Drömmen om ett nytt hus – så blir den verklighet

Att någon gång få bo i ett alldeles nytt hus är en dröm som delas av många. Att dessutom själv vara med och bestämma hur denna bostadsdröm ska utformas är kanske en chans man bara får en gång i livet.

<!– –>Här har vi gjort ett försök att strukturera och bena ut alla begrepp, men givetvis kan en artikel aldrig ge heltäckande information, men lite klokare hoppas vi att du blir!

Vilket är just mitt drömhus?

Om du har en tomt är den första frågan man ska ställa sig är givetvis vilken typ av hus man. Titta i kataloger och på webben och ta promenader i grannskapet, kanske finns där redan ett hus som påminner om ert drömhus? Tveka inte att ringa på, de flesta husägare blir bara smickrade att få höra att deras hus är fint! Leta också upp eventuella visningshus i er närhet. Låt den här processen ta tid och se till att alla i hushåller får chans att tycka till om hur deras drömhus skulle se ut. Kanske hittar ni det i en katalog, kanske tar ni en arkitekt till hjälp eller så börjar ni skissa helt själva. Prata också ihop er ordentligt innan ni ta kontakt med husleverantör eller arkitekt så att er dröm verkligen är gemensam.

Välj rätt entreprenad

En annan fråga att ta ställning till i tidigt skede är hur mycket du vill göra själv, det vill säga vilken typ av entreprenad du ska välja. Ekonomi är en faktor som spelar in för beslutet, graden av händighet ett annat liksom typen av hus du ska bygga. I första hand ska du välja en särskild typ av småhusentreprenad, ABS09, ett standardavtal framtaget av byggindustrierna i samarbete med Konsumentverket. Här får du bäst konsumentskydd. Andra typer av entreprenad är så kallad huvudentreprenad, ofta kallat ”nyckelfärdigt” eller ”stomrest”. Du kan även välja delad entreprenad eller generalentreprenad, där arbetsinsatserna fördelas mellan husfabrikant och köpare. Utförandeentreprenad innebär att du själv ordnar bygglov, ritningar, arbetshandlingar och besiktning..Detta ger dig större frihet både när det gäller detaljer samt att skriva separata avtal med enskilda hantverkare, men innebär också betydligt större eget ansvar. Det är alltid entreprenören som är ansvarig för att åtgärda eventuella fel som upptäcks vid slutbesiktning. De allra flesta som köper ett kataloghus väljer totalentreprenad.

Personlighet kostar

Har ditt val fallit på ett prefabricerat kataloghus från en hustillverkare är ofta planlösningen redan bestämd, men givetvis kan man ha synpunkter och göra ändringar till viss del. Räkna med att alla ändringar från ursprungsritningen har ett pris. De flesta prefabricerade hus kommer i moduler som monteras ihop av husföretaget på plats och står inflyttningsklara efter ungefär 16 veckor. Att modulerna är färdigbyggda under tak är en fördel för att undvika fuktproblem. Vissa hustyper går också att beställa som lösvirke, med ritningar och materialet levererat direkt till din tomt. För dig som är händig, har gott om tid och kontakter är detta en billigare, men mer tidskrävande lösning.

Goda råd på Boverket

Fler goda råd och bra hjälp inför husbygget hittar du på Boverkets specialsajt www.mittbygge.se Här finns förutom mängder av fakta runt lagar och regler, flera användbara checklistor för att välja hustyp och planlösning samt en film där du kan följa ett bygge från grund till färdigställande.

Fler användbara sajter:

Boverket, www.boverket.se

Energimyndigheten, www.energimyndigheten.se

Konsumenterna vägledning om bank och försäkring, https://bankforsakring.konsumenternas.se

Konsumenternas elrådgivingsbyrå, www.elradgivningsbyran.se

Konsumentverket, www.konsumentverket.se

Sveriges försäkringsförbund, www.forsakringsforbundet.com

Villaägarna, https://www.villaagarna.se/

Kontrollera villkoren noga!

Varje år byggs cirka 7 000 småhus i Sverige, 80 procent av dessa av dem av något husföretag. Vad som därför är förvånande är att samtliga av landets 15 största husföretag enligt Konsumentverket använder sig av oskäliga avtalsvillkor.

– Så gott som alla strider dessutom mot tvingande lagstiftning, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och KO.

Ett av de vanligast förekommande villkoren är att det är försäkringsbolaget som ordnar byggfelsförsäkringen som ska utse besiktningsman. Men Marknadsdomstolen förbjuder just detta.

– Det är oklart om husföretagen är okunniga gällande rättsläge eller om de helt enkelt struntar i det. Men lika fullt är det mycket allvarligt, säger Gunnar Larsson som förväntar sig en skärpning från husföretagen.

Källa: Konsumentverket

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar