Plats för uteplats

Ska du bygga en uteplats? Sommar och sol. Frågan är var ska man sitta och njuta. Vilken är egentligen den bästa uteplatsen? Svaret är välj inte en — välj flera!

solig uteplats


Uteplats.
 

Nära huset. En uteplats i anknytning till huset är oftast den mest använda. Här en enorm altan i trä i söderläge med flera uteplatser att välja mellan. Uteplatser som dessa, där solen ligger på konstant under eftermiddagen, kan behöva extra solskydd. En markis eller en segelduk är bra, men ett vanligt parasoll är lätt att flytta och också det billigaste alternativet. Foto: Magnus Selander

Äntligen är det dags att plocka fram utemöblerna från vinterförvaringen. Men var är egentligen den bästa placeringen för en uteplatsen i trädgården? Vad de flesta behöver är en åttarumsträdgård. Med en uteplats för den milda morgonsolen, en för eftermiddagsluren, en för saftkalaset och ytterligare en när kvällens grillfest drar igång och så några extra.

–Jag som älskar växter skulle vilja slå ett slag för de extra uteplatserna, säger Eva Robin, trädgårdsmästare och landskapsarkitekt på företaget Landscapes. En stol i vårsolens värme just där man har planterat alla sina vårlökar är den optimala uteplatsen!

Ombonat med växter

Ofta talas det om trädgårdens olika rum. Ibland vill man känna den värmande solen, men lika ofta behöver man skydd från den. Ibland söker man en stilla stund i ensamhet. Men lika ofta vill man sommartid ha den stora festen utomhus. För dessa skiftande önskemål får man hitta olika sorters uteplatser, små och stora rum, i sin trädgård.

De bästa uteplatserna kännetecknas just av en rumskänsla – de är ombonade. Men hur införskaffar man sig en känsla av detta utomhus? Tänk att växter är väggar och tak. Marken är dess golv. Det handlar om vind, insyn, utsikt och närhet till huset. Den mest använda uteplatsen är oftast den som ligger praktiskt nära huset. Det ska vara enkelt att hämta mer saft till barnen och is till drinken.

Växter ramar in en sittplats som placeras ute i trädgården. Mormors hemliga syrenberså är kanske drömmen, men det behöver inte vara syren.

–Bra växtval är bok eller en avenbokhäck som visserligen tar lite tid på sig att växa upp, men kan hållas smal och jämn med regelbunden beskärning, föreslår Eva Robin. Den behöver heller inte vara så hög som äldre bersåer av syren var. Höjden på buskarna kan toppas strax över huvudhöjd då man sitter ned, cirka 150 centimeter. Ju närmare de insynsskyddande buskarna är planterade själva uteplatsen, desto lägre kan man hålla dom.

–Har man dålig jord vid uteplatsen så fungerar det ypperligt med spaljéer av trä eller varför inte rostigt armeringsjärn som täcks av klätterväxter, säger Eva Robin. Man kan även ha växter som till exempel bambu i en stor kruka som ger både skugga och insynsskydd.

Segeltak, parasoll eller träd?

Ett tak ute kan vara allt från en markis, till ett parasoll, eller det allra vackraste trädtaket. För taket är en detalj som inte bör glömmas bort om man vill ha en uteplats som verkligen är användbar och trevlig. Taket behövs under de timmar då solen står högt på himlen, men ett tak kan också stänga ute fukten och kylan om kvällen. Eller till och med göra så att uteplatsen kan nyttjas även när det regnar.

Ett trädtak silar ljus på bästa vis och ger en ljuvlig skugga.

–Att skaffa ett ”nytt” trädtak kan ju ta många år av väntan och är inte vad alla vill, då kan man köpa ett lite större tåligare träd från början. Det måste ju inte vara ett fruktträd, tipsar Eva Robin.

Ett parasoll är en billig investering och kan flyttas runt – bekvämt. Men är uteplatsen i anknytning till huset kanske en markis eller ett segeltak är det bästa alternativet.

Trädgårdsarkitektens bästa råd

1. Var finns den plats som har solen/skuggan den tiden på dagen då man kan nyttja den bäst? Är frukosten mysigast ute eller är det middagen eller ska alla måltider intas utomhus under sommarmånaderna?
2. Insynsskydd i olika höjder genom smarta placeringar av olika buskar eller häckar. Man kan bygga ett luftigt ”hus” med hjälp av hörnstolpar och spaljéer (vertikala och horisontella trälister som bildar ett rutnät) där klätterväxter får härja fritt. En vägg av träpanel kan ge lä och även vara fästet för markis, infravärme och utomhusbelysning.
3. Välj växter som blommar när man sitter där ute och njuter som mest, vare sig det är lökväxter, klätterväxter, perenner eller buskar. Glöm inte att sätta doftande perenner, kryddväxter och vajande gräs som ger njutning för öga och näsa. Har man inte bra jord just där så kan man ha dom i krukor.
4. Det krävs tid och ork för att hålla uteplatsen fri från ogräs, grenar, löv eller mossa, så välj rätt material utifrån det. Ekonomin spelar även en stor roll då man väljer material samt hur stor ytan skall vara.
5. Blanda material, stora naturplattor kan till exempel ha gräs eller grus i fogarna. Gråtimjan eller kryptimjan gör sig fint i solen och i mager jord, ger ifrån sig doft då man kommer åt den med foten.

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar