Vi i Villa tar krafttag mot svartjobben

Nu gör byggbranschen och Vi i Villa gemensam sak för att få bort oseriösa byggare från konsumentmarknaden genom konceptet "Hantverkshjälpen"


Hantverkshjälpen är en kostnadsfri tjänst på viivilla.se som innehåller drygt 7 000 auktoriserade och branschanslutna hantverkare runt om i Sverige. Du lägger in din förfrågan om hantverkshjälp, och hantverkare i närområdet tas fram utifrån förfrågningen. Sedan kontaktar de utvalda hantverkarna dig med sina offerter. Du kan också söka fritt bland hantverkarna utan att lägga in en förfrågan.

– Vi vet att ett vanligt bekymmer bland villaägare i renoveringstagen är hur de ska hitta seriösa och professionella hantverkare. En mötesplats där auktoriserade och branschanslutna hantverkare finns samlade så att konsumenterna enkelt kan göra trygga köp känns angeläget. Det är precis det Hantverkshjälpen handlar om, säger Camilla Elvljung som är VD på Vi i Villa i Borås.

Inget skydd vid svartjobb

Den utbredda svartmarknaden för med sig problem på flera olika områden och den som riskerar mest är konsumenten. Den som anlitar svart arbetskraft riskerar i slutändan att få betala såväl skatter och sociala avgifter som skadestånd om en olycka inträffar under arbetets gång – man räknas nämligen då som arbetsgivare. Blir arbetet så illa utfört att man vill begära ersättning eller rättelse har man inte heller något rättsskydd.

– För den som ska anlita hantverkshjälp är det svårt att veta vilka företag som är seriösa. Ett svartjobb ger inga garantier och kan bli ett dyrt misstag med svåra konsekvenser för den som köpt tjänsten. För oss är det självklart att lyfta fram seriösa måleriföretag och samtidigt hjälpa konsumenterna att hitta säker hantverkshjälp, säger Diana Uppman, marknads- och kommunikationschef på Målaremästarna.

Gör det ihop

Tidningen Vi i Villa och branschförbunden Sveriges Trädgårdsanläggningsförbund, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, Byggkeramikrådet, Elektriska Installatörsorganisationen och Svenska Värmepumpföreningen är initiativtagare till ”Hantverkshjälpen” som ska förbättra konsumenternas möjligheter att hitta branschanslutna, auktoriserade och professionella hantverkare.

Butikskedjorna COOP FORUM Bygg & Trädgård, Bauhaus och 20 fristående byggmaterialhandlare är också med i arbetet. För alla gör-det-självfixare kan det vara skönt att låta en kvalificerad hantverkare göra de besvärligaste momenten i renoveringsjobbet för att slippa dyra misstag.

Tillsammans har aktörerna därför tagit fram en Gör-det-ihop-folder som finns i deras butiker. Där kan konsumenterna se vilka lokala hantverkare som är anslutna till Hantverkshjälpen och i samråd med dem göra inköp och anlita hjälp.

Hantverkshjälpens hantverkare:

– Branschanslutna

– Auktoriserade

– Innehar F-skattsedel

– Försäkrade

Så anlitar du seriös hantverkshjälp:

– Begär alltid skriftlig offert och överenskommelse, godtag inte någon muntlig. Momsen ska vara inräknad.

– Allt i hantverksuppdraget skall ingå i priset annars blir det lätt missförstånd med extra kostnader som resultat.

– Kontrollera att anbudsgivaren har F-skattebevis, är branschansluten och auktoriserad.

– Kontrollera att hantverkaren har en ansvarsförsäkring, d v s om något händer så finns det ett försäkringsskydd som aktiveras.

– Begär att få referenser.

– Glöm inte att alltid ta reda på om du behöver bygglov. Genom Boverket, Länsstyrelsen och skattekontoret kan du få reda på vilka bidrag du kan söka.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar