Krönika: Pruta – och sänk räntan!

Räntan är nyckeln när vi villaägare ska förbättra vår privatekonomi. Välj rörlig ränta, kräv alltid att få den lägsta räntesatsen och var inte rädd att spela ut bankerna mot varandra.

banken


Det finns åtminstone en sak att trösta sig med nu när det är lågkonjunktur – sjunkande räntor. Allt talar för att riksbanken kommer att fortsätta att sänka sin styrränta under 2009. När riksbanken sänker ska också dina rörliga boräntor sjunka. Det gjorde de inte när finanskrisen var som värst i oktober och november, eftersom det då var dyrare för bankerna att låna pengar av varandra.

Men nu när staten gripit in för att försöka dämpa krisen kan bankerna inte längre skylla på finanskrisen.

Den bundna räntan styrs av vad den så kallade marknaden tror att räntan ska vara under de närmaste fem åren, om det gäller ett femårslån.

Fördelen med att ha ett sådant femårigt lån är att du vet din månadskostnad under hela denna tid. Man kan säga att du betalar en slags försäkringspremie för att inte riskera några obehagliga överraskningar under lånets löptid.

Välj rörligt

Ändå är min huvudrekommendation rörlig ränta. Du kan ju alltid byta till bunden ränta om räntan börja dra sig uppåt under 2010 och 2011. Fast risken är ju att den bundna räntan då ligger en bit högre än vad den gör i dag. Ett sätt att gardera sig mot detta är att ha en del av låneräntan rörlig och en del bunden, och då verkar femårig bindningstid nu vara bäst.

Men det här betyder knappast att det lönar sig att byta ut din bundna ränta mot rörlig. Du får då ofta betala både räntekompensation och avgifter, som du dock kan ha möjlighet att pruta ned.

För pruta, enligt mina råd nedan, ska du alltid försöka dig på när du ska göra affärer med banken.

Anders Andersson – ny krönikör för Vi i Villa.

Fem råd för sänkt ränta!

  • Spela ut banker och bolåneinstitut mot varandra om du ska ta nytt lån eller göra om en bunden ränta till rörlig. Börja med att kolla räntan på en jämförelsesajt som den här: www.driva-eget.se/lan. Gå till banken med en utskrift av en räntetabell därifrån. Kräv den lägsta räntan eller lägre. Tänk på att det finns prutmån på storbankernas angivna räntesatser. Hota med att flytta alla bankaffärer om du inte får sänkt ränta i banken där du är kund.
  • Om du har ett lån med rörlig ränta eller tremånadersränta så bevaka din ränta när riksbanken gjort en ränteförändring av styrräntan. Se efter så att din ränta efter bara några dagar sänks ungefär lika mycket som styrräntan. Klaga om den inte sänks lika mycket.
  • Om du har svårt att klara amorteringarna kan minskad amortering eller amorteringsfrihet under en period vara viktigare än sänkt ränta. Tänk på att det ligger i bankens intresse att du ska klara av att betala tillbaka dina lån.
  • Försök att få baka in dina kontokrediter och smålån i bolånet, som har lägre ränta än alla andra lån. Sådant kan för en del vara ännu viktigare än sänkt ränta.
  • Skäms inte över att fråga föräldrar och släktingar om att få ett privatlån om du inte får låna i banken. Du kan ju betala ränta, kanske den som är på rörliga bolån.

Så räknar du ut din räntekostnad

Eftersom låneräntan är avdragsgill blir kostnaden lägre i verkligheten än vad du betalat till banken. Så här räknar du ut din verkliga kostnad efter skatt: Multiplicera din ränteutgift med 70 procent. Din verkliga kostnad efter skatt blir alltså 7000 kronor om du betalat 10 000 kronor i ränta. Om årets kapitalunderskott (låneräntor och reaförluster minus inkomsträntor och reavinster) är högre än 100 000 kronor blir det 79 procent av den del som överstiger 100 000 kronor.

För att få del av skattesänkningen så tidigt som möjligt måste du ansöka om jämkning hos Skatteverket.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar