Bygg nytt hus

På väg till ny ort? Eller har du kommit över en fin tomt? Att flytta in i en helt ny villa är en speciell känsla. Du har chansen att få precis det hus som passar dig och din familj. Men valmöjligheterna kan också göra det svårt.

Rita själv eller nyckelfärdigt? Med drömmen om ett nytt hus följer en rad nödvändiga beslut:

Utseende, planlösning, uppvärmning, materialval… och så frågan som alla nybyggare ställer sig: Kataloghus eller arkitektritat? Fördomarna är många mot vilket av alternativen man än väljer: Kataloghus – eller portorderkåkar som de ibland föraktfullt har kallats – är kompromisser utformade för att passa alla. Arkitekter är svindyra och ser till det estetiska snarare än funktion.

Inget av detta behöver vara sant. Det går att anlita en arkitekt och från början vara öppen med vad den egna ekonomin tillåter. Så här mycket har vi möjlighet att betala. Vad kan ni hjälpa oss med? Hur resultatet sedan blir bygger på en bra dialog om vilka önskemål och behov man har.

Att kataloghusen är stöpta i en form som inte kan ändras stämmer inte heller.
– Det är viktigt att påpeka att alla våra kataloghus är ritade av arkitekter. Man bör också se husen som en utgångspunkt och utifrån den göra egna justeringar. Vi är väldigt tillmötesgående när det gäller kundens individuella önskemål, säger Mikael Olsson, VD för Myresjöhus som tillhör mellanprissegmentet.

I koncernen ingår också Smålandsvillan, som tillhör lågprissegmentet, och där hustyperna är mer låsta. Större frihet innebär med andra ord högre kostnad.

En följd av att allt fler kunder har önskemål om hus som är anpassade till de egna behoven är att gränsen mellan kataloghus och arkitektritade kommit att luckras upp. Ett av många exempel är Fiskarhedenvillan som bygger hela huset på plats, bräda för bräda, utifrån egna kataloghus – eller kundernas arkitektritningar.
– Det är sällan vi levererar något standardhus. Kunderna ställer allt högre krav in i minsta detalj, utifrån sin egen livsstil och familjesituation. Det handlar inte bara om planlösningar, utan att man vill få in en korvstoppningsmaskin eller en hunddusch, berättar Anna Larsson, marknadschef på Fiskarhedenvillan.

En av många utmaningar med att bygga nytt, jämfört med att köpa ett befintligt hus, är att föreställa sig hur det nya huset kommer att se ut i verkligheten.

En hjälp på vägen kan vara att utnyttja någon av de nya online-tjänster som finns. Ett exempel är www.movehome.se som marknadsförs och säljs av Trivselhus där man kan bygga sitt eget hus och bland annat välja mellan olika fasadmaterial, tak, innergolv, fönster och vitvaror samtidigt som priset på huset räknas fram automatiskt.

Det är lätt att tro att det blir mycket billigare att köpa ett kataloghus än att ta hjälp av en arkitekt och bygga ett lösvirkeshus. Sanningen är inte riktigt så enkel. Det är viktigt att komma ihåg att kataloghustillverkarna har kostnader för egna fabriker, administrativ personal och marknadsföring och att priserna i katalogen stiger när man gör tillval. Dessutom varierar kostnaden för arkitektritade hus mycket beroende på vilka materialval man gör.

Frågan man bör ställa sig är snarare hur mycket tid man kan tänka sig att lägga ned på sitt husprojekt, och hur kunnig man är. Det går att hålla nere kostnaderna genom att själv begära in offerter, upphandla material och sköta kontakter med kommunen. Kan man dessutom tänka sig att bygga delar av huset, åtminstone interiören, så påverkar det självklart slutsumman.

Är man däremot heltidsarbetande småbarnsförälder med tummen mitt i handen så är ett nyckelfärdigt hus sannolikt det bästa alternativet. Men det finns också ett tredje alternativ: att köpa ett färdigt – eller färdigritat – hus. Peab är en av de byggherrar som säljer fristående villor där möjligheten att påverka är begränsad. Trädgården är planerad in i minsta buske och priset är fast.

Men om man – som de flesta – väljer kataloghus eller arkitektritat så är det en sak som många nybyggare bör ta ställning till i god tid före första spadtaget: Hur man placerar huset på tomten och vad man gör med trädgården.

Landskapsarkitekten Henrik Fogelklou ger några råd:
– Vrid huset så att du utnyttjar solen så många timmar som möjligt, ta tillvara på tomtens topografi och spara vackra träd. Många byggare tycker inte om att spara träd och ofta skapar man ett kalhygge utan minsta tanke. Man ska inte glömma att det tar många decennier innan nya träd har vuxit upp.

Visste du att…

…från och med år 2020 har EU satt som mål att alla nybyggda hus ska vara nollenergihus. Nu utarbetas reglerna för vad som då kommer att vara tillåten energianvändning.

…det finns en sida på Internet – vibyggerhus.se – där du kan följa hundratals bloggande husbyggare i deras resor mot färdiga hus.

… alla hus som byggs från den 1 januari 2013 är undantagna fastighetsavgiften i 15 år. Det innebär en besparing på ungefär 100 000 kronor.

…omkring 65 procent av de privathus som uppförs i Sverige är kataloghus.

Arkitektritat

Plus:

Unikt. Du får precis det hus som ­passar dig och din familjs behov och behöver inte kompromissa.

Detaljerna. Du har möjlighet att påverka varje detalj, som alltifrån var lösvirket hämtas ifrån till var du vill ha extra ljusinsläpp.

Flexibilitet. Kommer du på saker under resans gång så är det enklare att tänka om när du är din egen byggherre.

Minus:

Ofta dyrare. Behöver dock inte bli det om du kan tänka dig att till exempel göra en del av det invändiga jobbet själv.

Krävande. Med större frihet kommer också större ansvar, då man exempelvis inte har garantier om något går fel. Om man anlitar en totalentreprenör sköter denne ritningar, projektering, bygglov, material, eget arbete och andra arbeten som lejs ut till underleverantörer.

Kataloghus

Plus:

Smidigheten. Om du vill slippa lägga ner allt för mycket tid så kan det vara skönt att få hjälp med alltifrån bygglovshantering och samordning av materielleveranser till att entreprenören bär ansvar för att ingen skadas på byggplatsen.

Fast pris. Du har priset klart för dig innan du sätter igång. Men ta för säkerhets skull hjälp av juridisk expertis för att veta exakt vad som ingår i offerten.

Trygghet. Du har möjlighet att ”provbo” ditt nya hus innan genom att besöka något av entreprenörens visningshus.

Minus:

Kompromiss. Trots ett allt större utbud av kataloghus och leverantörernas lyhördhet finns fortfarande begränsningar som gör att du sannolikt tvingas kompromissa med vad du själv hade tänkt dig.

Materialval. Inte bara planlösning och stomme riskerar att begränsa dig, utan även att du i vissa fall tvingas hålla dig till utvalda leverantörer vad gäller exempelvis val av vitvaror.

Färdigt hus

Plus:

Fast pris. Inga överraskningar tillkommer, vare sig för markarbete, trädgård eller hus.

Smidigheten. Man köper helentreprenad och byggbolaget ordnar alltifrån bygglov till gräsmattor och buskar i trädgården.

Minus:

Minskad valfrihet. Utifrån en tillvalskatalog går det ofta att välja kakel, klinker, braskamin och till och med sätta upp en vägg för ett extra sovrum. Men valfriheten är inte lika stor som för kataloghus och – förstås – arkitektritat. Dessutom är tomterna ofta planerade in i minsta trätrall.

Likformighet. När de stora byggjättarna köper mark och styckar av tomter för att bygga fristående villor så blir tomterna ofta små och husen likartade.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar