Krönika: Mer pengar över 2009!

Deppa inte. 2009 kan bli ett riktigt bra år för din ekonomi. Men det förutsätter att du får behålla ditt jobb. Får du det kan du glädja dig åt både sänkt skatt och sänkta kostnader.

För dig som har jobbet kvar och slipper drabbas av storföretagens neddragningar finns det i år främst tre glädjeämnen:

1. Sänkt skatt. Brytpunkten för statlig skatt höjs, grundavdraget blir högre och jobbskatteavdraget förbättras. Det betyder sänkt skatt med 250- 1 110 kronor i månaden för den som arbetar. Pensionärer får en skattesänkning på 130-670 kronor per månad, och förbättrat jobbskatteavdrag om de tar ett jobb.

2. Lägre lånekostnad. Allt tyder på att den redan låga räntan sänks ytterligare något. Om räntan minskar med en procentenhet sänks årskostnaden för ett miljonlån med 7 000 kronor. 

3. Obefintlig inflation. Vi har vant oss vid att allt blir dyrare. Det verkar vara slut på det under 2009. Inflationen är obefintlig. Det är bra för både din och landets ekonomi. Men skulle priserna sjunka får vi deflation, och det anses inte vara bra för ekonomin.

Pengar över

Så även om din lön inte stiger bör du få mer pengar över i år än förra året. Regeringen har kommit med flera reformer som kan vara positiva för dig under 2009, och om du är småföretagare har du fått en del sänkta skatter som ska försöka få dig att investera och anställa.

För den privata ekonomin finns det framförallt en sak att utnyttja – rot-avdraget. Rot-avdraget kan ge upp till 50 000 kronor i skattesänkning per år och person för reparationer från den 8 december i fjol till den 31 december i år. Det gäller oavsett om man reparerar en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt.

All arbetskostnad på arbete som utförs från och med den 8 december förra året ger rot-avdrag. Kopior av fakturor som visar vad som är arbete skickas in till Skatteverket, och pengarna kommer tillbaka i form av sänkt skatt. Om du renoverar ett kök eller ett badrum för 100 000 kronor och 50 000 kronor av detta är arbetskostnad får du tillbaka 25 000 kronor. Därmed kanske du bara behöver låna 75 000 kronor – och till en betydligt lägre ränta än i höstas.

Att låna 100 000 kronor i september förra året kostade då 375 kronor i månaden efter skatt. Om du nu lånar 75 000 kronor i dag blir månadskostnaden mindre än hälften så stor. Är du i den situationen blir du alltså en dubbel vinnare.

Hur går det då med aktierna?

Hur det blir med skatten och kostnaderna i år kan vi vara rätt säkra på. Men hur det går med våra aktier och aktiefonder har vi däremot ingen aning om.

År 2008 blev rekorddåligt på börsen. Ned 42 procent! Alla hårt prövade aktiesparare och aktiefondssparare undrar nu om det ska vända upp.

– Nu kan det väl inte bli sämre, säger en del.Visst kan det bli det. Kurserna kan mycket väl fortsätta ned ett bra tag till. Men experterna tror ändå att 2009 inte blir lika uselt som 2008.

Ingen kan veta säkert hur du bäst ska göra. Men inte är finanskrisen bortblåst, och den svenska lågkonjunkturen har bara börjat. Det finns argument för både pessimister och optimister:

Pessimisterna tror att lågkonjunkturen fördjupas och att finanskrisen skapar nya problem. De tror att många aktiesparare nu flyr till säkrare placeringar och att detta drar ned aktiekurserna.

Optimisterna säger att aktierna sällan varit så billiga som nu och att sämre bolagsvinster och fördjupad lågkonjunktur redan finns inräknad i dagens aktiekurser. De menar att den rekordlåga räntan och de nedtryckta kurserna ger bra köptillfällen under året.

Hur du själv nu ska göra beror på om du tror mest på optimistargumenten eller pessimistargumenten. Handla på ett av dessa tre sätt:

1. Optmiststrategi. Om du känner dig optimistisk och inte har alltför stor del aktiefonder kanske du kan satsa lite försiktigt på breda aktiefonder eller svenska aktier som ser nedkörda ut. Köp då lite vid olika tillfällen och månadsspara i aktiefonder.

2. Pessimiststrategi. Om du känner dig pessimistisk, vill minska din risk och har mycket aktier och aktiefonder kanske du däremot ska göra dig av med en del fonder och satsa på ett bra bankkonto eller obligationsfonder.

3. Strategi för den osäkre. Är du osäker så avvakta. Gör ingenting just nu, men var beredd att göra något senare när du känner dig mer säker på läget – om det nu någonsin går att känna sig säker.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar