Liten villa med sjöutsikt

Här låg förr ett äldre fiskarhus i dåligt skick, använt som älskat sommarnöje under många år, inom lagom pendlingsavstånd från storstaden. Ägaren önskade bygga ett nytt hus på denna underbara plats, ett praktiskt permanent hus i anknytning till tomten med den vackra sjöutsikten.


Tomtens läge är fantastiskt, längst in i en liten vik, med vattenglitter och granitklippor. På traditionellt bohuslänskt vis är hustaket lagt med enkupigt rött tegel och gavelspetsarna har dubbelfönster. Karaktäristiskt för huset är de tre små takkuporna som vetter ut mot den oändliga havsutsikten. För att minimera underhåll i det utsatta västerläget är dessa kupor helt inklädda med omålad reinzinkplåt. Den mellersta takkupan har en högsmal fönsterspalt, som bryter takfoten. Huset är modernt, men passar ändå bra i den lokala byggnadstraditonen.

Byggnadsnämnden gav rivningstillstånd och strikta besked an-gående storlek och form på det nya huset, ett och ett halvt plan med basyta om maximalt 75 kvm. Tomten ingår i ett äldre samhälle i södra Bohuslän, med en brokig blandning av nya och halvgamla grannhus. Tanken fanns att välja ett typhus, med en utformning som kunde passa lokalt. Olika planlösningar studerades och jämfördes, och slutligen föll valet på en variant som var genomförbar på liten yta.

Men Marie-Louise var ändå inte riktigt nöjd. Hon kontaktade därför en lokal arkitekt, Stefan Pryde, och tillsammans resonerade de sig fram till husets slutliga plan och utformning. Naturligtvis handlade det om att ta hand om havsutsikten men även om flera andra önskemål. Bottenvåningens planlösning skulle vara öppen och ljus och köket skulle ha skafferi. En effektiv öppen spis med glasluckor skulle också ingå liksom en bastu och en stor entré med bred och välkomnande pardörr. Högt på önskelistan fanns även en skön altan mot sydsidan.

Marie-Louise är nöjd med valet av både arkitekt och byggmästare. De genomförde arbetet på generalentreprenad och ansvarade även för alla underentreprenader – grundläggning, anslutning av vatten och avlopp, elinstallation, djupborrning av brunn och installation av luftvärmeväxlare.

Utanför öppnar sig havet och den karga skärgården. I lä bakom vildrosor och gröna snår finns resterna av en gammal trädgård med små odlingsland i etager. Marie-Louise berättar om sina planer för att återställa den lilla trädgården. Utsikten är alltid lika vacker och omväxlande, oavsett om det är solglittrande sommarhav med segelbåtar i rännan utanför, gråregniga höststormar med saltkristaller på fönsterrutorna eller vinterhav med vitpudrade öar och berg

Villa med oljad träfasad.I sin enkelhet är huset vackert och tidlöst med grå oljelaserade träfasader, vita snickerier och plåtdetaljer av omålad zinkplåt. Välisolerad stomme och argonfyllda isolerglasfönster ger låg uppvärmningskostnad. Kökets burspråk är en trevlig byggnadsdetalj. Trots att fönsterytorna inte känns stora, har detta hus en mycket ljus och trevlig interiör. Marken skall fyllas ut med matjord, här är bygget nyss avslutat.

Ritning.

Husets mått är 7,5 x 10 meter. Ytterdörren leder rakt in mot vardagsrum och kök i en öppen och ljus planlösning. Entrén är öppen uppåt. Här finns en toalett och en smal vinkeltrappa som leder till övervåningens tre små rum – sovrum, teverum, gästrum med arbetsplats samt ett badrum med tvättmaskin och minibastu. I stället för garderober på övervåningen finns en rymlig klädkammare i anslutning mot snedtaket.

Utsikt från matbord.
Vid kökets matbord
är det höga fönstret fast monterat, medan det mindre är öppningsbart. Tak och väggar är av vitlaserade spontade brädor, som måste vara riktigt torra när de spikas upp. Utsikten finns där hela tiden och blicken söker sig gärna ut mot havshorisonten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar