Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana in och inspireras av tre drömaltaner!

altan


Inspireras av tre drömaltaner.
En plats i solen.
Detta är vad vi alla drömmer om hela vinterhalvåret. Välkommen varma sol! Solstol Gulled, väska och handdukar från inreda.com.

En plats i solen

I en hörna av trädgården byggdes en altan som fylls av värme och sol på morgonen. Tack vare det vinklade planket som ramar in altanen blir det en plats som samlar värme och skyddar från vind och insyn. Här samlas man mer än gärna för att grilla om kvällarna. Planket är ungefär två meter högt och gör det hela till en privat och avskild hörna. För att ljusa upp det hela målades planket i vitt. 

Med många olika krukor med blommor på altanen, både stående på golvet och hängandes på väggen blir platsen inte så strikt utan mer levande. Det ger också ett vackert blickfång när man kommer på gatan.

Bästa tipsen!

Utnyttja ytorna. Kanske har du en oanvänd plats i trädgården. Utnyttja den till en härlig uteplats istället.

Skapa ett vind- och insynsskydd. Rama in uteplatsen så har du hux flux en hemlig plats att gömma dig på. Dessutom blir det varmt och skönt här tack vare vindskyddet.

Skugga. Sol må vara härligt men det kan faktiskt bli för varmt. Har du inget naturligt solskydd så se till att ha ett parasoll att förflytta efter önskemål och behov.

Glöm inte att kolla med berörda grannar och kommunen innan du bygger ett högt plank.

Ett grönt rum


Dukat för trefika.
Bullarna är i ugnen – kaffet fräser från espressobryggaren och alla är snart på plats. Trämöblerna kommer från Ikea, köpta för många år sedan. Sittkuddar, duk och porslin från Rice.

I nära anslutning till kök och matsal finns den här vackra stenaltanen. Stenen har sin egen historia och kommer ursprungligen från SEB:s gamla takterass inne i Stockholm.

Granitstenen håller värmen långt in på nätterna, den är skön att gå barfota på och altanen känns rofylld tack vare omkringväxande buskar och blommor. Det är nästan som ett grönt rum.

Altanen är lagd enligt konstens alla regler. Det är två olika granitstenar, en med lite rött i och en med en gråare nyans. De stora blocken är rejält stora, 52×77 centimeter och är ungefär 12 centimeter tjocka. Tunga alltså! De mindre har måtten 17×34 centimeter.

Underhållet är minimalt. Lite rensning varje sommar och sen fyller man på med stenmjöl i skarvarna.

Runt om terrassen är blommor och buskar planterade – växtligheten trivs i det här läget eftersom stenen håller värmen och det är mycket vindskyddat. Långt in på hösten blommar klätterrosen New Dawn. När blomstringen är som värst vilar den tryggt på spaljén som ramar in terrassen och verkligen skapar en rumskänsla ute.

   

Bästa tipsen!

Leta efter gamla stenar, det finns att få tag på – man måste bara vara envis och tålmodig. Då behöver det inte bli så dyrt. Hör också med hantverkaren – de har ofta bra kontakter.

Skapa ett rum. Rama in uteplatsen med växter. Buskar och blommor som klänger och blomstrar – gärna så länge det går på säsongen.

Närhet till köket. Bygg altanen med en dörr till köket. Då blir det inte så mycket spring när det är dags för fest och middag.

Altan för lek och fest!


Full fart på altanen.
Nej, det här är inte enbart för fikastunden. Här åker familjens barn och kompisar skateboard, kör bilar och om kvällen kan det rent av bli fotbollsmatch.

Det här är absolut en av de största altanerna, i alla fall här i kvarteret! 104 kvadratmeter trä runt om huset ger rejäla ytor att vara på från tidig vår till sen höst. Fördelen är att altanen är förlagd fritt från marken så fukten stannar därnere och träet är oftast torrt. Läget är fint mot syd och här lyser också solen från tidig morgon till sen kväll. Långsidan har sol från morgon till sen eftermiddag. Baksidan har sol från lunch. Altanen är ett bra sätt att utnyttja ytorna runt huset eftersom huset ligger på en sluttningstomt. Även vintertid kan man värma sig längs husväggen.

Favoritplatsen är nästan alltid trappan. Här sitter vi och har morgonfika hela sommaren säger Carolina.

Bästa tipsen!

Lägg altanen i vinkel runt huset, så kan du njuta av solen extra länge på dagen eller söka vindskydd om så behövs.

Höj altanen fritt från marken så blir det mer av ett extrarum som är befriat från dagg och fukt under tidig vår och höst. Obs! Kolla vad bygglovet i just din kommun säger ifråga om höjd ovan mark.

Bygg ett staket runt om som ramar in och skiljer av. Det här staketet matchar huvudentrén.

Foto: Cecilia Nordstrand

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar