Först villa sedan bil: Krönika Annika Marklund

Hur kunde hon flytta ut på landet utan bil? Eller körkort? Det var många som undrade när Annika Marklund flyttade för ett år sedan. Nu har hon fixat det. Så här blev det.

Någonstans mellan Järna och Mölnbo slår jag på helljuset.

”Vi är snart hemma”, säger jag. Lilla katten svarar inte. Hon har somnat så gott i sin resebur. Sista återbesöket hos veterinären idag. Det efterlängtade beskedet: Lillan är äntligen frisk.

Det har blivit många turer till veterinären de här veckorna. Åtta mil enkel väg. Minst en gång varje resa har tanken slagit mig: hur klarade vi oss utan bil?

När Ronnie och jag lämnade Stockholm för den sörmländska landsbygden hade vi inga körkort. Själv hann jag kugga tre gånger innan jag fyllde tjugo, Ronnie hade aldrig ens suttit bakom ratten.

Det var logiskt, tyckte vi. Klart att man flyttar ut på landet först – tänk vad motiverad man måste bli att klara uppkörningen!

Vi hade hunnit bo i huset i två månader när det ringde på dörren. Två pojkar i elvaårsåldern stod utanför med varsin kartong majblommor i famnen. Vi hade valt ut några nålar när en av pojkarna föreslog: ”ett sånt här klistermärke till bilen, kanske?”

”Vet du”, sa jag, ”vi har faktiskt ingen bil”.

Jag kunde lika gärna sagt att vi brukade smörja in oss med rapsolja och dansa foxtrot hela vägen in till Flen.

”Eh”, sa den ena unge försäljaren till slut. ”Hur åker ni?”

En bra fråga. Svaret? Buss 789. Den tog oss de två milen in till Gnesta, till gymmet, biblioteket, pendeltåget. Varje gång jag klev på frågade busschauffören: ”en ungdomsbiljett, eller?” Enligt Sörmlands Länstrafik är man ungdom upp till tjugo, så jag svarade ”nej, en vuxen, tack”.

En dag var jag på extra glatt humör och sa istället att ”jaså, ser jag så ung ut, det var roligt!”

”Inte vet jag”, sa chauffören. ”Men jag kör ju mest bara skolungar och pensionärer. Alla andra har bil.”

Det var en helt korrekt iakttagelse. Under våra dagliga promenader ner till Ica mötte vi ibland våra bilburna grannar. Vi höjde handen till hälsning och de vinkade tillbaka, sökte förvirrat med blicken efter något i höjd med våra fötter. Snart förstod vi vad de letade efter. Hunden.

Så är det. Är man ute och går rastar man hunden. Är man på väg någonstans tar man bilen.

Vi hann bo i huset i fyra månader innan vi stolta tog emot våra körkort. Samma vecka slog vi till på en sex år gammal Volvo V70.

Visst hade vi förstått att livet skulle bli lättare med bil. Bara inte hur mycket lättare.

Plötsligt kunde vi handla mer än vi orkade bära uppför den kilometerlånga backen från Ica. Vi kunde hämta vänner vid tåget, åka till Nyköping och gå på bio, till Gnesta och köpa grästrimmer, till Trosa och äta middag. Ja, vi kunde faktiskt åka precis vart vi ville.

Livet med bil är enklare, bekvämare, friare. Idag skulle vi inte klara oss utan.

Och samtidigt kan jag inte låta bli att känna att något gått förlorat.

Vi kan åka vart vi vill, alltid på väg någonstans. Det är klart att man kan gå ändå, men det går ju så mycket fortare att ta bilen.

Jag minns inte ens senast jag promenerade ner längs Käxlevägen, stannade till vid hagen och kliade hästarna under pannluggen, såg ut över sjöns glittrande vatten. Ändå var den promenaden en av anledningarna till att vi flyttade just hit.

Första gången vi tittade på huset som skulle bli vårt hoppade vi av bussen en station för tidigt. Det var höst, men ännu sommarvarmt och vi följde den slingrande vägen längs med bäcken, förbi alla de vackra villorna och söta sommarstugorna, såg på varandra och var överens: på den här vägen vill vi bo.

Kanske måste det inte alltid gå så fort. Kanske borde man ta sig tid.

Strax innan Björnlunda möter jag 789:an. Chauffören är ensam i bussen.

”Man kanske skulle ta och skaffa cykel”, säger jag till katten. Hon gäspar och somnar om.

Buss 789 som tog oss överallt förut.

Annika Marklund: Bor: Stjärnhov. Familj: Mamma, pappa, styvpappa och tre småsyskon. Sambo med Ronnie. Gör: Journalist med författardrömmar. På fritiden: Läser, lagar mat, spelar piano, diskuterar, sjunger, bakar, ser på film och går långa promenader.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar