Små hus för stora tankar

Gästhus, tankestuga, kärleksnäste, festlokal eller förråd - lusthuset har många användningsområden. Här visar vi några olika, mindre lusthus i byggsats under 50 000 kronor.


Bara namnet gläder och inspirerar till nya projekt. Glada lustan finns i två storlekar, 5,7 kvm och 10 kvm. Den mindre storleken är 8-kantigt och har en vägghöjd på 203 cm. Att montera Glada lustan tar för två personer cirka en arbetsdag. Pris från cirka 31 995 kr. Tolsta Fritid. Foto Bo Appeltofft

Kärt barn har många namn. Fåfänga, eremitage, och rundtempel är några av de benämningar som lusthuset haft under sin 400-åriga historia. I slutet av 1800-talet som började man tillverka och sälja lusthus i byggsats och på det sättet säljs de flesta lusthus än i dag.

Vad ska man då ha ett lusthus till? Ja, det finns förmodligen lika många svar som lusthus, men en anledning kan vara att man behöver ett lättstädat rum för oväntat besök. Eller ett uterum med bra ljus som dessutom är en prydnad i trädgården.

Placera inte i solgass

Det är luftvolymen som avgör hur snabbt det går att värma alternativt kyla ett rum. Ett större lusthus tar längre tid att värma upp av solen och blir behagligare att vistas i än ett litet som kan bli hett på kort tid. Därför är det viktigt att tänka på sidohöjden om du väljer ett mindre lusthus under cirka 18 kvadratmeter. Med många öppningsbara fönster har du större möjligheter till ventilation.

– Om du har ett litet lusthus bör du sträva efter att placera det på en skuggig plats där solen lyser morgon och kväll. Om du placerar lusthuset i gassande söderläge kommer du att få ett hett uterum där det snabbt blir jobbigt att vistas, säger Ulf Secher på Classicum.

Förbered marken rätt

Ett lusthus behöver en god markberedning. Vad som är en lämplig beredning kan skilja lokalt så ta reda på vad som står i de lokala byggrådsreglerna. Det kan behövas plintar eller en gjuten platta så rådgör med tillverkaren vad som lämpar sig bäst för just dina markförhållanden.


Lusthuset Mona är 5,2 kvm och har en invändig takhöjd om 2,76 m. Lusthuset finns även i en större variant på 8,2 kvm. Pris från cirka 21 900 kr. Mona tar cirka en dag för två personer att montera. Gräs-Torpstugan.


För den lilla trädgården. Cardinal är ett 6-kantigt lusthus om 6 kvadratmeter, som även kan användas som växthus. Cardinal har en diameter på 3,1 m och en sidohöjd på 2,07 m. Detta lusthus tar cirka två dagar för två man att montera. Pris från cirka 22 000 kr. Classicum.


Det här lusthuset är 8 kvm i en 8-kantig form med papptak. Varje sektion är cirka 130 cm bred och höjden från golv till tak cirka 270 cm. En sektion är försedd med pardörr och alla sju fönster går att öppna. Pris 34 900 kr inklusive frakt. Skånska lusthus.

Köpinformation:
Classicum 040-40 51 90
Gräs-Torpstugan 0514-310 10
Skånska lusthus 0451-220 50
Tolsta Fritid 0650-56 03 59
Woxnadalens Lusthus 0271-346 21

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar