5 frågor om att köpa och sälja hus

Titti Öhrn är Mäklarsamfundets kundombudsman och en av Vi i Villas experter. Hon vet det mesta om att köpa och sälja fastigheter och tar emot drygt 3000 samtal om året. Här är några av de vanligaste frågor hon brukar få besvara!


1. Vem ansvarar för uppgifterna?

Vem har ansvaret för alla uppgifter som mäklaren lämnar i objektbeskrivningen som jag får på en visning?

Svar: Generellt är det säljaren. Säljaren ansvarar för uppgifterna i objektbeskrivningen som fastighetsmäklaren förmedlar till spekulanterna. Det är dock mäklarens ansvar att informera säljaren om vikten av att lämna korrekta uppgifter. Därför ska man som säljare vara noga med att godkänna objektbeskrivningen innan den lämnas ut till hugade spekulanter.

2. Finns riktlinjer för mäklarens provision?

Finns det riktlinjer för hur mycket provision jag ska betala till en fastighetsmäklare när jag säljer min bostad?

Svar: Nej, det finns inte några riktlinjer att luta sig mot. Det är upp till dig som uppdragsgivare att förhandla med fastighetsmäklaren. Det kan därför vara klokt att be flera olika fastighetsmäklare komma till din bostad för en värdering. Efterfråga en offert för eventuell försäljning från var och en. På så sätt bildar du dig en god uppfattning om gängse provisionsnivåer i den region du bor. Kom ihåg att jämföra tjänsterna. Äpplen med äpplen och päron med päron.

Titti Öhrn.

3. När betalas provisionen?

När har fastighetsmäklaren rätt att få sin provision?

Svar: I normalfallet har fastighetsmäklaren rätt till provision så snart köpekontrakt eller överlåtelseavtal undertecknats och eventuella villkor för köpets fullbordan och bestånd uppfyllts. Provisionen betalas när mäklaren ber att få den – muntligt eller skriftligt. Det är vanligt att fastighetsmäklaren lyfter sin provision ur köparens handpenning i och med att den betalas ut till säljaren.

4. Måste vi köpa nytt kylskåp till de nya ägarna?

Köparen som just fått tillträde till mitt gamla hus uppger att något i huset inte fungerar, till exempel kylskåpet. Är jag då skyldig att köpa ett nytt – även om jag vet att det fungerade när jag lämnade huset?

Svar: Det beror lite på hur gammalt kylskåpet är. Om det i princip är nytt och garantitiden ännu inte gått ut, brukar man säga att säljaren får se till att kylskåpet blir lagat eller utbytt. Har skåpet däremot gått sönder till följd av slitage och ålder anses det i normala fall ligga på köparen att reparera eller byta ut kylskåpet.

Det handlar alltså om vad de har haft anledning att förvänta sig.

5. Hur städat ska det vara?

Jag har precis sålt mitt fritidshus. I kontraktet står det att huset och tomten ska vara avstädat och utrymt. Vad gäller och vad ingår i en välavstädad fastighet?

Svar: Flyttstädning innehäller en rad olika moment som vi som privatpersoner kanske inte gör var dag. Det finns riktlinjer för vad som anses omfattas av en flyttstädning.

Du hittar också faktablad om flyttstädning på Mäklarsamfundets webbplats. www.maklarsamfundet.se – under fliken Köpa & Sälja. När du satt dig in i vad det innebär så får du bestämma dig för om du vill anta utmaningen eller om du gör som de flesta andra, anlitar en städfirma med goda referenser.

Bra att veta är att denna tjänst är berättigad till skattereduktion och därför blir mycket prisvärd. Dessutom ska även tomten vara avstädad om man inte kommit överens om något annat. Det är vanligt att till exempel komma överens om att komposten lämnas kvar till vidare användning av köparen.

Flyttar säljaren från villa till lägenhet så brukar det finnas en hel del trädgårdsredskap som säljaren gärna lämnar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar