Villan som tänker själv

Nu är de här, de "intelligenta" husen. Utrustade med inbyggd teknik och elektronik, hjälper de dig på olika sätt.

Nu är de här, de ”intelligenta” husen. Utrustade med inbyggd teknik och elektronik, hjälper de dig både med att komma ihåg att låsa altandörren och lämna pinfärska videomeddelanden till familjemedlemmarna. Dessutom skickar de en larmsignal till din mobiltelefon om det skulle börja brinna i huset.

Tänk dig fredag eftermiddag. Arbetsveckan är slut. Det är sent och mörkt, men redan när du kliver in genom trädgårdsgrinden tänds en välkomnande utebelysning automatiskt. Du slipper leta i fickorna efter nycklarna, utan trycker bara tummen mot en knapp vid dörren. När du kliver in tänds huset upp, och din älsklingsmusik strömmar ut ur högtalarna. Du går in i badrummet för att duscha av dig jobbet, de smutsiga kläderna kastar du i tvättinkastet som tar dem direkt till tvättstugan.

Efter duschen går du ned till köket – där har äkta hälften talat in ett nytt meddelande på videoskärmen på kylskåpet och berättar att en bilkö kommer att försena hemkomsten. Men det gör ingenting, då hinner du förbereda maten. De färska ingredienserna till fredagsmiddagen finns redan på plats. Du kopplar upp din favoritkock på kylskåpsskärmen och med hjälp av hans instruktioner börjar du strimla purjolöken.

I samma stund som nyckeln sätts i låset ljuder en larmsignal om något fönster är öppet eller spisen inte är avstängd.

Kontrollera lås och strykjärn via mobiltelefonen

Visst låter det som en dröm? Och för de allra flesta av oss är det också en dröm, men kanske inte så länge till. Nu kommer nämligen de ”intelligenta” hemmen på bred front. I de av framtidens hus som redan är här, kan du starta kaffebryggaren och motorvärmaren i samma sekund som väckarklockan ringer, kontrollera att strykjärnet är avstängt och ytterdörren låst via mobiltelefonen eller datorn, och få maten automatiskt hemlevererad i kylskåp som öppnas från utsidan av huset. När hela familjen gått till sängs på kvällen, släcker du all belysning i huset med en enda knapp, men om tvååringen vaknar mitt i natten behöver han inte ängsligt famla runt i mörkret. Så fort de små fötterna sätts ned på mattan bredvid sängen, tänds ett svagt ledljus i rummet.

Först i världen

Sverige är faktiskt allra först i världen med ”intelligenta” serieproducerade villor. I Mölndal, utanför Göteborg, blev det första huset klart för inflyttning i januari. Huset, som idag fått sällskap av fler i området, är utrustat med bland annat belysningsautomatik, automatlås och – larm till fönster och dörrar samt fjärrkontroll till exempelvis tvättmaskin och spis som standard. Dessutom kan man via mobiltelefon eller dator få besked om en vattenläcka eller rökutveckling skulle uppstå i huset.
Nu i april börjar ytterligare ett företag bygga en annan typ av ”smarta” villor på Värmdö, utanför Stockholm. Sex friliggande villor om ca 200 m2 ska uppföras, första visningshuset beräknas bli klart i augusti. Här ska husen utrustas med finesser som centrallåsning via röst- eller fingeravtryck, kyl- och frys med inbyggd dator, leveranskyl för matvaror samt självgående gräsklippare och automatiskt bevattningssystem.

Om man vill, kan vattenkokaren Om tvättmaskinen skulle börja läcka

Trygghet största vinsten

Hur känns det då att bo i ett hus med all denna moderna teknik? Vilka är de största fördelarna, och finns det några nackdelar? Johan Isaksson från Mölndal, som nu bott i sitt ”intelligenta” hus i några månader, berättar:
– Vad jag upplever som den största vinsten med den nya tekniken är tryggheten. Vetskapen om att jag får ett larm om det skulle börja brinna eller ett läckage skulle uppstå, inger en väldig känsla av säkerhet. Faktum är att jag redan haft användning för den här funktionen. En dag när jag var på jobbet lossnade en slang från tvättmaskinen under gång. Direkt fick jag larm på min mobiltelefon och kunde därför snabbt se till att maskinen stängdes av och läckaget stoppades.
Funktionen med automatisk varningssignal ifall någon dörr eller något fönster inte är ordentligt stängda, när man låser ytterdörren, är också något som Johan Isaksson tycker är mycket värdefullt.
– Det geniala är att jag, i samma stund som jag sätter nyckeln i låset, kan bli uppmärksammad på om det är olåst någonstans i huset. Jag behöver aldrig sitta på kontoret och fundera över om jag låste ordentligt, utan får en larmsignal, så att jag kan kontrollera var det är olåst på en gång. På samma vis får jag larm om jag skulle glömt att stänga av spisen eller ugnen.

Vardagsnytta eller roliga finesser?

Eftersom Johan själv är mycket teknikintresserad, och dessutom arbetar med den här typen av framtidsteknologi, erkänner han att han är den i familjen som använder sig av tekniken mest och först. Än så länge.
– Men det är ingenting som är komplicerat eller svårt, och till exempel fjärrstyrningen av olika belysningslägen i huset, använder vi flitigt båda två. Likaså är det både ekonomiskt och praktiskt att kunna höja och sänka temperaturen i huset på distans. Däremot har vi ännu inte provat att synkronisera väckarklockan med kaffebryggaren. Jag försöker just nu att utvärdera vad som är verkligt användbar teknik som underlättar vardagen, och vad som mest är roliga finesser.

Brandvarnare:
Tonsignal, tänder ledljus till utgångar. Skickar meddelande externt.

Fjärrkontroll:
Styr funktionerna när du är hemma.

”Välkommen hem”:
Lås upp och lamporna tänds, larmet slås av och favoritmusiken slås på, eller hur du valt att huset skall hälsa dig välkommen hem…

Dörrar och fönster:
Låser och larmar. Ger klartecken att fönster och dörrar är stängda.

Spis och ugn:
Kontrollera om spisen är på. Slå av på distans. Kontrollera temperaturen.

Diskmaskin:
Klarsignal, återstående disktid, läckagelarm. På och av via fjärrstyrning.

Värmepump:
Höja och sänka temperatur. Fellarm.

Belysningsautomatik:
Automatisk tändning av belysning i klädvård, bad och klädkammare.

Dag och nattläge:
En knapptryckning tänder utvald belysning, startar
kaffebryggaren och motorvärmaren samt stänger
av larmet.

Via internet och dator på jobbet (eller någon annanstans,) kan man t ex övervaka hemmet via en kamera, kolla om barnen har kommit hem eller tända och släcka utebelysningen.

Fotnot: Huset som familjen Isaksson bor i är ett Modulenthus med utrustning från AB Huslivet och e-Hem.
De villor som börjar byggas på Värmdö uppförs av JM BYGG AB.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar