Uteplats där solen är

Ligger uteplatsen fel? Det är inte alltid som husets uteplats hamnat rätt, och med rätt uteplatsläge menas då placeringen i solen.

solig uteplats


Det kan bero på flera omständigheter. En är att huset felorienterat, vilket gör att solen helt eller delvis inte når uteplatsen, som kanske bara är solbelyst tidig morgon eller sen kväll. En annan är att grannarnas höga träd ger oönskad skugga, vilket kan vara svårt att göra något åt. Vad man däremot kan göra är en andra uteplats, där solen är hela dagen, alternativt morgon och kväll. Börja med att ta en titt på tomtens möjligheter och hitta en lämplig plats med goda solförhållanden. Den får gärna vara inramad av träd och buskar på ryggsidan, de ger bra vindskydd och fin inramning.

Det här kan vara en lämplig liten uteveranda med kvällssol, placerad så att ryggsidan får fint stöd av trädgårdens grönska. Spaljén i vinkel och pergolataket ger möjligheter för klätterväxter att ta sig upp. Ett par härdade glasskivor, som du monterar på pergolataket, gör verandan ännu mer användbar. Måla spaljén med vit träskyddsfärg. Övrigt trä är tryckimpregnerad furu, som oljas.

När solen finns runt hörnet kan uteplats se ut så här. En hörna uppbyggd mot husfasaden, med ett skyddande plank i vinkel av spjälor i samma färg som huset.

Planket, som byggs på olika höjder, ger plats för kaprifol och klematis att växa. Däcket av kraftigt tryckimpregnerad trall ger utrymmet tyngd, och ger de prunkande krukväxterna rätt inramning. En stor vit markis gör nytta och ger rumskänsla.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar