Livet i villan!

Är göteborgare mer jämlika vid grillen? Vilket är det säkraste vårtecknet i Malmö och varför satsar stockholmare så mycket pengar på sina trädgårdar? Det finns mycket som skiljer – men också mycket som förenar villaägarna i storstäderna. Svaren har vi hämtat ur Vi i Villas spännande undersökning villapanelen. Känner du igen dig?

grilla


Villaägarna i Göteborg tycker bra om vita hus, skåningarna gillar röda medan stockholmarna föredrar gula hus. Det är bara ett litet exempel på hur smaken skiljer sig i våra tre storstadsregioner. Det har vi tagit reda på med hjälp av Vi i Villas undersökning villapanelen, där villaägare från hela Sverige framför sina åsikter om livet i villa.

Är stockholmare dryga, göteborgare vitsiga och malmöiter flegmatiska? Nja, det kan man kanske misstänka… Men vi kan inte svara på just det – men på så mycket annat!

Skånske mannen kung vid grillen

Grannsämjan, till exempel, den är sämst i Malmö. Där umgås man minst med sina grannar. Göteborgarna är mycket piggare på grannumgänge medan stockholmarna helst lånar saker av sina grannar. Drömgrannen för alla är Martin Timell medan Naken-Janne är rena mardrömmen som granne. Göran Persson vill ingen heller ha som granne – och det måste ju kännas tungt nu när han och Anitra har köpt ett så ståtligt gods på landet.
Nu börjar grillsäsongen snart och i Skåne uppger över 70 procent av villaägarna att det är mannen som grillar, att man tycker att det är inspirerande när grilldofterna sprider sig från grannens tomt samt att man hellre grillar en färdigmarinerad grillbit än till exempel lamm.
I Göteborg är det mer jämlikt vid grillen – även damerna får komma fram till den – och här är det flest i Sverige som uppger att de alltid grillar fisk, om nu någon blev överraskad av det.

45 procent av Stockholms villaägare grillar å sin sida oftast karréer och kotletter, undviker korv och släpper också gärna fram damerna till grillen.
Så här på vårkanten är det också dags att börja intressera sig för den kära gräsmattan. I Göteborg hittar vi enligt villapanelen de vackraste gräsmattorna medan de flesta gräsmattorna med mossa och maskrosor finns i Stockholm. I Malmö bor flest villaägare som oroar sig över om gräsmattan ska bli fin eller inte.

Stockholmaren satsar rejält

Men gräsmattan är inte allt – alla villaägare har ju dessutom en hel trädgård att ta hand om. Och det får kosta:
Stockholmarna lägger mest pengar på trädgårdsredskap och allra mest spenderar yngre män. Drygt 17 procent av Stockholms villaägare gör inköp till trädgården för mer än 5 000 kronor per år. 54 procent lägger ner mellan 1 000 och 5 000 kronor på sina trädgårdar.

Jämfört med övriga Sverige kostar villaägarna i Stockholm på sig mest inför trädgårdssäsongen. Närmare dubbelt så många stockholmare som göteborgare gör exempelvis investeringar för mer än 15 000 kronor. Göteborg är för övrigt den plats i Sverige där villaägarna satsar minst på trädgårdsredskap.

I Malmö är det inte trädgårdsarbetet som är det säkraste vårtecknet utan i stället att man känner sig gladare och piggare – det anser hela 75 procent av malmöborna.

Så till den eviga frågan om vem som jobbar mest i trädgården. Där är stockholmare, göteborgare och malmöbor helt eniga: Det gör vi, svarar männen. Nej, det gör vi svarar kvinnorna.

Nu börjar det dessutom bli hög tid att planera inför semestern. Här skiljer sig också vanorna och intressena åt.

Stockholmarnas önskesemester ser ut så här:
1. Vara på landet i Sverige (54 %)
2. Renovera huset (47 %)
3. Ligga på en strand i ett exotiskt land (42 %)

Göteborgarna har delvis andra prioriteringar.
1. Vara hemma och göra ingenting (54 %)
2. Renovera huset (46 %)
3. Vara på landet i Sverige (45 %)

Skåningarna verkar flitigast och sätter genast i gång med huset:
1. Renovera huset (51 %)
2. Vara hemma och göra ingenting (44 %)
3. Ligga på en strand i ett exotiskt land (43 %)

Göteborgarna mest optimistiska

Om man nu skulle välja alternativet att resa bort, finns det med viss rätt, en hel del att oroa sig över – inbrott i första hand.

Av de tre städerna toppar Malmö inbrottsligan. Göteborg kommer på andra plats och Stockholm på tredje. Vanligast med villainbrott är det faktiskt i Örebro! Skulle nu det värsta hända är villaägarna inte särskilt nöjda med polisens insatser, hälften av villaägarna i Göteborgsområdet är till exempel missnöjda med det. I Malmö är missnöjet ännu större medan stockholmarna har lite bättre förtroende för polisen i de här sammanhangen, dock är hela 45 procent missnöjda med polisens hantering av inbrott.

Lösningen på problemet är alla överens om – grannsamverkan!
Försäkringsbolagen får genomgående bättre betyg än polisen och det upplever de säkert som mycket glädjande – så mycket bråk som det varit om dem under det senaste året. Flest nöjda kunder har försäkringsbolagen i Göteborgsområdet.

En viktig fråga för alla villaägare är förstås ekonomin under 2005. I Göteborg tror hela 41 procent att villaräntan kommer att förbli oförändrad i år – det gör göteborgarna mest optimistiska i landet inom det här området. Göteborgarna tror också att man kommer att ha lika mycket pengar i plånboken som förra året, samt att villainbrotten kommer att sjunka.

I Malmöområdet tror man också att inbrotten går ner medan det blir oförändrat i plånboken. Tjugo procent av skåningarna tror dock att vi kommer att få mindre pengar att röra oss med.

I Stockholm är man mest pessimistisk – 67 procent bävar för en höjning av villaräntan.

Ett annat orosmoln är fastighetsskatten. Hela 90 000 av alla villahushåll oroas över att de kan tvingas flytta på grund av skatten (5 %). Värst är det i Stockholm där nästan nio procent tror att de kan tänkas tvingas flytta av skatteskäl.

Men låt oss nu glömma det här oavsett om vi bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Låt oss i stället satsa på ett säkert vårtecken – att vi känner oss mer kära och romantiska på vårkanten. Det tycker i alla fall hela 18, 9 procent av villaägarna i Malmö, som anser att detta är det säkraste vårtecknet av alla!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar