Så får du en frisk källare

Har du en  källare  som du vill renovera eller inreda? Vet du inte var du ska börja? Vi har låtit vår expert Peter Bratt beskriva några vanliga källartyper och vad man ska tänka på om man vill inreda eller åtgärda dem.


En källare kan vara ett riktigt problemområde i huset och det gäller att man vet vad man gör när det är dags att ta till åtgärder. Misstag kan bli dyra och i värsta fall skada hela husets system. Källaren var vid byggnationen ofta tänkt som husets andningsorgan. Att isolera och täppa till detta på fel sätt har blivit ett dyrt misstag för många.

1. Fuktig och redan inredd källare

Du har en bostad i källaren men den känns unken och du har synliga – eller osynliga fuktskador.

Förarbete: Sanera bort det organiska materialet. Problemet kan vara att betongen är ”luktsmittad” och inte är tvättbar längre. Då behövs en luktsanering av en fackman. Risken är annars att du bygger in lukten eller drar ut den ur betongen med en ny frånluftsventilation och det kan lukta en lång tid innan den klingar av. Låt göra en fuktmätning – den kan finnas där du inte kan se den. Installera mekanisk frånluftventilation. En frånluftsventilation med ljuddämpning finns från några tusenlappar och uppåt.

Väggar: Isolera helst utifrån i samband med en dränering för att få en varmare vägg. Se Fuktig oinredd källare.

Läs mer: 10 tips för en torr källare

2. Fuktig oinredd källare

Din källare är fuktskadad och det luktar unket. Ta reda på varifrån fukten kommer och åtgärda. Dränera, led bort dagvattnet, se till att marken lutar från huset, fuktisolera och eventuellt värmeisolera grunden utifrån.

Förarbete: Tvätta rent och riv allt organiskt material som gipsskivor, träreglar, etc.  

Väggar: Använd fukttåligt material.

Tak: Fukttåliga material. Sätt aldrig gipsskivor direkt mot väggen utan lämna en luftspalt mellan yttervägg och gipsskiva. Använd plåtreglar.

Golv: I källare från 1980-talet och framåt är mattor oftast limmande med vattenbaserat lim. Ett problem med detta är att om det är för hög fukthalt (ett bra riktvärde är 85 procents relativ fuktighet i betongen) bryts limmet ner och löses upp (mattan lossnar från underlaget). Limmet avger då en stickande lukt. Detta kan leda till sveda i ögonen och huvudvärk, ska du lägga ny matta – limma aldrig på fuktigt underlag.

Golvvärme: Inte direkt på den fuktiga grunden. Isolera golvet inifrån. Det finns olika material, till exempel eps-cement (kappillärbrytande och isolerande) som lämpar sig för golvvärme i källare. Vad har bäst U-värde i förhållande till bygghöjden? Diskutera med en fackman så att du tar hänsyn till både energi- och fuktaspekter.

Läs mer: Inred din källare

3. Din källare är torr, dräneringen korrekt och du vill inreda den – helt eller delvis.

Förarbete: Aldrig fuktkänsligt material mot ytterväggar och golv. Tvätta av alla ytor med klorin eller annat pH-sänkande medel.

Väggar: Plåtreglar, fukttåligt material. Silikatfärg som andas.

Tak: Fukttåliga material. Sätt aldrig gipsskivor direkt mot väggen utan lämna en luftspalt mellan yttervägg och gipsskiva. Använd plåtreglar.

Golv: Äldre golvbrunnar än 1990 – byt till nya som klarar baktryck eller köp en sådan insats. Alternativt gjut igen golvbrunnen.

Golvvärme: Gör ett markfuktprov. Fram till 1970-talet så gjöt man i bästa fall betongen på dränerande och kapillärbrytande grus. Bättre konstruktion är om man även isolerar och sedan gjuter betong. Är golvkonstruktionen torr, fin och isolerad är det okej med golvvärme. Står huset på en berggrund eller på gammal sjöbotten? Hur är det med energiaspekten? Tala med en fackman så att du får den bästa lösningen, både för plånbok och husets hälsa.
 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar