När Susannes pappa överlät sommarstugan på dottern ställdes hon och maken Joakim inför valet att riva och bygga nytt eller renovera och bygga ut. Eftersom båda var förtjusta i stugan i Åkersberga nordost om Stockholm blev det det sistnämnda alternativet.
– Först tog vi dit en besiktningsman, berättar Joakim. Vi trodde att huset kanske var i för dåligt skick för att behålla, men det visade sig vara ganska okej.
Men omfattande insatser skulle krävas för att göra om den 60 kvadratmeter stora fyrtiotalsstugan till en modern villa för en familj två tonårskillar och hundar. Via en bekant kom de i kontakt med snickare Peter Bjurkvist på Gbg Bygg och Smide och efter att ha fått arkitekthjälp med utbyggnad och ny planlösning satte de igång. Taket åtgärdades tidigt. Den gamla pappen, pannor och råspånt revs bort och nya takstolar lades ovanpå de gamla, som var i god kondition. Vindsgolvet fylldes sedan med 450 millimeter ny, brandklassad isolering som sprutades in genom en lucka.
– Eftersom takstolarna inte låg i fasta cc-mått var det den enklaste och bästa lösningen, säger Peter. Annars hade vi fått skära till isoleringen.
Även väggarna fick ytterligare tio centimeter isolering. Hälften av det lades på husets insida vilket gav en öppning in i väggarna för dragning av ny el och nätverk till alla rum.
– Tar det för mycket boyta får man lägga isoleringen på utsidan istället, säger Peter. Men då måste man ändå göra stora ingrepp i väggarna om elen behöver dras om.
Den direktverkande elen ersattes med en luftvattenvärmepump och hela övervåningen fick vattenburen golvvärme. Att dra om elen var ett måste, både på grund av ålder och underdimensionering, berättar Sevelins.
– Det kunde blixtra till ibland, säger Joakim.
– Ja, och det gick inte att ha flera grejer igång samtidigt, fortsätter Susanne. Om farmor hade spisen på och man satte igång en brödrost eller vattenkokare samtidigt gick propparna.
Våren 2010, efter cirka sju månaders arbete, var huset färdigt för inflyttning. Det var då dubbelt så stort som innan med utbyggnad åt både öst och väst. De gamla tvåglasfönstren från 50-talet hade ersatts med spröjsade energiglas, det var dränerat, putsat och målat. Nästan allt jobb hade de överlåtit till Peter.
– Vi trodde att vi skulle kunna göra mer underarbete och målning själva, säger Joakim. Men skulle jag ha stått där ett par timmar på kvällarna efter jobbet och småpulat hade vi aldrig blivit klara. Men utsidan målade vi själva och det sparade vi mycket pengar på.
Idag stortrivs familjen i sitt nygamla hus.
– ”Landetkänslan” sitter kvar och på tomten växer samma hallonbuskar som när jag sprang här som barn. Vi är otroligt nöjda, säger Susanne.
Här bor: Susanne och Joakim Sevelin
Var: Åkersberga
Huset: 60 kvadratmeter fritidshus som förvandlats till 120 kvadratmeter villa.
Att tänka på vid ombyggnad från fritidshus till permanentboende
Kontrollera att planlösningen går att anpassa efter ett funktionellt boende utan att det uppstår för mycket svåranvända biytor.
Gamla elsystem behöver ofta bytas för minskad brandrisk och bättre dimensionering.
Tilläggsisolering kan behövas i både väggar, tak och golvbjälklag. Kontrollera att väggarna är i sådant skick att det går att spika i dem och att befintlig isolering inte är för dålig.
Fönster med enkel- och dubbelglas behöver bytas ut mot energisnålare alternativ för bättre ekonomi och innemiljö.
Många gamla hus har direktverkande el som med fördel kan ersättas med mer energieffektiva system.
Gamla varmvattenberedare behöver ofta bytas. I fritidshus är beredaren sällan anpassad för att klara en familjevardag året runt.
Vad är egentligen ett fritidshus?
Definition av fritidshus saknas. Vid nybyggnation av småhus avsedda för fritidsboende tillåts vissa avsteg från kraven om energieffektivitet och tillgänglighet. Det gäller bland annat regler för eluppvärmning och anpassning till rullstolsburna. Någon lagdefinition av vad som är ett fritidshus eller så kallad boplikt (att man måste bo permanent i den fastighet man äger) finns inte i Sverige. I vissa kommuner – framför allt med många attraktiva, sjönära lägen – är det här ett bekymmer.
Källa: Boverket
Så här såg huset ut före ombyggnaden.
Med omfattande insatser blev 60 kvadrat stuga en modern villa.