Krönika: Så gör du med fonderna

Under förra året rasade aktiefonderna mer än någonsin. I Sverige sjönk aktieindex med 42 procent. Hur ska vi då hantera våra fonder och trygga våra pengar?

aktiemarknad


Det enda säkra man kan säga om aktiefonderna det närmaste året är att ingen kan vara säker. Detta leder fram till ett råd, som faktiskt är mycket säkert:
Att det i dessa osäkra tider är extra viktigt att sprida sitt sparkapital på olika sorters fonder. Detta gäller både PPM-sparandet och ditt övriga sparande.

Hur stor del av ditt sparkapital du bör placera i aktier eller aktiefonder beror delvis på hur länge du tänker spara – ju längre spartid desto större andel aktiefonder.

Om du räknar med att använda dina sparpengar redan om ett par år finns det inte mycket annat än ett högräntekonto. Kolla här vilket som är bäst just nu: www.driva-eget.se/konton. Räntefonder är ett dåligt alternativ, eftersom avgifterna äter upp största delen av avkastningen nu när räntan är rekordlåg.

Om du däremot ska använda pengarna först om 10-15 år bör du ha en rätt stor del i aktiefonder. Men även med den tidshorisonten finns det viss risk. Så har du inte råd att ta risker bör du vara försiktig med aktiefonder.

Hur stor aktiefondsdel du ska ha beror också på om du är optimist eller pessimist för att aktiekurserna och därmed fondkurserna går ned i framtiden.

Pessimistargumenten ser ut så här:
– Finanskrisen förvärras och bankerna får ännu större problem.
– Lågkonjunkturen blir djupare och den ökade arbetslösheten gör pessimismen större.
– Företagens resultat blir sämre än vad experterna trott.

Optimistargumenten ser ut så här:
– Experterna tycker att botten är nådd för aktiekurserna.
– Allt fler menar att räntan nu är så låg att de vågar satsa på aktier i stället för att ha pengarna på banken.
– En vändning uppåt för konjunkturen skymtar och finanskrisen klingar av.

Är du optimist kan du ha största delen av ditt sparande i olika aktier eller aktiefonder – ungefär hälften av aktiedelen i utländska fonder (främst en globalfond) och resten i svenska enskilda aktier eller en eller två Sverigefonder.

Är du pessimist så lägg drygt hälften av ditt sparande på ett högräntekonto och i hedgefonder med låg risk och endast en mindre del i aktiefonder.

Anders Anderssons fem bästa fondråd:

  • Månadsspara. Den som månadssparar kommer på sikt att jämna ut upp- och nedgångar på börsen, och sett över 10-20 år bör det gå betydligt bättre än att spara på ett bankkonto.
  • Tänk på avgifterna. Storleken på den årliga förvaltningsavgiften har större betydelse än vad du tror. Om du väljer mellan två likvärdiga fonder så ta den med lägst förvaltningsavgift.
  • Tänk på risknivån. En fond med stora chanser till uppgång har också högre rasrisk – risk och chans hänger ihop.
  • Välj fonder du förstår. Det finns en uppsjö olika fondtyper – aktiefonder, räntefonder, blandfonder, hedgefonder, fond-i-fonder o.s.v. Välj aldrig en fond som du inte begriper.
  • Sätt in PPM-fonderna i sitt sammanhang. För en del är PPM-fonderna bara en mindre del av det totala fondsparandet och aktiesparandet. Det är då viktigt att se hela sparandet som en enhet – och se hur risken är för det totala sparandet. PPM-sparandet är viktigare för yngre än för äldre. För den som i dag är i 30-årsåldern kan PPM-fonderna växa till över en halv miljon till 65-årsdagen.

Av Anders Andersson, chefredaktör Driva Eget, ViV nr 6/2009

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar