Den sköna uteplatsen

Det är mycket att tänka på om du ska anlägga en uteplats. Här får du tips och råd.


Uteplatsen bör placeras vindskyddat och utan insyn från gata och grannar. Den bör också vara solbelyst större delen av dagen. På sommaruteplatsen ska man kunna äta frukost iklädd morgonrock. Solen ska värma ryggen och morgontidningens bilagor inte blåsa bort. Mitt på dagen kanske man vill bara slappa i en liggstol och njuta av trädgårdens blomprakt och dofter. På kvällen ska man kunna sitta, kanske flera personer, runt ett bord med en grillplats intill, gärna belyst av kvällssolen.

Allt detta kan vara svårt att få vid en uteplats i direkt anslutning till huset. Kanske behöver man två uteplatser. En för morgon och en för kvällen. I vårt fall blev lösningen en uteplats på norrsidan av bostadshuset, men så långt ut från huset, så att det inte skymmer solen.

Uteplatsen behöver ha rumskänsla. Såväl golv och väggar som tak för att fungera bra och kännas inbjudande. Det behövs förstås också möbler på uteplatsen, bord, stolar och bekväma solstolar. Allt ska kunna fällas ihop för utrymmessnål vinterförvaring under tak.

Golvet på vår uteplats är stenbelagt. Gångytorna och kanterna har gatstensbeläggning och de möblerade sittytorna är belagda med oregelbundna trädgårdsplattor i beigerosa sandsten. De ger också det infallande solljuset en extra varm färgton, som inte gräsytor kan ge. Närmast huset i norrskuggan är marken täckt med gårdsgrus.

Väggarna består av ett två meter högt plank mot grannen. Bostadshuset och ett vinkelställt förråd bildar ytterligare två väggar kring uteplatsen. Den fjärde väggen mot väster och kvällssolen, består av en gles rad med tre snedställda humlestörar.

Taket utgörs av en stort uppfällbart solparasoll. Det har en diameter på 4 m, är av trä med naturfärgat tyg och står i en stadig betongfot.

Möblerna är en omålad soffbänk av trä, som får stå kvar ute i vintersnön som ett sommarminne. Bordet är av vitmålat trä och har demonterbara ben. Vilstolarna, som är ställbara, är av naturell rödbok, som blir vackert grå av väder och vind.

Humle är tacksamt att odla. Den klättrar varje säsong upp på de drygt två meter höga stolparna, som vid slutet av sommaren står som en kraftigt blommande pelarrad.

Oavsett om stenbeläggningen ska vara sandstensplattor på en stor yta, eller gatsten på en trädgårdsgång, måste underarbetet vara bra om det ska hålla sig plant över vintern och torrt efter regn.

Eventuell gräsyta och ca 20 cm matjord måste skyfflas bort. Därefter läggs ett skikt geotextil ut. Det håller isär de olika skikten och hindrar ogräs underifrån men släpper igenom vatten. Därefter skyfflas ett bärlager grovt grus ut som ska ge stabilitet och dränering. Skiktet jämnas ut och komprimeras med en inhyrd komprimerings-maskin. Så lägger man ett lager sand, som jämnas ut vågrätt med träreglar och riktskiva, som tas bort innan plattor eller gatsten läggs ut. Sist sopar man ner sand i utrymmet mellan stenarna.

Det 2 meter höga planket är byggt med stolpar på betongplint med 2 m mellanrum. Några sektioner har brädklädnad med höjden 1,1 m för viss utblick. Planket är struket med järnvitriol, som ger en grå färgton.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar