Ovanligt läge på bostadsmarknaden

Lägre prisökningstakt och unika villkor ger fler möjligheter att förverkliga bostadsdrömmen.

bostäder


Preliminära siffror för 2004 visar att den genomsnittliga prisökningen på villor var omkring 10 procent. I storstadsregionerna planade prisökningen i stort sett ut och detta var särskilt märkbart i Malmö som tidigare under året haft en prisökningstakt på cirka 14 procent. December blev en lugn månad på bostadsmarknaden. Traditionsenligt är aktiviteterna bland bostadsköparna mycket låg under jul- och nyårshelgerna samtidigt som utbudet är lågt eftersom nya fastigheter inte bjuds ut på marknaden inför helger, utan detta sker först efter årsskiftet. Redan i mitten av januari var det stor aktivitet på marknaden och många köpare som sökte ny bostad.

Prognosen för 2005 är positiv med en fortsatt men svagare prisuppgång än året innan. En faktor som kommer att vara starkt bidragande både till prisutvecklingen och för intresset att byta bostad är de unikt låga räntorna. Den rörliga tremånadersräntan ligger runt 3 procent och det är i sig unikt, men ännu bättre är faktiskt att den bundna femåriga räntan ligger på lite drygt 4 procent, vilket faktiskt är ännu mer unikt. Detta skapar tillfälle för många att förverkliga sina bostadsdrömmar och göra detta med osedvanlig kostnadstrygghet.

Trenden med inflyttning mot storstadsområdena kommer att bestå också under det här året. En viktig faktor i det sammanhanget är att vi får en allt äldre befolkning. Detta medför att allt fler söker sig till centralorter och tätbebyggda samhällen, både för sin egen bekvämlighet och för behov av omvårdnad. Denna utveckling skyndas på när katastrofer som stormskadorna i södra Sverige skapar oro.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar