Sommarens bästa projekt är – jobbet du inte behöver göra själv!

Att göra något själv kan vara en riktig kick för egot, och ofta även för plånboken. Men många gånger verkar det enklare än vad det egentligen är och slutresultatet blir halvfärdiga projekt och sura miner. Välj klokt i sommar.


Vingla på skylift för att måla huset…


…eller lära barnen vindsurfa i sommar – det är frågan…

Att anlita en hantverkare för något man tycker att man egentligen borde klara att göra själv, kan kännas svårt för somliga, både för självkänslan och plånboken. Men innan man startar sitt semesterprojekt kan det vara klokt att fundera och diskutera igenom vad det verkligen innebär för hela familjen. Är vi överens om att vi vill klättra på stegar och trampa runt bland målarburkar hela semestern? Kan vi verkligen tapetsera tillsammans, utan att bli osams över hur det ska göras på bästa sätt? Och hur blir det med barnen? Kan vi jobba effektivt med dem hemma, eller behöver vi barnvakt? Kommer en av oss ha totalansvar för allt annat som har med hem och familj att göra under tiden, och vill vi ha det så? Och sist men inte minst; Har vi verkligen den tid och kunskap som krävs för att göra detta? Vissa projekt, som till exempel att ta ned träd eller lägga om taket, kan även innebär att någon i familjen kommer att vara orolig för att den som gör jobbet kan skada sig under arbetes gång, vilket kan vara nog så påfrestande.

Ett projekt åt gången

Okunskap, tidsbrist eller begränsad erfarenhet gör ofta att Gör-Det-Själv-projekt både tar betydligt längre tid och bli dyrare än vad man hade tänkt från början. Det är heller inte helt ovanligt att man inte når riktigt hela vägen fram. Skämtsamt brukar man säga att 90 procent av jobbet görs på 10 procent av tiden, de övriga 10 procenten arbetsinsats utgörs av det där allra sista som tenderar att aldrig bli klart; att såga till den svåra listen i hörnet, kitta fönstret högst upp eller göra sista strykningen i taket.

– Ett misstag många gör är att man drar igång ett för stort projekt, eller flera samtidigt, berättar Lars Johannson, byggnadsingenjör och tekniker hos Villaägarnas Riksförbund.

– Visst kan man spara pengar på att göra jobbet själv, men man överskattar ofta sin snabbhet. Det är sällan ett projekt går spikrakt från start till mål, ofta inträffar oförutsedda saker under arbetets gång, problem som kan vara svåra att lösa för en lekman.

Ta hjälp med vissa delar av jobbet

Ett tips som Lars Johansson gärna delar med sig av är att göra så mycket som möjligt av exempelvis förberedelser och efterarbete själv, och överlåta de mer krävande delarna av arbetet till proffsen. Att riva köket, tvätta fasaden, städa och köra bort skräp kräver inga fackkunskaper, men är något man annars får betala för.

Lars Johansson arbetar som byggnadstekniker på Villaägarnas Riksförbund. Han renoverar gärna själv, men tar det lugnt, ett rum om året tycker han är lagom.

En hantverkare kan kosta allt från 250 till 800 kronor i timmen, främst beroende på var du bor, ju närmare storstad desto dyrare.

– Det kan faktiskt också löna sig att köpa exempelvis virket själv, konstaterar Lars Johansson.

– Visserligen har snickaren ofta rabatt på brädgården, men du får betala för resorna till och från och tiden han eller hon spenderar där. Har du möjlighet att vara ”springschas” och sköta inköp och eventuella kompletteringar och låta snickaren arbeta effektivt, kan du spara en hel del pengar, avslutar Lars Johansson.

Har du tur kan du få tag på en hantverkare som faktiskt kan tänka sig att du är med som handräckning eller låter dig exempelvis skruva altanen efter att plankorna sågats till och lagts på plats. Det kan du spara många timmars betalt arbete på, samtidigt som du kan känna dig trygg för att altanen är korrekt konstruerad. Med en seriös hantverkare som ansvarig för projektet garanteras du även att projektet slutförs i tid, ett slutdatum ska man alltid ha med när man skriver avtal. Får du möjlighet att vara med lär du dig dessutom massor, men var ödmjuk och ifrågasätt inte hantverkarens kompetens eller metoder i onödan, det skapar bara irritation. En hantverkare arbetar sällan lika noga med smådetaljer som en duktig hemmafixare, så är det bara, bland måste man kompromissa lite, för att bli färdig inom rimlig tid.

Ta in offerter i alla fall

Men visst kan gemensamma projekt stärka samhörigheten också, och många av oss med kontorsarbeten tycker om att arbeta med händerna på semestern. Men även om du – och resten av familjen – är övertygade om att ni vill göra jobbet själva, kan det vara klokt att ta in några offerter från seriösa och kompetenta företag innan ni börjar. Kanske kan det trots allt vara skönt att överlämna vissa bitar till proffsen, har ni möjlighet att utnyttja ROT-avdraget kanske det inte blir så dyrt att ta hjälp som ni först trodde. Då får ni tid över att göra annat på semestern – också. För som sagt: Med riktiga proffs blir det färdigt. Korrekt utfört. I tid. Och det har du all rätt att kräva, eftersom du faktiskt betalar för jobbet.

Kanske kan ni då istället satsa på något mindre projekt som ni kan göra för ert höga nöjes skull, inte för att det måste göras, och som kan avslutas med flaggan i topp!

Några prisexempel (från Stockholmstrakten, priserna kan skilja avsevärt)

Nedan följer några mycket ungefärliga prisexempel, men priserna kan skilja avsevärt beroende både på var i landet du bor och i vilket skick ditt hus är. Även kvaliteten på materialet kan variera, var därför noga med att verkligen kontrollera vad du får för pengarna och vilka kostnader som eventuellt tillkommer. Det är också din skyldighet att se till att du verkligen får göra ROT-avdrag för den tjänst du beställer.

  • Takläggning, cirka 100 kvm. 6-8 arbetsdagar. Pris efter ROT-avdrag 475 kr/kvm (inkl moms och material, även takpannorna)
  • Ommålning och skrapning av 1 1/2-plans trähus, Cirka 7 arbetsdagar. Pris efter ROT-avdrag 30 000 kr. (inkl moms och material)
  • Slipning och lackning av parkettgolv, cirka 4 500 kr för 35 kvadratmeter efter ROT-avdrag.
  • Bortforsling och städning efter målning 600 kr/tim Bortforsling av gammalt taktegel 2 500 kr (container).

TIPS! Bor du i ett område där flera hus har samma renoveringsbehov kan ni ta in en gemensam offert, det kan pressa priset rejält. Eller så hjälper ni varandra så att ni kan arbeta mer effektivt och rationellt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar