Störande grannar

Många har problem med störande grannar. Hur mycket ska man egentligen behöva tåla?


Många av de frågor vi får till spalten rör förhållandet mellan grannar. De handlar oftast om att grannens träd eller buskar skuggar en del av den egna tomten, eller att grenarna växer över staketet och att trädet barrar eller lövar av sig.

Dessutom förekommer det att en del grannar retar sig på att när de själva håller gräsmattan ren från löv, så blåser det över löv från grannen, som inte är lika noga med den saken. Vissa grannar kan ha stark belysning på tomten, andra kan ha placerat redskap eller hänger tvätt på ett sätt som skämmer utsikten från den egna tomten.

Någon granne kan elda ofta och röken kan upplevas som störande. Jag tänkte nu kortfattat redogöra för vad som gäller i dessa fall av grumlad grannsämja.

Rötter och grenar som tränger sig på

Rättsförhållanden mellan grannar regleras i Jordabalkens tredje kapitel. I dess andra paragraf finns en specialbestämmelse om rot eller gren som tränger in på annans tomt. Om sådan rot eller gren medför olägenheter för den vars tomt blir utsatt för ”intrånget”, så får den förfördelade ta bort roten eller grenen.

Om det rör sig om ett mer omfattande ingrepp, ska man ge den som äger växten möjlighet att själv utföra åtgärden; detta för att kunna begränsa skadan på växten. Med olägenhet kan man mena till exempel om grenen skymmer solen på verandan, eller är i vägen vid ett gångstråk.

Likaså är det en olägenhet att grenen tappar sina löv på en välskött gräsmatta eller på en veranda. Man kan också tänka sig att en rot kryper in under stenplattor och påverkar dessas läge; även detta innebär en olägenhet.

Om däremot en gren eller en rot sticker in på en mer vildvuxen del av tomten, så innebär detta i normalfallet knappast någon olägenhet för tomtägaren, så den grenen eller roten får därför inte tas bort.

Hur mycket ska man tåla?

I första paragrafen i samma kapitel i jordabalken står att var och en vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom ska ta ”skälig hänsyn” till omgivningen. Exakt vad begreppet ”skälig hänsyn” innebär är inte angivet i lagtexten.

Det måste finnas ett tolkningsutrymme, då det som är skälig hänsyn mellan två jordbrukare ute på landet kan vara en helt annan sak än mellan två grannar i ett villasamhälle. Antalet rättsfall inom området är få. Generellt kan sägas att allmän hyfs och vanlig umgängesform är godtagbart beteende.

Frågan är dock hur man ser på t ex de situationer som vi beskrev inledningsvis i denna artikel. En del kan mena att en villaägare får tåla att det finns andra människor i omgivningen som hörs och syns och s a s tar plats, andra kan mena att det är att gå för långt mot sin granne att besvära denna med rök, löv m m.

Vi kan inte ge några generella svar som gäller för hela riket; lokala variationer och seder kan givetvis påverka bedömningen av vad som är allmänt godtagbart beteende. Den fjärde surströmmningsskivan på en vecka, väcker säkert mycket mer känslor i Skåne, än om den äger rum i norra delarna av landet.

Det är däremot troligt att den som ofta besväras av kraftig röklukt från en granne som eldar kontinuerligt har mer fog för sig, än den som retar sig på naturens gång, d v s att löv kan blåsa från en tomt till en annan.

Mer svårbedömt blir det om en granne stör utsikten från middagsbordet på verandan eller entrén med fula redskap eller bråte. Stark belysning, s k flodljus, kan också störa om det är inkopplat mer konstant, men om det rör sig om ett led i inbrottsskyddet, och ljuset regleras med t ex rörelsesensor, så är det nog något som man som granne får tåla.

Tala med varandra

Det är nog ingen slump att det finns så pass få rättsfall inom området, trots att frågorna ger upphov till mycket stor irritation hos så många människor. Det bästa rådet jag som jurist kan ge, är att man bör börja med att tala med sin granne; utan samtal kan man inte lösa problem.

Visa respekt för varandra, var ärlig men uppriktig och försök att även se saken ur grannens synvinkel. Lyssna på din grannes argument och ta dem till dig. Bemöt argument sakligt och utan ilska och gå aldrig, aldrig till personangrepp. Du får i så fall garanterat en fiende för livet och problemet står kvar olöst.

Kort sagt, bete dig som en god förhandlare eller säljare, så ökar möjligheterna att lösa ditt problem. Rättsordningen är nämligen inte det bästa instrumentet när det gäller grannträtor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar