Sommarunderhållning med Snickar-Ohlis

Att jobba på huset på semestern är en bra investering och ofta en nödvändighet. Här tipsar vår snickare Ohlis om fem bra sommarjobb.

Sommaren är bästa tiden att underhålla över huset; semestern ger tid över och vädret inspirerar till utomhusarbete. Om du börjar planera redan nu är chansen till samvetslösa dåsiga dagar i hängmattan större. Huset som Vi i Villas snickare Ohlis bor i är bara två år gammalt så för hans del kan tak, fönster och målningsarbeten vänta några år till.

– Men jag har länge irriterat mig på att enda vägen ut till altanen är via sovrummet. I sommar planerar jag att ta upp en ny dörr, genom vardagsrummet, så vi slipper bädda sängen varje gång vi ska baxa ut gästerna på altanen…

Till oss andra, som har hus med några år på nacken, delar Ohlis här med sig av goda tips och råd.

1. Måla fasad, fönster och hängrännor

Få sysslor lämpar sig väl bättre på sommaren än målning av huset. Men det är klart, det är tidskrävande. Skrapa, slipa och sedan grundmåla innan de sista färgstrykningarna kan börja. Jobbet tenderar att ta hela semestern i anspråk – du kanske kan leja ut delar av det? Till exempel låta någon målerifirma ta hand om fasaden medan du själv fixar fönstren.

2. Fönster – skrapa eller byta ut?

Fönsterrenovering är en sommarklassiker. Skrapa, slipa, olja in, grundmåla, spackla, måla, kitta? Tänk till en extra gång innan du ger dig på dina gamla fönster. Nu när elpriserna skjutit i höjden lönar det sig kanske att byta ut dem mot treglasfönster istället. Att byta ett fönster är faktiskt inte speciellt svårt, det klarar en normalhändig person lätt på en dag, när man fått upp snitsen kanske man hinner med två. Eftersom man numera kan montera med karmskruvar går det lätt att justera om fönstret är snett.

3. Byt eller måla vindskivorna

Många glömmer bort att vindskivorna på huset behöver målas betydligt oftare än fasad och fönster. De tillhör en av de mest utsatta delarna på ett hus, de som vetter mot söder utsätts för hårdast påfrestningar och bor du i kustbandet blir slitaget extra stort. Förr användes bara extra tåligt kärnvirke till de partierna, idag är tyvärr inte virket valt med samma omsorg. Men hur hållbara de blir beror ju också på hur man underhåller dem! Passa på att måla om dem i sommar. Tvätta först med rekommenderat medel och skrapa sedan bort löst sittande färg. Grundolja därefter på trärena ytor. Helgrunda om de är tunt med färg på vindskivorna, annars fläckgrunda på de grundoljebättrade ytorna. Färdigstryk två gånger med rekommenderad färg. Om de verkar alltför slitna eller det visar sig att träet är murket – byt! Bänd försiktigt loss skivorna – om de är intakta kan de användas som mall, så slipper du mäta upp nya. Var noga med att grundolja ändträet på de nya vindskivorna innan du grundmålar, följ i övrigt anvisningarna här ovan för målning.

4. Rensa hängrännorna

Hängrännorna kan bytas i princip året om man står ut med vädret, men på sommaren passar det extra bra att rensa och göra rent. Gör det, och helst två gånger per år! Annars kommer vattnet att rinna över fasaden som då riskerar att drabbas av fuktskador och röta? En liten barnspade duger utmärkt som verktyg. Det som är mest tidskrävande med det här jobbet är att flytta stegen. Två timmar en förmiddag bör räcka. Har du ingen rens- eller lövsil i stuprörets nedre del är det en bra investering att montera det, den hindrar multnande löv och grenar från att fastna längst ned och täppa till mot marken. Det finns också perforerade plåtar att lägga inne i hängrännorna, vilka håller upp löven så att de inte får kontakt med regnvattnet och hängrännan och du slipper kompost uppe vid taket.

5 . Se över taket

Taket är livsviktigt för huset. Gör det till en årlig tradition att undersöka det, med fördel en dag när det regnar. Du kan börja med att ta dig upp på vinden och undersöka taket inifrån. Extra viktigt om du har papptak, för där är det svårt att se på utsidan om det läcker in någonstans. Mörka fläckar är ett säkert tecken på att taket är otätt. På ett tegeltak ska du byta ut trasiga takpannor och rätta till dem som ligger snett. Tänk på att de två yttersta raderna alltid ska vara spikade, gäller såväl betong som tegelpannor. Spara pengar och använd begagnat taktegel!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar