ANNONS FRÅN HORNBACH

Så bygger du trädäck på betongplattor

Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och njuta av den hemtrevliga förlängningen av huset tillsammans med vänner och familj, är en riktig ynnest.


En platsbyggd uteplats är ingenting man svänger ihop en eftermiddag, och det kräver en hel del förarbete för att du ska få ut så mycket som möjligt av bygget. Försök att börja med att fastställa vad exakt du och din familj kommer använda altanen eller trädäcket till? Finns det några särskilda behov som behöver tas med i planeringen?

Innan du börjar…

Kom ihåg att elektriska kablar och uttag är ganska knepiga att dra och installera i efterhand, så se till att rita in dessa från början. Finns det risk för insyn? Se till att skydd för det och eventuell vind, som staket eller spaljéer, tas med i planeringen.

Fastställ dina behov

Var generös med storleken. Tänk på att du gärna vill kunna ta emot gäster på ditt trädäck – och alla ska kunna röra sig utan problem. Se till att avsätta tillräckligt med utrymme, och behöver du spara plats på grund av en liten trädgård kan du enkelt integrera uteplatsen med trädgården. Det brukar rekommenderas att man ska avsätta minst 20 m² för en uteplats avsedd för fyra personer, och 25 m² för sex personer.

Räkna med vädret

Ett olyckligt misstag vore om du placerat uteplatsen utan att ta med solens gång i beräkningen. De flesta vill antagligen kunna njuta av sin uteplats både morgon och kväll, så försök räkna ut om det finns någon plats där du har både morgon- och kvällssol. Vill du också underlätta rent logistiskt, och om det finns möjlighet, placera uteplatsen med dörr i anslutning till köket.

Undvik att bygga uteplatsen för nära träd, eftersom det generellt sett är fuktigare platser och din uteplats kan beläggas med alger, och risken för röta och svamp är relativt stor.

Vanligt är att man väljer att bygga ett trädäck ovanpå betongplattor. Det blir inte helt oväntat väldigt stabilt, och risken för sprickor i grunden och snett underlag minimeras. Så här går du tillväga för att skapa en plats där hela familjen kan njuta i många år framöver.

1. Mät upp ytan

Den första åtgärden är att mäta upp ytan där du vill att ditt trädäck ska ligga. Markera med träpålar och ett snöre som du spänner upp mellan pålarna. Därefter gräver du ut den markerade ytan, ända ner till det fasta underlaget. Var noga med att få bort all matjord för att undvika sänkor. Fyll på hålet med 15-20 centimeter makadam (stenkross utan nollfraktioner).

2. Packa underlaget

Använd en vibrator för att packa underlaget. På så sätt undviker du sättningar, och underlagret blir stabilt och dränerande. Lägg sedan ut en fiberduk för att förhindra att gräs och ogräs sprider sig och växer upp mellan trallbrädorna. Lägg sedan på betongplattor som stöd för reglarna.

 

3. Rikta plattorna

Betongplattorna ska riktas vågrätt. Börja med att lägga vid huset – kontrollera avståndet mellan plattorna och dörrtröskelns underkant. Det är för att tralldäckets överkant inte ska täcka en eventuell altandörr. Använd en gummihammare för att justera plattorna mer exakt. 

4. Kontrollera lutning

Ett vattenpass kommer väl till hands när du ska kontrollera att lutningen från huset är på omkring 10-20 mm/m. Se till att det är ett långt vattenpass! För att förhindra fuktvandring till reglarna, använd en underläggsdyna av gummigranulat.

5. Rikta reglarna och skruva trallbrädorna

Se till att samtliga bärande reglar står parallellt med och i rät vinkel mot husväggen. Skruva fast trallbrädorna, och börja vid husets fasad.

Expertens bästa råd

Kennet Bengtsson är företagssäljare vid Hornbach i Malmö, och är det någon som har koll på trädäck så är det han.

Vad finns det för fördelar med att bygga trädäck på betongplattor?

– Det går snabbt och man behöver inte gräva för plintar. Man kan bygga lågt, och du får en låg övergång till gräsmattor och eventuell övrig plattsättning.

Är det några särskilda hus eller mark som lämpar sig extra väl till den här typen?

– Många gånger så sitter fönsterdörrar lågt monterade på enplansvillor, och då är detta ett bra alternativ. Övergången mellan hus och trädäck känns mer naturlig.

Hur pass händig behöver man vara för att bygga allting på egen hand?

– Alla klarar av att bygga sin egen altan – att förbereda sitt projekt är det viktigaste för att få ett bra slutresultat. Det finns bra läggningsanvisningar på till exempel Hornbachs hemsida, eller Youtube. Råd och tips hjälper vi även till med i varuhuset. 

Finns det någonting särskilt man behöver tänka på?

– Rätt val av skruv är viktigt. Bygger du ditt trädäck nära en pool så ska skruven vara syrafast för att inte korrodera. Övriga ytor ska fästas med en skruv av hög kvalitet, till exempel av A2- eller C4-kvalitet. När du lägger trall vid pool är det viktigt att även beslag och ankarskruv är rostfritt (A2) material. Jag rekommenderar alltid minst 28 millimeter trall, om det är tryckimpregnerat. Då är risken för att golvet ska svaja minimerad vid rätt regelavstånd. 

Är det någonting som ni ofta får höra att folk gör fel när de bygger trädäck på betongplattor?

Är det någonting som ni ofta får höra att folk gör fel när de bygger
trädäck på betongplattor?
– Ofta glömmer folk att köpa grundpapp/underläggsdyna att lägga mellan trä och platta. Resultatet blir då att träet suger vatten med förkortad livslängd som följd. Det är också vanligt att folk glömmer bort att förborra ändträet när man lägger virke av hårdare kvalitet, och då finns det risk att trallen spricker.

Vad ska man välja för träslag på trallen?

– Försök att tänka vilken färg det ska vara och hur mycket kvist det får vara i träet, samt vilken prisklass du vill röra dig i. Vanligt tryckimpregnerat är bra, har lågt kvadratmeterpris och håller i många år. Men det har mycket mer kvist än till exempel Bangkirai och Sibirisk lärk. Dessa har ett naturligt rötskydd inbyggt.

Hur tar man hand om trallen på bästa sätt?

– Att skura med en borste och såpa varje år. Eventuell påväxt som inte går bort med såpa kan tvättats med grönfri. Är det hårt nersmutsat så kan man använda tralltvätt, och då bör man olja in ytan efteråt. Vi rekommenderar inte att högtryckstvätta trallen eftersom ytskiktet kan skadas, och man kan få stickor eller sprickor i trallen. Att olja sin trall är oftast inte nödvändigt, det är mer en utseendefråga. Om man har en oljad trall slipas det innan nästa behandling för att trallen ska dra åt sig oljan. Om man oljar trallen så är det viktigt att få bort all överskottsolja för att undvika krackelering av oljan, samt förhindra sprickbildning.

Mest lästa artiklar