Bygga nytt eller bygga till?

På vissa platser är det fritt fram att bygga under vissa kvadrat, medan man i andra fall inte får bygga alls. Men var gäller egentligen de olika reglerna?

Bygglov krävs ibland när man bygger nytt, bygger till eller om man ändrar en byggnad genom att till exempel göra en påbyggnad på en redan befintlig byggnad. Man kan också behöva ansöka om bygglov om man väsentligt ändrar en byggnad eller dess yttre utseende.

Att söka bygglov kostar pengar. Hur stor kostnaden för bygglovet blir varierar och är bland annat beroende på var man söker tillståndet och hur stort man ska bygga.
Att få ett bygglov kan gå på bara några veckor, men om ärendet är lite krångligt och måste undersökas, så kan det bli en lång process.

Innan bygglov

Om man är osäker på om man verkligen får bygga på den tilltänkta platsen, kan man innan man ansöker om ett bygglov, ansöka om ett förhandsbesked. Byggnadsnämnden prövar då om det är tillåtet att bygga på den plats som man tänkt och ger ett första besked innan planeringen av bygget fortsätter. När byggnadsnämnden tagit ställning står det fast tills ansökan om bygglovet kommit in, om det inte dröjer längre än två år.


Om man vill bygga till en altan utan att ansöka om bygglov får den vara upp till 12 kvm och inte vara inglasad.


Vill man bygga närmare än 100 meter från en sjö får man söka dispens hos kommunen.

Utan bygglov

Vilka byggregler som råder beror på vilket område det gäller. De tre olika områdena är detaljplanbelagt område, samlad bebyggelse eller landsbygd. Är man osäker på vilket område man tillhör kan man vända sig till kommunen i den kommun som man ska bygga.

Vissa saker får man göra i alla tre områdena utan att behöva ansöka om byggnadslov. Man får till exempel bygga en friggebod upp till 15 kvadratmeter, men ska man bygga något annat, även om det understiger dessa kvadrat, krävs bygglov. Man får också göra en altan om den inte överstiger 12 kvadratmeter och inte är inglasad.

Detaljplanbelagt område

I detaljplanbelagt område finns möjlighet att få bygga, men kan däremot vara svårare att få tillstånd än på de andra områdena. I sådana här områden finns en plan vart man får och inte får bygga, vilket man också kan kolla upp innan man söker bygglovet. Ofta finns en viss karaktär eller miljö i dessa områden som man vill bibehålla.


Upp till 15 kvadratmeter får friggeboden vara utan bygglov.

När man bygger ska man vara uppmärksam på att man inte bygger på el – och vattenledningar, samt råkar gräva av något om man är framme med skopan.

Samlad bebyggelse

Bor man i ett område som hör till samlad bebyggelse så gäller inte samma regler som på detaljplanbelagt område, men det finns ändå saker som man ska se upp med innan man bygger på sådan mark. Eftersom husen och tomterna kan stå tätt, så ska man se upp så att man till exempel inte bygger över el- och vattenledningar. Skulle det hända och orsaka problem, får man i värsta fall riva det man byggt och börja om igen på annan plats.

Landsbygd

Bor man ute på landsbygden har man en viss typ av bygglovsbefrielse, då dessa områden inte alls är speciellt styrda. Men det kan ändå råda särbestämmelser på vissa ställen, till exempel om det är kulturmiljö. Man får också tänka på att lagar och regler som strandskyddsbestämmelser också spelar in om man ska bygga i närheten av en sjö. Till exempel så får man inte bygga närmare än 100 meter från vattnet och det gäller då vanliga sjöar. Tillstånd för detta söks hos kommunen som beslutar om dispens.

Alltid underrätta grannar

Vad man alltid ska tänka på när man bygger, oavsett kvadrat eller vilket område det är på så får man aldrig bygga närmre än 4,5 meter från tomtgränsen. Vad man än bygger, med eller utan bygglov, bör man alltid underrätta närliggande grannar innan man påbörjar byggandet.

Faktaruta

  • Fastighetsägaren är oftast byggherre och är fullt ansvar för att byggnaden uppfyller de bestämmelser som gäller.
  • En ansökan om bygglov görs oftast skriftligt till byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten ligger.
  • Det är tillåtet att bygga en friggebod upp till 15 kvm utan bygglov.
  • Altaner som inte är inglasade får byggas upp till 12 kvm utan bygglov.
  • Man får aldrig bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
  • Vid vanliga sjöar får man inte bygga närmare än 100 meter från stranden, då så kallat strandskydd gäller.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar