2006 både plus och minus i plånboken

Fastighetsskatt, el och uppvärmningskostnader har skjutit i höjden de senaste åren. Räntorna kommer också successivt att höjas under 2006.


Även om räntan väntas stiga under året är den fortfarande på en låg nivå. Passa på att anpassa din boendekostnad till ett högre ränteläge genom att amortera eller lägga undan pengar till framtiden. Många har redan valt att binda räntan. Det går inte att ge generella råd, allt beror på din egen ekonomiska situation och vilken trygghet du vill ha. Ett alternativ är att dela upp lånen så att du har både rörlig och bunden ränta på olika löptider. Prata med din bank om du är osäker på hur du ska agera.

Ökade taxeringsvärden beror på att marknadsvärdet har stigit. Har du ett outnyttjat låneutrymme i din fastighet kan du använda det på olika sätt. Unna dig att göra saker medan du kan och har lust utan att behöva sälja huset. Har du topplån eller konsumtionslån tjänar du också på att lägga om dem till ett billigare bottenlån.

Här följer några nya regler som kan ha betydelse för din privatekonomi:

Skatten på el höjs med 0,875 öre per kWh inklusive moms. För en årsförbrukning på 25 000 kWh innebär det drygt 200 kronor mer per år.

Skatten på avfall höjs vilket räknas ge högre avgifter för sophämtning med i genomsnitt drygt 300 kronor per år.

Nya och högre taxeringsvärden slår igenom med en tredjedel per år mellan 2006 och 2008.

Begränsningsregeln för uttagande av fastighetsskatt utökas. Fastighetsskatten ska utgöra högst 4 procent (istället för tidigare 5 procent) av inkomsten.

Du kan få skattereduktion om du byter ut din oljepanna mot en förnybar energikälla. Stödet gäller för åtgärder som genomförs under perioden den 1 januari 2006 – 31 december 2010.

Bostadstillägget för pensionärer är höjt för dem som har högre boendekostnad än 4 670 kronor per månad och kan ge maximalt 164 kronor mer.

Taket i sjuk- och föräldraförsäkringen höjs från 24 800 till 33 100 kronor per månad den 1 juli 2006. Det ger en ökad ersättning med som mest 6 620 kronor före skatt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar