Så ser svenskarna på sin boendeekonomi

De svenskar som äger sitt boende ser ingen fara med sina egna lån men tror att andra har lånat för mycket. Nordea har låtit Temo fråga svenskar mellan 25 och 65 år som äger sin bostad, hur de ser på sin boendeekonomi. Här ges en kort sammanfattning av resultaten.

ränta


Av de totalt 2,4 miljoner svenskar som har bolån, är det endast cirka 140 000 personer som är i riskzonen. Anledningen är att de har bolån i nivå med dagens marknadsvärde på boendet. Skulle de hamna i en situation med sjunkande priser och tvingas sälja sin bostad kan det bli kännbart ekonomiskt.

Enligt undersökningen har de som äger sitt boende en positiv syn på framtiden. Oavsett ålder ser majoriteten bostaden som en del i den framtida tryggheten. De ser ingen fara med sina egna lån, men tror att andra har lånat för mycket!

Dagens låga ränteläge har gjort att de flesta upplever att de har fått det mycket bättre. Någon större oro för ränteuppgång finns inte heller även om majoriteten tror på en liten ränteuppgång inom de kommande två åren. Över hälften har dock inte räknat ut hur stor ränteuppgång de klarar.

Mindre än hälften har som har bolån har efterlevandeskydd, som innebär att lånet helt eller delvis betalas av försäkringsbolaget vid dödsfall. I Stockholmsområdet där man har de största lånen är det endast 30 procent som uppger att har ett sådant skydd. Hela 16 procent vet inte om det har det eller ej.

Goda råd

Se till att ha koll på hur mycket högre ränta din ekonomi tål och anpassa din ekonomi efter det. Har du lån, skaffa ett efterlevandeskydd om du inte redan har det. Vill du veta mer om svenskarnas boendeekonomi finns undersökningen i sin helhet på www.nordea.se/press under privatekonomiska undersökningar.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar