Tipsen för dig som ska köpa hus

Fällorna är många när man är ute efter att köpa ett småhus. En del av de vanligaste kan du undvika om du följer några enkla råd.


Visserligen har du, som redan bor i villa, förmodligen redan varit med om det hela åtminstone en gång, men att göra en checklista kan
rädda dig från kostsamma misstag.

Först bör du bestämma dig för hur det hus du söker bör se ut, hur stort det bör vara etc, för att passa dig och din familj.

Besök visningar

Se och fråga på plats, så kan du enklare jämföra olika alternativ. Då märker du också var ungefär prisnivån bör ligga för den fastighet du tänkt dig. Jämför också kommunikationer, skolvägar, avstånd till post, bank, butiker, barnomsorg eller annat du behöver i vardagslag. Be den ev. mäklaren om en fastighetsbeskrivning med uppgifter om ekonomi, utrymmen, tomtstorlek o s v. Är radonhalten kontrollmätt?
Hur är det med stadsplanen? Hör med kommunen. Finns det s k servitut för fastigheten, t ex att grannar har rätt att använda vatten från en brunn på denna? Tingsrätten vet besked. Hur är det med kommunalskatten och avgifterna för vatten, avlopp, sophämtning etc?

Gör återbesök

Är det något hus som faller dig i smaken ska du inte bestämma dig direkt. Se på det flera gånger och under olika omständigheter. Är det t ex bullrigt från trafiken omkring under vanlig arbetstid eller från grannarna på kvällen?

Tänk på undersökningsplikten

Den lagstadgade undersökningsplikten går kanske längre än vad du har klart för dig. De fel du inte upptäcker innan du köper huset kan bli mycket dyra att åtgärda efteråt. Speciellt bör du titta efter fukt- och mögelskador och granska grund, källare, vind och tak litet extra.

Anlita besiktningsman

Har du inte själv gedigna kunskaper eller kan anlita goda vänner ska du helst anlita en auktoriserad och försäkrad besiktningsman. Var med på besiktningen, ta del av dennes kunskaper och diskutera förslagen till vad som kan göras på huset. Efteråt får du ett protokoll. Tänk på att ett äldre hus måste kontrolleras extra noga.

Vad kostar reparationerna?

De fel du hittar kan antingen säljaren åtgärda innan du flyttar, eller också får du betala reparationerna själv. I det senare fallet bör du först ta reda på vad det hela kan kosta, och sedan förhandla dig till en lämplig prutmån. Ta inga löften för givna om de inte fästs på papper.

Se upp med extra kostnader

Går affären genom en mäklare, se till att den kalkyl över boendekostnaderna, som du har rätt till, också tar upp lagfart, fastighetsskatt, uppvärmning, ev. sotning, sophämtning, el, vatten o d, framtida reparations- och underhållskostnader inte att förglömma. Lagfartskostnaden är 1,5 % av husets försäljningspris (eller taxeringsvärdet, om det skulle vara högre) plus en expeditionsavgift. Tänk också på besiktnings-, reparations- och flyttkostnaderna. Kontrollera även att mäklaren är registrerad, så att han har en ansvarsförsäkring om någon av hans skyldigheter inte skulle uppfyllas.

Övertar du lån från säljaren är det viktigt att du vet om villkoren då ändras.

Låna klokt

Hör med flera olika banker och låneinstitut innan du bestämmer dig – ränte- och andra villkor kan variera en hel del.
De dyra topplånen kan du slippa om du ser till att kontantinsatsen är 25 % (eller mer) av köpesumman. Lägger man upp nya lån får du betala uppläggningskostnader samt 2 % av pantbrevsbeloppet plus expeditionsavgift för de nya pantbreven.

Räkna noga

Förutom alla dessa kostnader ska du i fortsättningen kunna betala låneräntor och amorteringar på lånen, fastighetsskatt om 1,5 % av husets taxeringsvärde (som kan höjas framöver) varje år samt tomträttsavgäld, om det är kommunen som äger tomten. Dessutom tillkommer som nämnts uppvärmnings-, vatten-, el-, ev. sotnings-, försäkrings-, underhålls- och reparationskostnader m m. Låneräntor och ev. tomträttsavgäld ger 30 % skatteavdrag.

Har du bestämt dig?

Köpet är inte klart förrän både du och säljaren skrivit under köpekontraktet – ett muntligt löfte är inte bindande. Vill säljaren skriva sig fri från ansvaret för ev. fel bör du se upp litet extra. Se också till att det klart framgår av kontraktet vad som ingår i köpet, så att inte säljaren tar med sig något som du räknat med att få. Låt gärna någon jurist e d titta på det innan ni skriver under. Skulle du ångra dig efteråt och redan ha betalt handpenningen, riskerar du att förlora denna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar