Sätta kakel i badrummet

Kakla badrummet. Kakel har sin givna plats i badrummet, men om du tänker göra jobbet själv är det viktigt att du verkligen vet hur du gör. Tätskiktet är A och O, är inte det gjort på rätt sätt vill försäkringsbolaget varken försäkra våtrummet eller betala ut ersättning vid eventuell fuktskada. Här får du tips om kakla badrummet.

Ett helkaklat badrum är en dröm för många, men ska du göra jobbet själv gäller det att vara minutiöst noggrann med tätskiktet. På bilden kakel ur serien Trend Stone från CC Höganäs.

Våtrumsinstruktion

Här beskriver vi hur man sätter nya kakelplattor i våtrum enligt instruktioner från PCI Sveriges våtrumsinstruktion. Följ instruktionerna noga. Om du ska sätta i annat rum än våtrum, exempelvis över diskbänken, gör du likadant men hoppar över tätskiktet.

Underlag för kakelsättning

Som underlag för kakelsättningen ska du ha en slät, torr och rengjord yta, t.ex. 13 mm gipsskiva, som kan vara enkel och monterad på reglar med max 450 mm avstånd eller dubbel på reglar med 600 m avstånd mellan sig. En fibercementskiva går också utmärkt, eftersom den är fuktbeständig. Skruvar och skarvar ska givetvis vara utspacklade. Lättbetong går bra och ska i så fall vara spacklad, betong likaså. Har du putsad yta, ska den vara brädriven slätputs. Tag absolut ingen skiva av trämaterial, t ex spånskiva, eftersom den rör sig vid olika fuktkvot och kan ge upphov till mögeltillväxt. Om du är tveksam om din väggyta är tillräckligt stabil eller av rätt material, sätt upp en gips- eller fibercementskiva.

Du kan faktiskt också sätta kakel på en befintlig kakelvägg, om detta kakel sitter stadigt – kakel på kakel. Det kvarsittande kaklet ska i så fall rispas med kakelkniv så att det nya kan få fäste. Rispa i diagonalställda rutor om cirka 2×2 cm.

Läs mer: Välj badrumsbelysning

Gör tätskikt på vägg så här:

Obs! Jobba inte vid kallare temperatur än +15°C!


1. Se till att väggarna är torra och rena. Rolla flödigt med fuktskyddsmassa en gång över hela väggytan. Låt torka en timme.


2. Om du ska lägga klinker på golvet, täta vinkeln mellan golv och vägg med fiberremsa som limmas. Baka in fiberremsan omsorgsfullt i tätmassan.


3. Är golvet en plastmatta, rugga upp ytan på den uppvikta mattkanten med grovt sandpapper, spackla ut mattans överkant på väggen och klistra vävremsa över skarven.


4. Över alla skarvar mellan skivor, hörn m.m. limmas fiberremsa. Fyll också alla springor vid genomföringar med silikon och limma fiberremsa runt genomföringen. Dränk fiberremsan i tätmassa.


5. Rolla flödigt över hela väggen en gång till med tätningsmassa, även tätningen nere vid golvet. Låt torka minst två timmar, om du har +20°C. Vid kallare behövs längre torktid.

6. Rolla ytterligare ett lager med tätningsmassa till tjocklek cirka 1 mm. Låt torka minst 12 timmar vid +20°C innan du börjar sätta plattor.


1. För på fästmassa på väggen och arbeta massan ordentligt. Den ska vara 4-6 mm tjock. Dra av med tandad spackel som hålls vinkelrätt mot underlaget. OBS, rätt tandning! För inte på fästmassa över större yta än du hinner med att sätta inom 10 minuter.


2. Börja nerifrån. Rigga på något sätt upp en rätbräda som styr andra horisontella plattskiftet, om du inte har annat stöd att starta ifrån, t.ex. diskbänken. Kontrollera med vattenpass att rätbrädan är hel horisontell.
Använd fogsnöre eller kakelkryss vid sättningen. Sätt plattan något bredvid slutliga placeringen och skjut eller vrid plattan på plats. Kontrollera med vattenpass att fogarna blir horisontella respektive lodräta. Flukta med ögat längs med ytan, så att fogarna blir spikraka. Kontrollera att massan fungerar genom att lyfta på någon platta då och då och titta efter. Baksidan ska vara helt täckt med bruk. Högst halva fogdjupet får vara fyllt med fästmassa.

3. Ta bort ”startbrädan” vid lämpligt tillfälle och sätt nedersta skiftet. Låt väggarna torka i två dygn. Dra därefter bort fogsnöret utom i hörnen. Kryssen får sitta kvar. Foga sedan genom att dra ut fogbruk och bearbeta det med gummispackel. Dra diagonalt över rutmönstret och var noga med att fylla i alla fogarna. Det är lätt att missa någonstans. Skrapa bort överflödigt fogbruk.


4. Efter en halvtimme är det sedan dags att torka bort allt bruk och rengöra plattorna. Använd väl urkramad trasa eller svamp som du sköljer ofta. När ytan torkat ett par timmar, polera med torr mjuk trasa eller trassel. Håll fogarna fuktiga i tre dygn t ex genom att tejpa upp en plastfolie över och/eller dra då och då med fuktig tvättsvamp över ytan.

Läs mer: Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Byta ut skadad kakelplatta

Har du ett tätskikt bakom plattan, t.ex. i duschen, är det extra viktigt att du är försiktig vid rivningen av den gamla plattan och förnyar tätskiktet omsorgsfullt.

1. Skydda plattan med en duk och slå försiktigt sönder plattan med en hammare.

2. Peta loss kakelbitarna försiktigt, till exempel med ett kasserat stämjärn.

3. Skrapa rent från gammal stelnad fästmassa.

4. Rengör underlaget noga, torka torrt och påför ny tätmassa om det behövs.

5. Sätt dit en ny platta med fästmassa och foga som vanligt.

Av Per Hemgren och Henrik Wannfors, Foto PCI Sverige AB (ur Husets ABC), ViV nr 5/2005

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar