Hela familjens carport

Kommer du inte längre in i garaget? Då är det dags att lösa problemet med en carport. Bygg din egen med Leif Qvists beskrivning.

Inga isiga bilrutor eller snö som måste sopas på vintern, inga blöta cykelsadlar på sommaren och dessutom bra förvaring för stege, verktyg och trädgårdsmaskiner. En carport är idealisk för dig som inte har (eller inte kommer in i!) garage. Du bygger den enkelt själv efter vår beskrivning.

Carportens fyra sidor. Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Den här carporten är inte bara till för bilen , utan rymmer också cykelparkering under tak. På den hela gavelväggens insida finns plats att hänga t ex stege, cykeldäck och trädgårdsverktyg. Skopttkärra och gräsklippare får också plats. Uppe i takstolarna kan man sticka in skidor och takbox samt även ha lite reservvirke i olika dimensioner. Den här carporten har allt – och bygget är inte svårare än att du som är lite händig klarar det.

Som alltid när man ska bygga något bestående, gäller det att planera och fundera i god tid före start. Kanske kan ett plank mellan hus och carport skapa ett skyddat uterum på tomten? Vill vi ha el och vatten framdraget till carporten?

Bygglov och grannars godkännande kanske behövs. Fråga byggnadsnämnden vad som gäller i din hemkommun, det kan finnas regler rörande t ex avstånd till grannens tomtgräns. Kanske har grannarna synpunkter på färg och höjd.

Materialbeskrivning

Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Plintar

14 säckar cementbruk à 25 kg
14 st papprör, 200 x 1000 mm, som gjutformar
28 st plattjärnbeslag, 5 x 40 x 500 mm
28 st förzinkade skruv med mutter, 8 x 100 mm

Stolpar

Stolparna byggs, för att undvika stora sprickor, av tre bräder som spikas ihop. Överdelen blir som en klyka där du fogar in hammarbandet. Fäst stolparna i betongplinten med 2 långa plattjärn. Stolpskor ger för dålig stadga.

Till stolparna behövs:
30 m ohyvlat virke 75 x 75
40 m ohyvlat virke 25 x 100 mm (endast carportdelen)

Hammarband

17 m ohyvlat virke 50 x 150 mm
8 m ohyvlat virke 75 x 75 mm (endast cykeldelen)
6 m förankringsband galvplåt

Takstolar

Takstolarna är byggda med stagande skarvbrädere s.k fackverk. Bor du i snörika delar av Norrland kan du behöva öka dimensionerna något. Rådgör med någon erfaren byggare. Takstolstillverkningen är byggets viktigaste moment. Gör den första takstolen när stolparna
Med hammarbanden är på plats. Lägg ut delarna på plan mark och rita ut såglinjerna. Använd den första takstolen som mall för de övriga. Spika inte för tätt i skarvbräderna. Spikavstå¨nd ca 22 mm i tvärled och 60 mm längs träets fibverriktning. Använd 75 mm förzinkad trådspik.

Till takstolar behövs:
43 m ohyvlat virke 25 x 125 mm
58 m ohyvlat virke 25 x 100 mm

Tak

30 kvm råspont 20 x 95 mm
30 kvm korrugerad plåt inkl. spikreglar
5 rullar till takpapp

Vindskivor

8 m ohyvlat virke 25 x 100 mm
16 m ohyvlat virke 25 x 150 mm

Plankvägg

28 kvm ohyvlat virke 16 x 125 mm och lockläkt 16 x 38 mm
52 m spikreglar ohyvlat virke 50 x 75 mm
16 m täcklist ohyvlat virke 25 x 75 mm

Övrigt

Utomhusfärg, spik, gårdgrus

1. Gräv bort matjordslagret på carportsytan. Mät ut och gräv plintgroparna. Kontrollera med diagonalmåtten så att allt blir vinkelrätt. Ställ i papprören i groparan. Justera placeringen i sidled och väg av höjden med vattenpass och en lång rak bräda. Papprören sågas av ca 10 cm över färdig mark. Fyll tillbaka jord runt rören. Återfyll ett bärlager grus på hela ytan. Det slutgiltiga ytskiktet av grus lägger du dit efter att allt är målat och klart.

2. Blanda och häll i betongen i rören. Vill du sparra på betonge kan du trycka i lite halvstora stenar för att dryga ut. Packa och komprimera betongen med en brädstump. Fixera stolpjärnen med ståltråd och träklots. Låt betongen härda några dagar.

3. Res stolparna och skruva fast i stolpjärnen. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt. Fixera med hammarbanden i överkanten och skråspika sedan fast spikreglar sedan fast spikreglar och diagonalstöd.

4. Spika takstolarna. Att resa takstolar själv är näst intill omöjligt , här behöver du ett eller ett par hjälpande händer. Spika fast takstolarna i hammarbanden och fixera läget med några längsgående bräder.

5. Spika taket. Se till att du har 250 mm utskjutning i ena gaveländen. Rensåga utskjutningen i andra gaveländen när allt är klart. Spika på takpapp. Fortsätt med spiklister och plåt så allt med taket blir klart. Till plåten används en fästskruv med plasttätning. Nu kan man ta det lite lugnare när arbetsplats och material är under tak.

6. Spika fast panelbräderna och lockläkten. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt.

7. Måla allt trä. Använd en tålig utomhusfärg. Oftast blir det snyggast om du håller dig till samma färg som huset.

8. Gör klart markytan och lägg ut ett lager gårdsgrus. Vid sopkärletsparkeringsplats kan man lägga ut några markplattor av betong.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar