hål görs med en trekantsborr i en vanlig borrsväng. Man kan såga större hål i kakel med en kakelsåg, ett speciellt sågblad som sätts i en bågfil. För borrning i klinkerplattor krävs diamantborr som är ganska dyrbara.

För skärning av urtag i plattor och för gering av kanter för hörn använder proffsen en vattenkyld diamantsåg. Den kostar många tusen men finns ofta hos specialistföretagen som kan erbjuda tillsågning. Rita i så fall in dina sågningar på plattorna och ta med dom till butiken. En möjlighet som det kan vara lämpligt att kolla innan man köper plattorna.

Dra av fästmassan lodrätt med tandspackel. Sätt i plattorna i fastmassan med tryck och rörelse i sidled. Foga med cementbunden fogmassa diagonalt över fogarna. Rengör med svamp efter fogningen, var noga med avtvättningen så får du fram den där riktiga ytfinishen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar