Bygga nytt – Vår tillbyggnad fick en övervåning

Vad gör man när huset inte fungerar platsmässigt längre? Vi har träffat två familjer som löst problemet på olika sätt. Lisa & Calle byggde till. "Vi erkänner: Alla kloka vänner hade rätt – detta borde vi ha gjort från början"


Här bor: Lisa och Calle med barnen Klas, Arne och Victor.

Detta har vi gjort: Byggt en påbyggnad på en tidigare utbyggnad.

Yta: cirka 30 kvm, som rymmer två sovrum och en mycket liten ”walk-in-closet”.

Pris: Cirka 400 000 kronor med rot-avdrag.

Dags att bygga ut – igen! Men det är inget man räds i den här familjen. I huset finns en massa byggkunskap. Svärfar är byggingenjör och ritade konstruktionen. Arkitekten är densamme som ritade den första utbyggnaden. Och Calle och Lisa har byggt om och renoverat mycket tidigare så man visste vad ett bygge innebar. Dock hade man beslutat att inte göra någonting själva denna gång.

– Först hade vi en galen idé att dela på vardagsrummet och göra ett sovrum i halva, säger Lisa. Det är vi verkligen glada över att vi inte gjorde. Sen insåg vi att den absolut bästa lösningen var att göra det vi från början absolut inte ville – bygga på en våning till på utbyggnaden, säger Lisa.

Det här skulle inte vara ett så stort bygge… En påbyggnad på den befintliga utbyggnaden, det vill säga cirka 30 kvadratmeter. Ytan skulle rymma två rum och en liten ”walk-in-closet”.

Sammanlagt tog bygget cirka tio veckor från byggstart till inflyttning. Jobbigaste delen var det första byggskedet då man skulle ta bort det gamla taket.

– Då regnade det konstant i en vecka, vi hade bara presenningar över vårt vardagsrum. Både Calle,  jag och byggarna sov dåligt under den veckan. Tack och lov gick allt vägen, jag var så rädd att presenningen skulle spricka och vi skulle få ett vattenfall in i vardagsrummet, berättar Lisa.

Det som tog tid var att riva den gamla takkonstruktionen och sen få stommen på plats. Finliret, det allra sista med att sätta upp gipsskivor, spackla och måla – det gick ruskigt snabbt. Och när väl fönstren var på plats så såg också huset utvändigt ”färdigt” ut.

Lisa hade tänkt att det skulle var fint med gamla dörrar i den nya delen. Dels för att huset är från 40-talet men också för att hon gillar återbruk, att man tar tillvara på det som redan finns. Men det visade sig vara krångligare än vad hon trott.

– Äldre dörrar är oftare mycket bredare, och i den nya delen av huset fanns det inte utrymme för det. När jag väl hittade fina gamla dörrar hade de inga karmar – då måste man be en snickare om detta och då blev det ett till moment. Allt blir inte som man tänkt – men vi är verkligen mycket nöjda. Det blev både fint och vi fick den plats vi så väl behövde.

Lisas och Calles bästa tips för att bygga ut

1. Planeringen. Det är verkligen lättare att få ett fint resultat om man har allt klart innan byggarna sätter igång. Glöm inte bort att i tid tänka alla de små detaljerna? Eluttag? Dörrhandtag? Dörrar? Resultatet blir inte lika bra om du måste hasta iväg i sista stund och köpa vad som finns på närmsta bygghandel.

2. Skaffa en byggare du kan ha en god relation med. De har ofta lång erfarenhet och kan komma med en mängd goda råd.

3. Var beredd på lite strul på vägen. Mycket kan hända. Ha tålamod helt enkelt.

4. Märk alla verktyg och stegar! Har ni byggare i huset är det lätt att gränserna mellan mitt och ditt suddas ut.

Byggfakta:

Förutsättningar
Beställ en detaljplan över din tomt av byggnadsnämnden eller byggnadskontoret i din kommun. Här finns den detaljerade information du behöver över din tomts förutsättningar.

Bygglov
Du behöver bygglov för tillbyggnad och nybygge. För rivning krävs rivningslov, exteriör förändring kräver ibland bygglov och för förändring av marknivå krävs marklov. Gör du om något, till exempel garaget, beror det på vad du inreder garaget till och vad som står i planen, som avgör om du behöver bygglov eller inte. Står det ”bostadsändamål” och man inreder ett sovrum i garaget så krävs inte bygglov.

Bygglovet ansöker man om hos byggnadsnämnden hos den kommun där fastigheten eller tomten ligger. Ansökan är skriftlig. Nytt sedan 2011 är att inom tio veckor från det du har lämnat in en komplett ansökan ska byggnadsnämnden meddela beslut. Ett mottagningsbesked ska bekräfta att ansökan är komplett.

Rotavdrag
Du som äger ett småhus eller innehar en bostadsrätt eller ägarlägenhet kan göra avdrag för hälften av arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare med F-skattsedel. Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden och med högst 50 000 kronor per person och år.
Vill du veta mer?  www.omboende.se är en webbplats som Boverket och Konsumentverket har gemensamt med information riktad till konsumenter och alla som bor.


Huset som det såg ut innan tillbyggnaden.


Mest nöjd är Lisa med hur fint de nya fönstren (från Elitfönster) smälter in.


Äntligen har Klas fått ett eget rum. Inte stort, men eget!


Calle och Lisas nya rum. Än så länge ljust och fräscht, skrattar Lisa.


I den gamla delen ska golven målas i samma färg som i den nya.


För att slippa garderobsdörrar av alla slag gjordes en liten walk-in-closet. Istället valde man en glasdörr som lättar upp hela väggen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar