Sveriges bästa grannar!

Familjen Englund/Boman i Gustavsberg valdes enhälligt av Vi i Villas jury till Sveriges Bästa Grannar.


Välkommen till familjen kaos! hälsar Sofie Englund glatt när hon öppnar dörren till radhuset på Vitmossevägen i Gustavsberg.

Här bor hon och Fredrik med barnen Lucas 10, Alice 8 och Julia 3. Och full fart blir det direkt dörren öppnas. Med ena handen försöker Sofie hindra ungtiken Nova, av rasen Staffordshire bullterrier, från en alltför kärvänlig hälsningscermoni, med den andra drar hon hastigt fingrarna genom sina blöta lockar samtidigt som hon försöker ta emot blomsterkvasten.

– Jag tänkte att jag skulle hinna duscha i god tid innan du kom, ler hon ursäktande, men jag har nyss fått i väg vår son Lucas till gitarrlektionen, lilltjejen Julia har varit hemma idag med feber, och Fredrik kom precis hem från jobbet, nu står han i duschen… Men det är så här det är, full fart hela tiden! Vi har ju valpar nu också, säger hon och visar en skön hög med svarta silkesmjuka sötnosar som snusar i badrummet.

Familjen Boman/Englund vann en exklusiv kaffemaskin, Jura Ena 3 från Kaffemaskinen.se, och ser fram mot härliga fikastunder med grannarna.

Ett självklart val

Men trots att man ganska enkelt kan tänka sig att familjen Boman/Englund har nog med att få det egna vardagslivet att snurra med tre barn, hunduppfödning och jobb, Sofie jobbar dessutom natt, har de alltså tid att bry sig om sina grannar. Det tycker särskilt Michael Klingstedt, som bor vägg i vägg med familjen, och skickade därför in nomineringen.

– Direkt när jag såg efterlysningen i Vi i Villa tänkte jag på Sofie och Fredrik, berättar Michael. Vi har bott grannar i fem år och bättre grannar kan man inte ha helt enkelt. Egentligen är det hela ”längan” som är fantastisk, men till Sofie och Fredrik har jag ett extra starkt band. De kom direkt och presenterade sig när vi höll på och flyttade in i huset bredvid. Några minuter senare lekte våra barn och hundar och Fredrik var i full färd med att hjälpa till att bära flyttkartonger.   

Medmänsklighet nyckeln

– Vi försöker vara goda medmänniskor helt enkelt, ha överseende med varandras små fel och brister. När jag klipper gräset på vår baksida känns det självklart att även klippa grannarnas, eftersom vi inte har några staket eller häckar mellan tomterna, säger Fredrik.

Familjen Boman/Englunds tips för att vara en bra granne:

  • Ta själv initiativ och börja prata direkt med nyinflyttade grannar.
  • Acceptera varandra som ni är, alla har några fel och brister, också du själv.
  • Även om ni umgås ofta och otvunget gäller det att vara lyhörd för, och respektera, när grannarna vill vara för sig själva.
  • Hitta på saker tillsammans, både fester och gemensamma projekt som att exempelvis bygga fotbollsmål tillsammans med ungarna, det stärker gemenskapen.
  • Var en god medmänniska. Det är egentligen det allra viktigaste.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar