Den som ska sälja sitt hus genom mäklare står inför mycket information. Frågor som vad som är rimligt att betala mäklaren och hur man ska välja kommer snabbt upp.
– Träffa minst två mäklare. Prata igenom försäljningens olika steg, värdera huset och efterfråga en offert, säger Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet, som är branschorganisation för en majoritet av Sveriges fastighetsmäklare.
Hon anser att det ligger många mjuka värden i att sälja sin bostad. De mjuka värdena krockar med de krasst ekonomiska.
– Därför tycker jag att man måste träffas, inte bara prata per telefon. Det gör alla seriösa mäklare.
Vilket är vanligaste misstaget villaägare brukar göra när de ska sälja?
– Jag tror att det är att man väljer den som värderar huset högts. Det är känslomässigt: ”Han var den som tyckte att vårt hus var finast”. Efteråt kan man tycka att man skulle valt på andra grunder, säger Titti Öhrn.
Det är här de mjuka värdena kommer in. Det personliga mötet är viktigt.
– Mäklaren är en person du ska känna förtroende att ge dina nycklar till. Du ska ge honom förtroendet att guida runt i ditt hem, det är någon du vill ska respektera ditt hem. Kemin är av stor vikt. Träffar man mäklaren har man den möjligheten att känna efter.
Sedan gäller det att jämföra rätt. Billigaste mäklaren måste ju inte vara bästa alternativet. Det gäller att ta reda på vad man får för pengarna. Vilken plan för försäljningen har mäklaren, hur ska huset marknadsföras, hur ser tidsplanen för visningar ut, är det öppen visning eller inte.
– För mäklaren gäller det att vara lyhörd i den diskussionen. Och informera så att han får fram vad uppdragsgivaren kan förväntas få och vad det kommer att kosta.
Så har man träffat flera mäklare, valt och – så blir det ändå inte bra. En möjlighet man då har är att vända sig till Mäklarsamfundet med sin kritik. Titti Öhrn skriver till mäklaren som får två veckor på sig att bemöta kritiken.
De vanligast klagomålen handlar om att säljaren inte fått det mäklaren utlovade, eller att mäklaren inte varit tillräckligt engagerad.
Även köpare framför klagomål på mäklarna. Där är klagomål kring budgivning vanligast. Ofta handlar det om missförstånd eller bristande information.
– Mäklaren har inte informerat om att det är säljaren som bestämmer vem som får köpa. Man kan ha en muntlig överenskommelse, så kommer ett sent bud som kräver ett snabbt avslut. Då måste mäklaren ringa till nummer två, som trodde allt var klart, och säga ”tyvärr”, säger Titti Öhrn.
Vissa ärenden går vidare till Mäklarsamfundets Disciplinnämnd, nämnden har möjlighet att dela ut erinran, varning eller att utesluta medlemmen.
Då krävs bevis för att mäklaren inte följt de etiska reglerna. Exempelvis använt sig av lockpriser eller inte opartiskt företrätt båda parter.
I slutet av april varnades fyra medlemmar i Mäklarsamfundet och en medlem uteslöts. De ärenden som då togs upp hade blivit riksbekanta efter en granskning som TV3:s program ”Insider” visade i mars.
Ytterst är det den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarnämnden, FMN, som granskar fastighetsmäklarkåren. Hit kan även privatpersoner vända sig. FMN kan besluta att varna eller att återkalla en fastighetsmäklares registrering, vilket gör att fastighetsmäklaren inte kan arbeta som fastighetsmäklare.
Det är dock sällan någon fälls. Av de senaste 11 ärenden om lockpriser som FMN granskat har man varnat en fastighetsmäklare.