Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.


Stort i svart, vitt och grått. Serien One o One från Konradssons Kakel finns i flera olika dekorer och storlekar för både vägg och golv. Fondväggen är klädd med 33×50 cm stora plattor med lövmotiv och golvet och väggarna i förgrunden med 16,5×50 cm stora plattor, rek pris 670 kr/kvm.

En färgglad fond kan pigga upp den mest morgontrötte. Väggkaklet Blues från Konradssons Kakel är högblankt, mäter 10x30cm och kostar omkring 730 (rött) resp 400 (vitt) kr/kvm. På golvet ligger Marte som finns i ett tiotal nyanser och dekorer. Storlekar från mosaik till 60x120cm. Rek pris 15×15 cm 700 kr/kvm.

Allt större format

– Trenderna i badrummet är framför allt att det blir mer och mer blankt kakel, även på golvet, samt att formaten ökar. Från att ha varit mycket 10×10 och 20×20 är plattorna nu betydligt större, upp till 60×60 cm. Annars är det fortfarande mycket vitt, svart och grått som bas, men folk vågar också vara mer färgglada i fonder och dekorer, berättar Magnus Andersson som är VD på Konradssons Kakel.

– I badrummet är det relativt mycket släta kakelytor, medan det i själva duschdelen bör vara mindre storlekar på kaklet och mer struktur i det, kanske främst av tekniska orsaker som golvfall och mindre risk för halka.

Elegant och fräckt – Sequence är en elegant serie oglaserad, frostbeständig klinker. Plattorna är matta och finns i svart, grått, vitt och blått, i tre varianter: med stiliserat rosmönster i storformat (61×61), enfärgade (61×61), samt med mosaikliknande mönster (30×30 cm). Pris från ca 755 kr per kvm, CC Höganäs.

Mönstret hos Reflex Design ger ett tredimensionellt och unikt intryck – inspirationen till serien kom då designern tittade upp mot ett fönster med spindelnät framför. Plattorna är blanka och har en metallic-look. De finns i storlekarna 50×50 och 25×50, i färgerna diamant, svart, guld och silver, samt som en mosaikplatta på 25×25 cm. Serien kommer från CC Höganäs och kostar från ca 1 046 kr per kvm.

Strukturer och mönster

Ragnhild Heering, sortimentsansvarig på CC Höganäs, stryker under storformatstrenden.

– Tillverkare nere på kontinenten visar plattor på 50×100 cm. Även i Norden blir storformaten allt mer vanliga, dock ofta med inslag av mindre plattor. Sten- och trälooken är fortfarande inne – om inte imitation så handlar det åtminstone om inspiration av andra material.

– I Norden är det mycket svart och vitt sedan några år tillbaka. Strukturer och mönster är ganska populärt. Inte som förr, med figurer i mitten av plattorna, utan att hela plattan är mönstrad men utan mönsterpassning.

Diskreta mönster. Sakura från Svenska Kakel är en bra illustration till kakeltrenderna. Serien finns i gråa och vita nyanser samt med ett stiliserat mönster av blad, i storlekarna 12,5×50 och 25×50 cm. Pris ca 500-770 kr/kvm.
kr/kvm.kr/kvm.

Mycket ljust på väggarna

Stefan Johansson på Svenska Kakel ser en viss uppbromsning av de allra största formaten. Visst används plattor i storlekarna 30×60 och 30×100 cm, men inte i några större volymer, menar han. Inte minst är dessa svåra att lägga. Istället är det mellanformat som gäller, 20×30 till 25×50 cm, och alltjämt läggs det mycket 10×10-format.

– Det är fortfarande väldigt mycket ljusa färger på väggar; mycket vitt som basplattor. Det senaste året har det börjat komma dekorer, som blommor och mönster. Tittar man utanför badrummet börjar den rustika trenden komma tillbaka – grått, svart, vitt, raka kanter, lite mer strikt.

Blommor om du vill. Serien Andra från Svenska Kakel finns i storlekar från 10×10 till 40×40 cm och i ett halvdussin olika nyanser. I serien ingår även flera olika plattor med mer eller mindre tydliga blommönster. Priset ligger på omkring 375 kr/kvm.

Vill du ha en svag struktur på väggarna är Nordkapp ett alternativ. Den finns som klinker i storlekarna 10×10 och 20×20 cm, samt som kakel i 20×40 cm, i tre respektive fem olika nyanser inom vitt, grått, svart, beige och brunt. Nordkapp kommer från Svenska Kakel och kostar ca 385-465 kr/kvm.

Rosor eller spöken – Walldesign från Armstrong är en serie våtrumsväggar som finns i sju varianter med olika mönster. Mönstret Style finns i fyra färger: rosenrött, spöksvart, isblommevitt och papyrusvitt. Tjockleken är 0,9 mm och bredden på rullen 200 cm.  De matchande bårderna är 50 cm breda, vilket ger en total höjd på ca 2,5 meter.

Glittrande fasetter – Golvserien Waterelite 1.5 i vinyl från Armstrong är motståndskraftig gentemot kemikalier, halksäker och hygienisk. Den finns i flera olika utformningar och färger, tex Pavone som liknar stenmosaik. Diamond har ett fasettmönster som glittrar och ger en speciell lyster åt golvet. Finns i korpsvart, aluminiumgrått, glaciärvitt, chokladbrunt, vampyrrött och svenskblått.

Mörka golv, neutrala väggar

Även om kakel och klinker dominerar, märks det en större acceptans för våtrumsväggar och -golv, menar Anders Nilsson på Armstrong. Och även här finns det trender.

– Förut var det mer traditionella mönster i tapet och bård. Trenden nu är svarta eller grå golv, precis som för kakel/klinker, kombinerat med neutrala, enfärgade väggar. Materialen kan även ha mer levande struktur, typ de klassiska sjögrästapeterna.

Stilrent asiatiskt. I Forbos österländska kollektion samsas tre olika stilar. En av dem är Onyx Harmony som finns i tre färger (svart, beige och ljusgrått) och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet på bilden heter Aqualon Pacific, finns i tio olika färger och kostar ca 219 kr/kvm.

Gör badrummet personligt

Charlotte Rosén, produktchef på Forbo, menar att det sällan finns en enda trend numera utan istället olika influenser. Därför har man tagit fram flera olika nya kollektioner – en ljus svensk-nordisk, en lugn asiatisk, en exotisk afrikansk samt den storstadsinfluerade New York.

– Den gemensamma trenden är att man lämnar den lite tråkiga stilen och gör badrummet personligt – skapar sin egen stil, sitt eget lilla spa. Det blir heminredningsstuk även i badrummet; harmoni eller en exotisk touch i form av palmer och annat. Färgmässigt är det välbalanserat. Mycket gråskalor, även kalla toner, mycket svart och vitt, även jordnära färger, men också några accentfärger som rött och gult.

Exotiskt afrikanskt. Forbos väggserie Onyx African Palm blandar palmblad, gräs, växter och träslag i mönsterbilderna. Väggen finns i fyra nyanser och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet heter Aqualon Wenge och kostar ca ca 219 kr/kvm.

Grått är det nya svarta. Onyx New York heter Forbos storstadsserie som sneglar åt sten, skiffer och betong. Väggen och bårderna finns i två nyanser av grått; väggen kostar ca 185 kr/kvm. Golvet ingår i Aqualon Pacific-serien och kostar ca 219 kr/kvm.

Köpinformation

Armstrong, www.armstrong.se
CC Höganäs, www.cchoganas.se
Forbo, www.forbo.se
Konradssons Kakel, www.konradssons.com
Svenska Kakel, www.svenskakakel.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar