Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

husnyckel


Hur blir din ekonomi 2007? Även i år spås utbudet av fastigheter bli mindre än efterfrågan.

Marknaden för bostäder är lokal och det innebär inte bara att det varierar från ort till ort, utan också att utbud, efterfrågan och priser i storstadsområdena varierar med områdets boendestatus. Det är läget som är viktigast för prisnivån. Under 2006 började Riksbanken höja räntan, vilket innebar att uppgången av villapriserna mot årets slut planade ut. Efterfrågan på villor var dock fortsatt stark under hösten 2006 och därför gjordes bedömningen, också mot bakgrund av stigande räntor, att man för 2007 kunde förvänta en fortsatt men lägre prisuppgång än den som varit de senaste åren, då uppgången i snitt legat på 10 procent.

Sänkning av fastighetsskatten

Det finns nu anledning att revidera den tidigare prognosen för 2007 av flera skäl. Det första och kanske mest uppenbara skälet är begränsningen av fastighetsskatten på tomtmark. Det innebär att fastighetsskatten sjunker rejält i våra största tätorter och i de mest exklusiva områdena. Sänkningen av fastighetsskatten kommer i många fall att balansera inte bara höjda räntenivåer utan också medverka till höjda priser. En mycket viktig faktor för villamarknaden är hushållens tro om den egna ekonomins utveckling och där ser inställningen ut att svänga, så att man går från en mer tveksam inställning till en ökande framtidstro.

Mellanskillnaden det viktiga

Det som hittills har hindrat en ökande omsättning på bostadsmarknaden är det alltför låga utbudet. Situationen med ett lägre utbud än efterfrågan kommer sannolikt att kvarstå under 2007 och främst i storstadsområdena. För den som ska byta bostad spelar ofta prisutvecklingen mindre roll eftersom man dels säljer och dels köper och då är det egentligen mellanskillnaden som är det intressanta. För den som planerar att flytta från storstad till landsbygd eller från mindre tätort till storstadsområde betyder såväl prisskillnaderna som olika efterfrågande situationer betydligt mer. Räkna med att villapriserna återigen kommer att ta ett kliv upp under 2007 och att det mycket väl kan bli en 10 procentig ökning när vi om ett år summerar det som varit.

Av Lars Kilander, Vd Mäklarsamfundet Bransch, ViV nr 2/2007

Vad tror du händer med villapriserna?

Namn: Kicki Larsson
Ålder: 60
Yrke: Ombudsman
Bor: Borås
Familjesituation: Man och ett barn

– De stabiliseras. Under de senaste åren har de bara gått upp, det måste finnas ett stopp. Ny regering gör kanske att det blir annorlunda men det är inte säkert.

Namn: Anna Sundler
Ålder: 41
Yrke: Förskolelärare
Bor: Rydaholm
Familjesituation: Man och två barn, sju och nio år gamla

– Där jag bor är det inte så dyrt eftersom det är en liten ort, priserna kommer inte att höjas, möjligtvis sänkas. Men det är säkert raka motsatsen i storstäderna.

Namn: Per Lindström
Ålder: 51
Yrke: Tekniker
Bor: Järbo
Familjesituation: Fru

– Jag tror de kommer att stiga lite. Folk har pengar och räntorna är låga. Dessutom är efterfrågan fortfarande större än tillgången, som det ser ut nu.

Namn: Ture Olsson
Ålder: 76
Yrke: Pensionär
Bor: Tungelsta
Familjesituation: Fru och tre utflugna barn

– De kommer att stiga, i varje fall i storstadstrakterna. Jag tror många vill ha ett boende i den formen och utbyggnad av motorvägar gör områdena tillgängligare.

Text och foto Sophia Lindholm, ViV nr 2/2007

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar