Smarta sidan – Nytt år – ny ekonomi!

Januari är en bra månad för översyn av ekonomin. Här är de viktigaste råden som gör 2008 till ett lyckat privatekonomiskt år.

hushallsekonomi


Låna smart.

Ett bra sätt att få bättre ekonomi är att då och då gå igenom sina boendekostnader.

Som bolåntagare brottas man med den eviga frågan – bunden eller rörlig ränta? Lösningen är ofta att dela upp lånet. Om du är osäker på hur du ska göra: Ha halva lånet rörligt och andra hälften bundet. Eller hälften bundet i två år och hälften i fem år.

Om du anser att du har råd att ligga rörligt är det smart att se vad exempelvis ett tvåårigt bundet lån kostar. Räkna ut mellanskillnaden mellan det och det rörliga, och använd den summan till att amortera extra. På det viset minskar lånet snabbare.

Samla också ihop dina övriga smålån, gå till banken och försök lösa dem genom att lägga in dem i bostadslånet. Den räntan är nästan alltid den lägsta du kan få.

Full koll på elen.

Elpriset är nästa stora post i hushållsekonomin. Se till att ha ett avtal, annars betalar du det elpris som elbolaget tycker är bra – och det är högt.

Försök sänka din elkonsumtion. Dags att täta fönster och dörrar, sätta in lågenergilampor och ”snålstril” på duschen.

Se också upp för smyghöjt sophämtningspris. Numera är det vanligt att sophämtningstaxan bestäms av sopornas vikt. Därför är det viktigt att slänga så lite som möjligt i soppåsen. Alternativen är kompostering, källsortering eller dela kärl med grannen.

Rätt försäkring till rätt pris.

Försäkringar är en annan stor utgift för de flesta hushåll. Om du tar in offerter för exempelvis en hemförsäkring, kommer du att få många olika prisförslag. Villkoren skiljer sig mycket åt, så det gäller att läsa det finstilta. Den ”billiga” hemförsäkringen kan exempelvis undanta vattenskador – samtidigt som just översvämningar och andra läckage tillhör de vanligaste skadorna på ett hus.

Leta billiga bilförsäkringar är ju inte det roligaste man kan ägna sig åt. Men faktum är att premierna och villkoren skiljer sig så mycket att det lönar sig. Ompröva ditt val av bolag varje år, när det gamla avtalet går ut. Det är inte säkert att det som var bäst förra året håller måttet även i år.

Guide: Så förhandlar du med banken

  • Var alltid väl förberedd och ha ordning på pappren. Presentera gärna egna kalkyler.
  • Skapa en god relation med din bankkontakt. Det mänskliga mötet är viktigare än någonsin i dessa internetbanktider.
  • Försök aldrig mörka dina utgifter. Det kan bara sluta på två sätt: antingen avslöjas du direkt, eller så spricker din lånekalkyl och du får svårt att betala räntorna. I båda fallen är du en förlorare.
  • Erbjud dig att bli helkund i banken, dvs flytta över familjens alla konton och sparande.
  • Spela ut bankerna mot varandra. Det fungerar bättre än vad bankerna själva vill erkänna.
  • Kom ihåg att den rabatt du fick när du tecknade lånet försvinner när det ska skrivas om. Då måste du gå en ny match med banken.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Har du nyligen städat upp i ekonomin?


Namn: Gun Svensson
Ålder: 68 år
Yrke: Pensionär
Bor: Markaryd
Familj: Gift
Ja, till exempel har vi bytt el- och telefonbolag, vi har sett till så att vi har fått de mest ekonomiska villkoren. Men visst kan jag tänka mig att se över fler delar i ekonomin.

Namn: Ove Ottosson
Ålder: 66 år
Yrke: Konstnär
Bor: Åsa
Familj: Gift, utflugna barn
Ja, Vi har sett över våra lån med hjälp av en rådgivare från vår bank. Vi har även sett över vilka el- och telefonleverantörer som passar oss.


Namn: Marianne Ask
Ålder: 60 år
Yrke: Arbetar på förskola
Bor: Lund
Familj: Gift
Ja, jag har jobbat på bank i 34 år så vi städar varje månad. Då går vi igenom allt. Varje månad sätter vi även av pengar till villakostnader.

Namn: Ann-Christine Johansson
Ålder: 68 år
Yrke: Pensionär
Bor: Bjärnum
Familj: Gift
– Vi försöker, man söker ju fördelaktiga erbjudanden hela tiden. Till exempel hade vi olja tidigare men nu har vi bytt till luftvärmepump och det har vi sparat pengar på.

Text och foto: Sophia Lindholm

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar