Måste man bjuda på kaffe? 6 vanliga frågor om hantverkare

Björn Christiernsson snickrar och byggleder i TV4:s Äntligen hemma. Här ger han dig tips på hur du får jobbet med din hantverkare att löpa smidigare.

dricka kaffe


Namn: Björn Christiernsson. Ålder: 35 år. Yrke: Snickare , arbetsledare, programledare för Äntligen hemma. Familj: Sambon Karolina, dotter Nova 2 år, beaglehundarna Rasmus och Jessie. Bor: Hyr villa men planerar för att bygga

Att få tag på en hantverkare är inte det lättaste. Och när man väl fått tag på någon hopar sig frågorna. Vi bad Björn från Äntligen hemma svara på några frågor om hur man ska bära sig åt för att få till ett bra samarbete.

1. Måste man skriva papper? Absolut. Målsättningen för både hantverkaren och byggherren är ju att slippa konflikter under byggtiden. Hyr man sina hantverkare på timme (löpande räkning) är frågor som restid, bilersättning och raster viktiga att få med i avtalet.

Man behöver också sätta ett start- och slutdatum för byggnationen. Vite är ofta att föredra. Väljer man istället att bygga efter ett fast pris ligger tyngdpunkten i avtalet mer på att beskrivningen av vad hantverkaren ska göra, blir bra. Vite rekommenderas även här. Blir det större ändringar under byggets fortskridande bör även det skrivas in i kontraktet.

2. Måste man bjuda på kaffe? Det leder ju sällan till några större rabatter, men jag har hört att över en kopp kaffe kan man finna vänner för livet, så självklart ska man göra det!

3. Varför tar det oftast längre tid än vad man har bestämt – och vad kan man göra för att det inte ska ske? Som jag ser det finns det tre anledningar till detta.

För det första: tidsmarginalen. Då det mesta vi gör sällan är en exakt vetenskap, speciellt inte i byggbranschen, måste vi alltid addera extratid till det vi gör. Finns inte den medräknad får man nästan räkna med att bli försenad. För det andra, valen: Under byggnationen måste det oftast göras en mängd små val. Till exempel: ”här kan vi få in ett större fönster än vad vi trodde”. Som kund väljer man till 90 procent det bättre alternativet – vilket ofta medför merjobb och därmed också tar längre tid. Den tredje och sista anledningen är den lilla tidsoptimisten i oss alla.

4. Vad ska man göra med hantverkare som inte dyker upp eller som ständigt är försenade? Vifta med avtalet och be dem ta sig i kragen! Finns inget avtal kanske man ska avbryta för att hitta nya hantverkare.

5. Hur hittar man en riktigt bra hantverkare? Man får gå på magkänsla tillsammans med referenser och lita på det.

6. Om man ber om referenser – vilka frågor är bra att ställa till referenspersonerna? Dela upp frågorna så du får en bredd. Typ hur det funkade med tider, kvalité på jobbet, hur kommunikationen fungerade och så vidare. Är firman och jobbar i närheten kanske ni får åka och hälsa på. Det kan ge en fingervisning om hur de jobbar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar