Ny krönikör: Annika Marklund

Det är första gången hon bor i hus. Första gången i vuxen ålder som hon har ett riktigt hem, ett eget. Det ska hon från och med nu skriva om i Vi i Villa!

Annikas flytt började som försiktiga tankar på en större lägenhet. Men så dök det gula huset med sjö-utsikten upp…

Det börjar här. I en grusig hall, full av fuktiga flyttkartonger, åtta mil från den möblerade andrahandstvåan på Polhemsgatan. Det skulle lika gärna kunna vara åttahundra. Vi kommer ändå aldrig att återvända dit. Det finns ingen anledning. Det är ju här vi bor, Ronnie och jag. Från och med… nu.

Vårt hus. Det är obegripligt. Det var ju alldeles nyss som jag klickade på hemnet-annonsen mamma mailat över, det lilla gula huset på höjden, plommonträden och hästhagarna, sjöutsikten. Ilningen längs ryggraden: där. Precis där kan jag bo.

Det känns som alldeles nyss: Vi klev av länsbussen nere vid Ica, följde den slingrande vägen uppför berget, längs med ån. Glittrande solljus och löv som började skifta i rött.

Men mer än ett halvår har gått sedan vi såg huset som skulle bli vårt för första gången. Det var en ögonblicklig förälskelse. Ögonblicklig och blixtsnabb. Den varade i två minuter. Sedan gick vi in.

Vi visste ingenting om att titta på hus. Bara att man ska gå på känsla, att det ska kännas rätt. Så möttes vi av trånga rum med de klaustrofobiskt låga, bruna innertaken, det mörka köket med sina spygröna luckor, de slarvigt tapetserade väggarna i märkliga färgskalor. Sluttande golv och dörrar i avskavd masonit.

Den besvikelsen. Den gjorde mig illamående.

Mäklaren gick före, rabblade siffror och årtal, talade om energiförbrukning och ränteläge. Jag nickade, låtsades lyssna men ville gråta.

Till sist blev vi lämnade ensamma, en chans att fundera och prata i fred. Vi gick in i det lilla rummet där pianot stod, det som mäklaren kallade punschverandan. Tapeterna var mörkt vinröda.

”Huset är inte i särskilt gott skick”, sa Ronnie. ”Nej”, sa jag.

”Det känns inte jättebra”, fortsatte han. ”Nej”, sa jag. Igen. Så stod vi där, tysta. Värmde oss i de strålar som strilade in genom de spruckna fönsterrutorna.

”Fast”, sa jag. ”Det enda man inte kan förändra med ett hus är ju läget.”

”Jo”, sa Ronnie, ”att måla om är ju lätt gjort.”

Jag vet inte hur det var för honom, men jag blundade, fyllde lungorna med luft. Ett djupt andetag, två, tre. Sedan öppnade jag ögonen igen, och försökte verkligen se – inte det som var, utan det som kunde bli.

Annikas nya hem.

Sju månader senare står jag här i det som blev. Klumpen av besvikelse är glömd, ersatt av fjärilar i magen.

På utsidan är huset sig likt. Inuti är det förvandlat. Det var svårare än jag någonsin kunnat ana, krångligare och dyrare och mer tidskrävande.

Hallens smutsiga plastmatta är utbytt mot ljusgrått klinkergolv, väggarna och taken gräddvita. Bakom de slitna masonitskivorna gömde sig gamla spegeldörrar och pärlsponttak, ljus strömmar in genom det nyupptagna fönstret i köket, nu husets överlägset vackraste plats.

Jag är uppvuxen i Stockholm, har aldrig bott i hus, knappt satt min fot i ett. Nu står vi i vår hall och är husägare. Jag förstår fortfarande inte hur vi hamnade här. Jag minns ju de nattliga samtalen, trevande i mörkret: tänk om vi skulle söka oss bort från Stockholm, från de svindyra bostadsrätterna och stressen? Vågar vi?

Det började med försiktiga tankar – kanske en större lägenhet i en mindre stad? Och så: Hemnet-annonsen som väckte drömmen om stillhet, avskildhet och ro. En plats som är mer än någonstans att bo. Ett hem, ett eget.

Familjen och vännerna som agerat flyttfirma har åkt. Det är bara vi två kvar. Åtta mil ifrån vårt gamla liv, det hade lika gärna kunnat vara åttahundra. Vi bor här nu. Det känns jätteläskigt och vansinnigt. Och alldeles rätt.

Annika Marklund

Bor: Stjärnhov.
Familj: Mamma, pappa, styvpappa och tre småsyskon. Sambo med Ronnie.
Gör: Journalist med författardrömmar.
På fritiden: Läser, lagar mat, spelar piano, diskuterar, sjunger, bakar, ser på film och går långa promenader.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar