- Vänta inte med att boka besiktningen till sista stund. Många besiktningsförrättare har mycket att göra och det är inte ovanligt att behöva vänta ett par veckor.
- Det finns ingen standardiserad besiktning av hus och villor. Som köpare gäller det därför att noggrant informera sig om vad besiktningen omfattar.
- Tänk på att el, vatten, avlopp, värmepanna, skorsten och eldstäder, vitvaror, ventilation samt radon normalt inte är inkluderat.
- Var extra uppmärksam på tak, vindsutrymmen, våtrum, källare och betongplattor då dessa är extra utsatta för fukt.
- Kolla fönstren: Hur många glas har de? Flagnar färgen?
- Ställ många frågor till säljaren. Hur mycket har de gjort på huset och hur mycket har tidigare ägare gjort?
- Se till att det finns tid till besiktning i köpekontraktet, minst tre veckor. Efter besiktningen ska besiktningsutlåtandet skrivas ut, och sedan kanske du behöver tid för att ta fram offerter på eventuella renoveringar och så vidare.
- Tänk på skillnaden mellan dolda fel (fel som inte gick att se och inte kunde förutspås) och osynliga fel (fel som inte gick att se men som kan förväntas).
- Många besiktningsförrättare är organiserade inom Svenska Byggingenjörers Riksförbund, SBR. På deras hemsida www.sbr.se kan du få mer information.
- Tänk på att alla hus har fel och brister –en besiktning ska inte hindra dig från att köpa utan göra dig medveten om vad du köper.