15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

1. Se över uppvärmningen
Husets energiförsörjning påverkar miljön och plånboken mest. Är det dags att byta kan du få konverteringsstöd från Boverket, www.boverket.se

Boka tid med en energirådgivare eller gör en energibesiktning/energideklaration. Energirådgivare hittar du genom kommunen eller på www.energimyndigheten.se

2. Välj miljömärkt el
På Naturskyddsföreningens hemsida www.naturskyddsforeningen.se finns en lista över cirka 40 energiföretag som erbjuder Bra Miljöval-el. Välj det billigaste alternativet på www.pricerunner.se

3. Vedelda säkert
Moderna vedpannor med ackumulatortank är betydligt mer miljövänliga än gamla. Använd bara torr ved och pyrelda inte. Stäng spjällen vid de eldstäder som inte används vintertid, annars försvinner värmen ut.

4. Sänk inomhustemperaturen
Tjugo grader inomhus om dagen, ännu ett par grader lägre på natten och ytterligare temperatursänkning (cirka 15 grader) när huset står tomt sparar mycket energi. Varje grad motsvarar cirka 5 procent av den totala uppvärmningskostnaden. Skaffa reglerutrustning som sköter detta automatiskt.

5. Satsa på isolering
Genom ett oisolerat tak kan så mycket som 15 procent av husets totala energiförbrukning försvinna. Goda råd om isolering hittar du till exempel på www.paroc.se Glöm heller inte att täta fönster och dörrar.

6. Välj energifönster
Att byta till energiglasfönster kan vara en bra affär, upp till en tredjedel av värmen kan smita ut genom otäta fönster. Du kan få bidrag från Boverket. Välj miljömärkta energiglasfönster, förteckning över tillverkare finns på www.svanen.se

7. Stäng av på off-knappen
Inga apprater i stand-by-lägen över natten! En normalfamilj kan spara över 200 kg CO2/år med denna åtgärd. Glöm heller inte att dra ut batteriladdaren när den inte används. Även transformatorn till halogenlamporna drar ström trots att lamporna är släckta.

8. Välj kärnvirke
Ska du bygga något i trä, satsa på kärnvirke istället för impregnerat. Det är lika motståndskraftigt mot röta men helt giftfritt.

9. Välj energisnåla vitvaror
Gör rent på baksidan och frosta av kyl och frys – det spar 85 kg CO2 per år! Håll rätt temperatur -18 i frysen, +5 i kylen. Köp A-klassade vitvaror när det är dags att byta. Spis med keramikhäll drar mindre el än vanliga plattor. Koka med lock eller använd vattenkokare och mikro.

Svanenmärkt tvättmaskin, modell FT 46, från Cylinda. Pris cirka 7000 kronor.

10. Fyll disk- och tvättmaskin
Anslut tvätt- och diskmaskiner till kallvattnet. Att tvätta i 40 grader drar bara hälften så mycket energi som 60. Skippa torktumlaren och låt tvätten lufttorka. Använd bara fosfatfria tvättmedel och maskindiskmedel.

Fyll alltid diskmaskinen helt och skölj av matrester i kallt vatten.

11. Täta droppande kranar
En kran som står och droppar kan kosta 1000 kronor om året! Laga packningen direkt eller köp en ny, energisnål ettgreppsblandare. Tre nya, energisnåla blandare kan spara så mycket som 1000 kWh/år.

Snålspolande ettgreppsblandare för köket, ”Mora Izzy” från Mora Armatur. Pris cirka 3700 kronor.

12. Spara på varmvattnet
Byt till snålspolande munstycken och energieffektiva blandare överallt och spara upp till 120 kronor per person och år. Och byt badet mot en snabb dusch. Om fyra personer duschar 5 minuter var istället för 10, kan familjen spara 1500 kronor om året och över 2000 kWh.

13. Lågenergilampor och LED
Byter du ut 10 st glödlampor mot energisparlampor har du sparat cirka 630 kg CO2, 500 kWh och 400 kronor per år. Lågenergilampor förbrukar bara 20 procent så mycket ström som en glödlampa.

Spotlighters med LED-lampor (lysdioder) drar betydligt mindre energi än halogenlampor.

Numera finns lågenergilampor även med traditionell, rund form.

14. Välj metallhybridbatterier
Många sladdlösa maskiner drivs av kadmium/nickelbatterier som har stor negativ påverkan på miljön. Välj istället maskiner med metallhybrid- eller lituimjodbatterier.

Borrskruvdragaren PSR 12, finns med metallhybridbatterier som varken innehåller kvicksilver, kadmium eller bly. Pris cirka 1400 kronor.

15. Måla miljövänligt
Idag finns vattenlösliga alternativ till all typ av målning, utomhus som inomhus. Gamla färgskvättar och använda målarverktyg lämnas alltid till återvinningsstationen. Välj färg märkt med EU-blomman.

Fler tips!

Skaffa bra sorteringssystem
Ett snyggt och väl fungerande system för att återvinna mjölkförpackningar, metall, batterier, papper och glas gör det lättare att samla ihop miljöfarligt avfall. Tänk bara på att inte välja för små behållare om du inte åker till återvinningsstationen varje vecka.

Välj rätt gräsklippare
En handdriven, mekanisk gräsklippare så kallad ”handjagare” är det absolut bästa miljövalet. En elklippare är bättre än en motorgräsklippare, men känner du att du måste ha en motorgräsklippare välje en etanoldriven eller en som du kan tanka den med akrylatorbensin och välj en Svanenmärkt 4-taktare om du köper en ny.

Inget buller, inga avgaser och massor av motion får du med cylinderklipparen Stiga Freeclip. Pris cirka 1400 kronor. Stiga har även Svanenmärkta motorklippare.

Grilla rätt
Undvik tändvätska till grillen, det går lika bra att använda en elgrilltändare. Använd alltid FSC-märkt kol eller briketter till kolgrillen.

Välj giftfri naturlig trädgård
Använd bara giftfria bekämpningsmedel i trädgården och sänk ambitionen när det gäller ogräs och städning, till exempel blir fjärilarna glada för brännässlor och fallfrukt gillar både de och många vilda djur. En damm gör livet gladare för både grodor, paddor, fåglar och trollsländor. Välj KRAV-jord och övergödsla inte.

Se över familjen vanor

Att ha miljöperspektivet med sig hela dagen, från morgonduschen via resan till jobbet, middagsinköpen och tevekvällen till stunden då mörkret sänker sig över – och i! – villan, är det bästa sättet att verkligen spara energi. Glöm heller inte att involvera den yngre generationen. Många gånger är de väldigt engagerade och vill verkligen hjälpa till att skona miljön. Det är ju den värld de ska växa upp i, med sina barn. Vem vet, kanske har de lärt sig en del miljtrix i skolan som de kan lära oss vuxna!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar