Större hus: Högre & större!

Drömmen om ett stort umgängesrum blev verkligt när huset växte. 

Ett smidigt sätt att få ökad boyta är att bygga till en våning, antingen på hela huset eller delar av det. Detta kan en arkitekt hjälpa dig med, men det finns också företag som specialiserat sig på så kallade ”taklyft”. Ett av dem är Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB, som utför olika typer av taklyft.

När familjen Söderström i Helenelund fick sitt tredje barn kändes ursprungshuset trångt med sina 100 kvadratmeter. Det fanns inte plats att bygga ut på marken, därför blev en extra våning på 100 kvadratmeter till en smidig lösning.

– Egentligen behövde vi inte så mycket extra yta, berättar Svante Söderström, men nu är vi glada för extrautrymmet. Vi fick tre sovrum och ett stort umgängesrum som används flitigt. Kostnaden för ett taklyft ligger på mellan cirka 6 000-7 000 kronor per kvadratmeter. Då ingår isolerade väggar och tak, samt golvbjälklag, samt montering och avlyft av gamla taket. Inredning, mellanväggar, el och eventuella rördragningar ordnar du själv eller med hjälp av snickare.

Slutnotan för ett taklyft blir ungefär den samma som för en tillbyggnad på mark, men du slipper arbete med grundläggning och har större frihet när det gäller planlösningen. En annan fördel är att det går snabbt och att du kan bo kvar i huset under tiden arbetet pågår.

Superlyftet! Vill du inte bygga till nytt tak på hela huset? Med det så kallade ”Superlyftet” från Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB kan du bygga på cirka 50 kvadrat på endast en del av huset.

Fakta

Extrayta: cirka 100 kvm.
Egen arbetsinsats/hantverkare: Färdigställande, el, vvs, plåtarbeten, inredning, målning och tapetsering
Tidsåtgång: Ett par dagar för själva taklyftet, därefter cirka fem veckor för el-rördragning, inredning med mera. Helt klart var våningen efter ett halvår eftersom de gjorde en del av inredningsjobbet själva på lediga stunder.
Kostnad cirka: Taklyftet cirka 600 000-700 000 kronor inkl moms. (beroende på variant och tillval).

Tuff funkisinspirerad 15 kvadratmeter stor friggebod från Jabo Wood. Pris omålad cirka 40 000 kronor.

Det här uterummet Santex Rum 87 är på 26 kvadratmeter och vinterisolerat och kostar cirka 280 000 kronor.

Andra smarta lösningar för att få mer yta

  • Skaffa en friggebod. Numera får du bygga upp till 15 kvadratmeter utan bygglov.
  • Bygg till ett uterum. Ett uterum kan vara allt från ett sommarrum till ett regelrätt extra rum beroende på hur välisolerat det är.

Köpinformation

Santex www.santex.se
Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB www.atvidabergs.com 0120-249 65

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar