Compact living

Hur få ett hus på 50 kvadrat så stort och rymligt som möjligt? Det var utmaningen för arkitekten, som dessutom överraskar i konstruktionen. Här får du tips om compact living.

Underhållsfri grå lärk

De nya husen, varav det ena blivit ett förråd, formar fortfarande en skyddad gård som öppnar sig åt söder. Beställarna, en familj på två vuxna och två barn, ville ha enkelhet i formgivningen och god kvalitet i materialvalen. Taken består av återanvänt lertegel från de gamla byggnaderna, medan skorsten och rännor är av zink. Fasadens lärkträ är behandlad med järnvitriol.

– Här kändes det naturligt att göra det grått. Och man slipper skrapa och måla om.

På långt håll påminner husen fortfarande om gamla grå lador. Men här upphör snart likheterna. I bostadshuset är taket öppet upp till nock. Då behövs normalt en hanträbjälke för att hålla samman väggarna.

– En finess är att denna inte finns. Men vi var tvungna att hålla ihop ytterväggarna på något sätt, berättar Peter Hulting.

Lösningen blev två ihopsvetsade stålramar som fungerar som dragstag.

– Det är kul att jobba med sådana subtila effekter. Det är nu en stor rymd istället för tio takbjälkar.

Peter Hulting är särskilt förtjust i växelspelet mellan köket, matbordet och altandäcket, som ”flyter” på gräset. Sommartid öppnas skjutdörrarna och skapar ännu ett rum.

Platsen är en äldre gård, naturskönt belägen nära havet i Kungsbacka. Här fanns tidigare några fallfärdiga hus och lador, omgivna av en lång stenmur. Bygglov gavs för att ersätta ladorna, med förbehållet att placering och volym skulle vara desamma.

– Det fanns två intressanta aspekter med att behålla de gamla husens positioner: den ena är att bibehålla platsens historia, den andra är arkitektonisk, berättar arkitekten Peter Hulting.

Sovrummet avskärmas
Långbord och långbänkar Husets huvudaxel

Takhöjd ger rymd

Huset består egentligen av enda stort rum. Till höger om entrén finns sovrummet, endast avskärmat av en möbel som är garderob från entrésidan och bokhylla från sovrummet. Sängen nås från båda sidor. Trots sina 8,5 kvadratmeter känns rummet inte instängt – 3,5 meter i takhöjd gör sitt till. Och liggande på sängen kan man genom ett lågt sittande fönster se gräset vaja därute – en detalj som Peter känner sig extra nöjd med. Till vänster om entrén öppnar sig rummet.

– Huset har en huvudaxel från sovrummet och vidare genom stora rummet. Men så finns en tvärriktning från köket och ut mot ett trädäck. Sommartid kan skjutdörrar öppnas hit.

Längs rummets ena långsida finns kök och rum för toalett och dusch.
Golven är av betong med värmeslingor, väggarna av furu. Sockellisterna är av stål.

– Det bygger inte ut som en vanlig träsockel och vi fick istället ett fint möte med betonggolvet. Stålet går igen i skjutdörrarnas ramar.
– Huset kan te sig väldigt enkelt men är genomtänkt i detaljer. Innerväggarna, exempelvis, är av MDF-board som vi fräst av för att få runda, mjuka hörn.

Inte bara av estetisk utan även av praktisk betydelse – ett vasst hörn kan lättare skadas.

Köpinformation:

Möbelserierna Movitz och Svenska Bär produceras av:Design AB, tfn. 0322-440 www.loo.se, info@loo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar