Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentligen är väl det här en fråga som de som nominerat oss ska svara på, säger Alexander.


Själv har Alexander Masmanidis nämligen inte den blekaste aning om vad han och hustrun Jessica har gjort för att förtjäna den utmärkelse de förärats.

– Inte en susning, vi har bara varit oss själva. Men å andra sidan är det väl så man gör för att vara en god granne, säger han.

Ber man honom att vidareutveckla svaret något tänker han först efter en ganska lång stund innan han lite trevande börjar rabbla upp några stödord; hjälpsam, förstående, ödmjuk…
– Ja, och förresten – inte vara för påträngande. Det tror jag är mycket viktigt. Att ha lite koll på vad gränsen går mellan att vara hjälpsam och överdrivet nyfiken och liksom inte lägga sig i för mycket. Privatlivet måste man få ha kvar hur goda grannar man än är.

En annan sak som Alexander menar är viktigt att tänka på i sammanhanget är att man i ett villakvarter som Påtorp i Ronneby aldrig är ensam om att vara en god granne. Grannsämja menar han kommer med kollektivet.
– Hur det än är så är det ju i slutänden inte en person själv som skapar grannsämja. Det gör man tillsammans. Jag menar om jag lånar ut mig själv en eftermiddag för att hjälpa grannen med att installera en kamin så kanske jag längre fram själv får hjälp med något, fortsätter han, och poängterar samtidigt att den tankegången inte får omvandlas till krav.
– Nej, nej, nej. Det är inte så jag menar. Man får inte göra något med krav på att få tillbaka. Då tror jag att man är fel ute. Man ska helt enkelt vara sig själv och hjälpa till när man har tid och lust, helt enkelt för att det är roligt. Att sen kontentan av det kanske ändå blir en gentjänst, ja… det är ju lite vad grannskap och grannsämja handlar om, säger han.

Familjen Masmanidis tips på hur du blir Sveriges bästa granne

  • Var dig själv och ge dig inte ut för att vara eller kunna något som du inte kan stå för. 
  • Var lyhörd för dina grannars behov utan att tränga dig på och inkräkta på deras privatliv. 
  • Var spontan, överraska med att hjälpa till med, eller göra något som du vet att de uppskattar fastän de inte bett om det.
  • Gör inget som du inte har lust eller tid med. Och ställ inte krav på gentjänster, de kommer med stor sannolikhet automatiskt när du minst anar det.
  • Tänk på att små saker, som att till exempel kolla med grannen om denne har något som ska till soptippen när du själv ändå ska dit inte kostar något extra, men kanske förgyller din återkomst till grannskapet med en kopp rykande hett kaffe. 
  • Och viktigast av allt, tänk på att grannsämja inte kommer ensamt utan är en kollektiv företeelse som man är många om att skapa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar