Så väljer du uterum

Att klä på huset ett uterum är ett fantastiskt sätt att förlänga sommaren, både vad gäller att ha möjlighet att sitta "ute" och att kunna odla spännande, exotiska växter. Dessutom får du extra utrymme för till exempel fest och umgänge.


Ett härligt uterum med energiglas och isolertak som man kan njuta i långt in på hösten. Modllen heter Solux och är cirka 18 kvm stort och kostar komplett cirka 45 000 kronor på Willab Trädgård.

Nog vore det väl härligt om sommarsäsongen kunde börja redan i början av april och sedan fortsätta långt in i september-oktober? Att ha en egen liten vrå där du kan sitta och njuta av pinfärska vindruvor och dadlar och titta ut på höstens första snöflingor som yr mellan kala björkar? Att helt enkelt ha en liten bit medelhavskänsla – i ditt egen hus? Låter det här som ljuv musik ska du definitivt börja fundera på att ge ditt hus ett uterum.

Harmoni med huset

Eftersom uterummet blir en väsentlig del av huset gäller det att tänka till ordentligt innan du börjar bygga. Förutom att du måste fundera över funktionen – ska det vara isolerat eller inte, vilket rum ska det ligga i anslutning till och så vidare – måste du ta hänsyn till det estetiska. Ett uterum blir bäst om det byggs i harmoni med resten av huset. Därför bör funkishusets uterum ges en betydligt striktare utformning än till exempel verandan till 1800-talsvillans snickarglädje. Det här är inte så lätt att se själv alla gånger, det kan vara en god idé att ta hjälp av en arkitekt. Glöm heller inte att du alltid behöver bygglov när du gör en tillbyggnad på huset.

Bygg inte bort ljuset

Det gäller också att noga fundera över var på huset uterummet ska placeras. Ofta bygger man per automatik på vardagsrummet eller köket, vilket kan resultera i att man bygger för fönster och gör dessa rum mörkare. Kanske kan tillbyggnaden placeras lite omlott istället, så att man fortfarande får in ljuset?

Eftersom uterummet oftast består till största delen av glas måste du även tänka på klimatet. När solen ligger på blir det ordentligt varmt. Det bästa läget är därför oftast mot norr, då får du jämnast temperatur och behagligast ljus. Går det inte att bygga i norrläge kan skyddande växter eller jalusier, persienner eller solskydd på skenor i taket hjälpa till att skugga. Blir läget mycket soligt kanske du också ska tänka dig för innan du väljer ett glastak. Ett tak i exempelvis plåt har dessutom den fördelen att det är lättare att montera in en braskamin.

Grunden kan vara allt från trätrall till klinker eller marksten, men alltid med fuktspärr. Högsta komfort får du med ordentlig isolering och kanske värmegolv under klinker. Klinker har den fördelen att den håller värmen länge, ju mörkare desto snabbare uppvärmning.

Om uterummet ska vara isolerat eller inte är annars kanske den viktigaste frågan, något som också har stor betydelse för totalkostnaden. Det enklaste, oisolerade, kan du få från drygt 10 000 kronor, en riktigt exklusiv specialritad vinterträdgård kan gå på flera hundra tusen.

Eftersom klimatet i ett uterum i många avseenden liknar medelhavsklimatet i södra Europa trivs växter därifrån ofta utmärkt. Alla typer av citrusväxter som apelsiner och citroner, kiwifrukt, vindruvor och olivträd, trivs bra i här. De kan även stå kvar över vintern om rummet hålls frostfritt.

Blommor som till exempel bougainvillea, kamelia, pelargoner och änglatrumpet frodas också i det här klimatet. Men tänk på att plantera i stora fukthållande krukor – eller direkt i mark – och att täcka med skuggväv på de soligaste ställena.

Uterumsmiljön är torr och varm på sommaren och det är inte bara växterna som trivs, ohyra som bladlöss och vita flygare älskar också värmen. Duscha växterna ofta och sörj för god ventilation. Svalast har du vid golvet, varmast högst upp mot taket.

Checklista

Att ta med till återförsäljaren

1. Vad är främsta anledningen till att vi vill ha ett uterum?
_____________________________________________________

4. Hur mycket får det kosta?
____________________________________________________

3. Hur mycket av arbetet är vi beredda att göra själva?
____________________________________________________

Var är bästa platsen för ett uterum, men hänsyn till vädersträck/solen,
funktion, byggregler och utseende?
____________________________________________________

5. Vad har vi för markförutsättningar?
____________________________________________________

2. Ska vårt uterum vara isolerat så att man kan vistas där även på vintern?
_________________________________________________

6. Vill vi ha trä eller aluminiumstomme?
_________________________________________

7. Ska taket vara av glas eller täckt?
_________________________________________

8. Vad vill vi ha för typ av golv?
___________________________________________

9. Övrig utrustning, braskamin, värme, rinnande vatten, växter osv
____________________________________________

10. När vill vi att uterummet ska vara klart?
(Glöm inte att begära bygglov!)
____________________________________________

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar