Bygga uterum

Innan du kan sätta igång att bygga uterum finns det en del praktiska fakta att ta itu med. Här får du tips och råd för ett lyckat resultat med uterummet.

Ett uterum blir gärna det populäraste rummet

När uterummet ska bli verklighet är det en hel del beslut som måste fattas. Vad är det ni vill ha och vad är det ni behöver? Ett rum som förlänger sommaren, eller ett rum ni kan vistas i året om? Hur mycket får det kosta? Rama in begränsningar och önskemål. Dessa val avgör helt vilken typ av grund, glaspartier och tak ni ska investera i. Kostnaden för en vinterträdgård är betydligt högre än för det enklare sommarrummet. Ett sommarrum klarar också de flesta av att bygga själv. En vinterträdgård med gjuten platta och golvvärme är ett mer avancerat projekt. Känn dig själv och dina kunskaper först – sen är det dags att börja bygga.

Grunden

Enkla sommarrum går bra att bygga på trallvirke eller betongplattor. Men ska ni ha ett uterum där ni kan vistas året om finns det annars tre typer av grund att välja på. Träbjälklag som är monterat och fäst i betongplintar. Träbjälklag monterad i murad eller gjuten stödmur. Gjuten betongplatta är en fördel om ni tänkte lägga in golvvärme. Dessa grunder kan sedan isoleras på olika vis. Fuktspärren är alltid viktig mot marken för att minimera kondensproblemen, främst på våren då värmen kommer.

Stomme

Till uterum används för det mesta två typer av stomme. Limträbalkar måste underhållas medan aluminium är underhållsfritt.

Golv

Golvet i sommarrummet består oftast av trall eller betongplattor. Till vinterträdgården väljer många golvvärme och då fungerar klinker bäst. Även massivt trägolv är vanligt.

Glaspartier

Ett vanligt glas, ett så kallat 4 mm enkelglas, används i uterum som är tänkta att förlänga sommaren. Det är det enklaste och billigaste alternativet. Ett så kallat energiglas har till skillnad mot det vanliga glaset en isolereffekt som gör att rummet och glaset behåller värme. På grund av isolerförmågan höjs temperaturen på glasets insida och minimerar risken för imma. Ännu bättre isolerförmåga har isolerglas. Det består av två 4 mm vanligt glas med luftspalt emellan. Ett av glasen kan vara energiglas. I luftspalten finns stillastående luft som ger isolerand effekt. Isolerglas används till uterum som ska förlänga sommarsäsongen. Isolerglas går att få med olika isolervärde. Isolervärdet beror på olika tjock luftspalt. Det går även att beställa isolerglas med argongas i spalten. Denna typ av glas används till uterum som ska användas året om.

Ventilation

Släpper du ut varm fuktig luft från boningshuset i uterummet måste denna fuktighet ta vägen någonstans. Därför är själva bygglösningen med ventilation i sig viktig för att slippa kondensproblemen.

Tak

Välj ett tak med högre isolereffekt än väggarna eftersom värmen stiger uppåt. Tak finns i olika tjocklekar, med olika u-värde och strukturer. 10 mm räcker för ett vindskydd och enklare uterum. 16 mm är det vanligaste uterumstaket. Detta klarar tillfällig uppvärmning. 32 mm krävs för en vinterträdgård. Om du gör en vinterträdgård kan det vara bra att välja ett vanligt tak eftersom detta har ännu bättre isolerförmåga.

10 steg till uterum

1. Är bygglovet klart är det bara att köra igång. Om inte – ge så bra material som möjligt till statsbyggnadskontoret i din kommun så kan de snabbare hantera dina bygglovshandlingar.

2. Börja med grunden. Gräv till frostfritt. Längst ned lägger du en fiberduk för att jorden inte ska blanda sig med makadam. Fyll sedan på med makadam/singel till önskad nivå. Bygg en gjutform däri ni ska gjuta plattan. Vissa uterumsleverantörer säljer färdiga grundelement som fungerar som en gjutform. Placera ut armeringsmatta och distanser. Vattenburen golvvärme och vissa typer av elvärme ska monteras nu.

3. Gjut plattan. Detta moment är det svåraste, och ett av de viktigaste, i hela bygget. Ett jobb för proffs. Låt plattan härda några dagar. Ska du lägga ett innergolv på plattan ska du vänta minst tre månader med det. Före dess är det för mycket fukt i plattan. Denna fukt kan också ge imma på glaspartierna den första tiden. Det är helt normalt och försvinner sedan.

4. Väljer du träbjälklag, se efter hos byggvaruhandeln för tips och instruktioner. De flesta uterumsleverantörer tillhandahåller inte träbjälklag utan detta får man skaffa på annat håll.

5. Montera stommen. Här kan ni behöva vara två personer. Har du valt en stomme av limträ ska du passa på att behandla den nu.

6. Efter stommen är det dags för taket. När det gäller takreglarna beror regelavståndet på vilken typ av uterum du väljer och var i landet du bor. Detta eftersom snömängden varierar. Ju mer snö, desto tätare reglar krävs. Exakta mått får du av respektive uterumsleverantör. Viktigt att tänka på är takets lutning som inte bör understiga 1:7. Men detta kan variera beroende på val av tak. Glastak kräver större lutning.

7. Skruva fast profilerna och lägg sedan isolertakskivorna på plats.

8. Montera takrännor, stuprör och fönsterbleck. Anslutningen till huset måste göras på plats för en tät lösning. Tänk på att de flesta uterumstillverkare inte tillhandahåller infästning mot hus och golv. Detta får man alltså införskaffa själv. Här kan det finnas anledning att tillkalla en plåtslagare.

9. Spika upp panel och montera glaspartier.

10. Slutfinish. Lägg det innergolv du valt om det är en vinterträdgård du bygger.

Experten tipsar om uterum!

5 tips som gör att man verkligen blir nöjd med sitt köp.

1. Planera noga. Uterummet skall bli en del av huset.

2. Var ute i god tid.

3. Jämför pris och kvalitet.

4. Prata med andra som byggt, ta lärdom av deras synpunkter.

5. Ta en funderare – ska du bygga själv eller leja bort. Detta bör du veta innan köpet!

Experten varnar om uterum!

5 tips om fäller man kan undvika.

1. Se till att du kan öppna altandörren!

2. Sätt inte ett sadeltak i ett innerhörn. Kan ge problem med vattenavrinning.

3. Bygg inte in eventuella serviceledningar som du måste komma åt.

4. Slarva inte med förarbete! Var noga med måtten! Diagonalmåtten på grunden är jätteviktiga!

5. Rätt glas i rätt uterum. Köp inte för dyrt, men inte för billigt heller.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar