ANNONS FRÅN VPP SYSTEM

Dags att bygga hus? VPP System guidar dig!

Har du precis köpt din första hustomt? Valen du kan göra är många, och det kan vara svårt att veta hur man börjar. Här är vad du bör tänka på!

VPP System har samlat sina bästa tips på hur du ska tänka kring dagsljus och fönsterplacering i hemmets olika rum till hur du kan lyfta nivån på livskvalitén med stora glaspartier i ditt hem. 

Var ska huset stå och vilken hustyp ska jag välja?

Hur miljön på och runt din tomt ser ut är a och o för din planering. Har du direkt insyn av grannar eller förbipasserande? Ska huset stå högt eller lågt? Miljöns utformning spelar stort in när du ska välja typ av hus och placering. Misstag här kan skapa huvudvärk i många år framåt. Lägg tid på att rita upp huset, vrid och vänd på det och markera dina idéer på tomten för att få en känsla av husets placering.  Glöm inte att besöka tomten vid olika tidpunkter för att veta hur du kan dra nytta av väderstrecken!

Ta hjälp av proffs

Har du möjlighet bör du rådfråga en trädgårdsarkitekt redan när du beslutat om husmodell och gärna redan innan huset placeras ut. Detta för att få en totalbild över tomten och sy ihop huset mot utemiljön på bästa sätt. 
Trädgårdsarkitekter har även stenkoll på bygglov, vilket kan krävas för både staket och murar. Ta reda på förutsättningar och vad du får göra innan du tar nästa steg.

Glaspartier för bättre välmående

När du valt husmodell, placering på tomten och tagit hänsyn till miljön, är du troligen på god väg att veta hur du vill placera dina fönster och glaspartier. Tänk på att utgå från dagsljuset och en god optimering av detta för just ditt hem.

Att välja glaspartier med smala siktlinjer och större dimensioner har stora fördelar, inte bara för hälsan. En varm sommardag kan det vara skönt att öppna upp större delar av huset mot omgivningen och låta köket eller vardagsrummet flyta samman med altanen och grillplatsen utanför.

Skjut- eller vikpartier?

Med skjutdörrar kan du både öppna upp större delar av glaspartiet, samtidigt som du kan njuta av en vacker utsikt från insidan. Glasytan blir större och du får en ostörd sikt med bara ett mittmöte som brytpunkt mellan själva skjutdörren och det fasta glaset.

Vill du kunna öppna upp en hel vägg och verkligen njuta av att sudda ut gränsen mellan ute och inne är vikdörrar att föredra. Väljer du detta får du en maximal öppningsyta. Du kommer dock få fler dörrblad synliga i stängt läge, och därmed inte lika mycket glas och transparens som en skjutdörr ger.

Vill du njuta av naturen och maximera ditt ljusintag i hemmet är även fasta rutor som löper från golv till tak att föredra. Byt ut delar av väggen mot ett enda stort glasparti, speciellt om du har något vackert utanför att titta på.

Glöm inte solavskärmning

Gassar solen på i söderläge, är en bra solavskärmning relevant att ta med i planeringen. Även om glas med bra U-värde motverkar värmeintrång, så ska det kännas behagligt att vistas inomhus utan att bländas. 

Att fånga solens strålar utanför glaset med markiser eller kanske en pergola kan vara en idé men se till att altantak eller annat inte mörklägger mer än önskat inomhus. Dagsljuset har en viktig och hälsofrämjande effekt på oss människor – detta vill vi inte motverka genom att ha överhängande tak på fel ställen och därmed bygga igen ljusinsläppet.

Lycka till på din husresa!

Inspireras mer på: www.vpp-system.se

Mest lästa artiklar