Nitlott igår – vinst i morgon?

Det är inte lätt att veta om du sitter på framtidens drömboende, eller en nitlott. Vad vi värderar skiftar med trender och utveckling.



När exempelvis kustsamhällena på öarna i skärgårdarna byggdes så var det i lä och tätt som gällde. Nitlotten drog den som fick tomt högt upp, i blåsten på en bergsknalle.

Idag är det just de husen som är superattraktiva och går för flermiljonbelopp, för just utsikten över havet.

Utvecklingen för kustfastigheter visar att det är svårt att se vilka trender och attraktionsvärden som håller över tid.

– Rent generellt ser många av oss en identitet i boendet idag. Tidigare såg vi det som en facilitet. Då var det viktigt med rinnande vatten, hela efterkrigstiden byggde man faciliteter. Bekvämt med liten tomt, tre rum och kök. Vi har flyttat ut teknikaliteterna till något mer subtilt. ”Visa mig ditt hem så kan jag se vem du vill vara”, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.

Den som idag bor i villa nära miljonprogrammen kanske inte sitter med det attraktivaste boendet, men om 50 år är det troligtvis centralt.

– Då kanske ingen vill bo nära vatten på grund av den globala uppvärmningen. Cykelavstånd kanske kommer vara det stora.

Exempel på förändring

  • Skärgårdsidyll. Man ville skydda sig från västanvindarna. I Västkustens fiskelägen så bodde den bäst som hade grannarna nära och på östsidan av öarna. Gärna långt ner. Nitlotten drog de med havsutsikt och vindar från havet. Idag betingar små sådana hus mångmiljonbelopp.
  • Torp. Här har Torp-Ernst spelat roll, men även ett utökat behov av att bygga vidare på hemmet. – Det är en identifikation. När vi har fixat och donat hemma, då ska vi sätta tänderna i fritidshuset. Men där är vi mer konservativa. Vi ska ha det bekvämt, men det får gärna se ut som förr, säger Claudia Wörmann.
  • Egnahemshusen har en riktig revival, med hög efterfrågan. Ett exempel på det är Gamla Enskede i Stockholm eller Utby i Göteborg, som är fullt av de små ”sockerlådorna”. Funktionaliteten lockar.
  • Funkis – Ingen i den äldre generationen ser den som så intressant. Det är stort nu. Det är behovsanpassat och inget extra. Passar mycket bra i lågkonjunktur, där man ser att ”kanske på sikt att vi kan bygga ut om vi skulle behöva”, säger Claudia Wörmann.
  • Kommande trender. Just nu är det många som styckar av sina tomter. Dåligt med tid kombinerat med markbrist i storstäderna skapar avstyckningstrenden. Det ger pengar över samtidigt som man slipper gräsklippning. Kanske kommer prunkande trädgårdar ersättas av krukor som man bär in eller ut.
  • Personliga exteriörer – Jag tror att även exteriören kommer att bli mer innovativ för att visa ”här bor jag” när nästa generation bygger hus. Den personliga prägeln kommer att flytta ut även på utsidan. Ungefär som med interiörens kök idag. Det ska renoveras för att sätta personlig prägel, även om det gamla var nytt, säger Claudia Wörmann.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar