Sälj villan med nya metoder

Var det länge sedan du köpte ditt hus? Funderar du på att sälja? Höj priset med moderna metoder som flygfoto och styling och försäkra bort kostnaderna för dubbla bostäder.


Den största revolutionen inom mäklarvärlden de senaste åren står givetvis Internet för. Idag kan man hitta i stort sett alla hus och lägenheter till salu på internet, via sajter som Bovision och Hemnet som har alla de stora mäklarna knutna till sig. På Hemnet tar sig över en miljon unika besökare – varje vecka! – en första titt på mängder av objekt, utan att behöva flytta sig ut fläcken. Det är därför mycket viktigt med bilder av hög kvalitet, där ditt hus fotograferats så tilltalande som möjligt, när du ska sälja din bostad. Vissa mäklare erbjuder därför även interaktiva bildvisningar samt två- och tredimensionella ritningar.

Via Internet är det också betydligt enklare att sälja sin bostad helt eller delvis på egen hand. Företag som till exempel Hemonline har ett pris på 23 000 kronor om du visar huset själv, Hemverket erbjuder fasta mäklararvoden från 5 000 kronor. (okt 08)

Men trots dessa möjligheter till Gör-Det-Själv väljer fortfarande det stora flertalet att sälja sitt hus traditionellt, via vanlig mäklare. Men det gäller för mäklarna att vässa sina metoder, så att de sticker ut i konkurrensen.

Höj priset med flygfoto

Ett sådant företag är Zentuvo, som sedan en tid tillbaka erbjuder flygfotografering, upp till en höjd av 100 meter. Som bekant kan man ändra i princip allt på en byggnad och tomt – utom just läget. Med ett fotografi taget från hög höjd ser man omgivningarnas för- och eventuella nackdelar på ett helt annat sätt än med traditionella markbilder.

– Ett bra exempel är hus som ligger nära vatten, men där man inte har direkt sjöutsikt, berättar Magnus Urban, försäljningschef på Zentuvo.
– På en traditionell bild ser man inte att vattnet, som ju ofta är mycket attraktivt, kanske bara ligger ett stenkast bort. På samma sätt kan man få en överblick när det gäller exempelvis, skolor, stora vägar, butiker och närhet till grannar, när det gäller mer ensligt belägna objekt.

Till sin hjälp har man det numera förvärvade företaget Helicopter Wiew, som använder en radiostyrd digitalkamera monterad antingen på teleskopstativ, luftballong eller minihelikopter, beroende på hur omgivningarna ser ut.
– Särskilt för spekulanter som inte känner till området är flygfotografier en oerhörd fördel, konstaterar Magnus Urban.
– Det lockar betydligt fler presumtiva köpare om man kan se miljön runt omkring huset. Även trädgården får man en bättre överblick av.

Främst samarbetar man med mäklare, men tjänsten erbjuds även till privatpersoner. En bild kostar då 1 800 kronor + 1 800 kronor i startavgift, paketpris om tio bilder, 8 900 kronor. (okt 08)

Ett hus till salu fotograferat på traditionellt vis. Snyggt javisst, men man får inte reda på mycket om hur omgivningen ser ut.

Christoffer Skogsmo och Robert Ericsson från Zentuvo/Helicopter Wiew rattar säkert den lilla radiostyrda helikoptern som har kameran monterad framtill.

Höj priset med styling

Många mäklare erbjuder även styling, det vill säga inredningshjälp, av ditt hus – och din trädgård – en tjänst som du givetvis också kan beställa på egen hand. De flesta stylister erbjuder en kostnadsfri, första konsultation, sedan betalar du från cirka 2 000 kronor (goda råd och idéer, skriftligt eller muntligt) och uppåt, beroende på om du bara vill ha hjälp med att möblera om och piffa upp din befintliga inredning (från cirka 5 000 kronor) till näst intill renoveringar, där man både målar och kaklar. Priset varierar beroende på omfattningen. De flesta mäklare verkar vara överens om att styling höjer värdet på bostaden med minst tio procent. Vill du styla på egen hand finns flera bra böcker i ämnet att inspireras av.

Slipp dubbelboendet

Ytterligare bra, nya tjänster för säljare är försäkringar mot dubbla boendekostnader – ofta köper man ju innan man sålt själv – samt stegvis försäljning. Det sistnämnda innebär att mäklaren i förväg letar tänkbara spekulanter, innan ditt hus annonseras ut till försäljning. På samma sätt kan också mäklaren aktivt leta efter din nya bostad enligt dina önskemål, samt hjälpa till med köpet. Alla dessa tre tjänster, i kombination eller var för sig, erbjuds från och med oktober av mäklarhuset HusmanHagberg. Med detta får du i princip en ”totalentreprenad” för både din försäljning och ditt nya boende. Mycket praktiskt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar