ANNONS FRÅN HORNBACH

Så hittar du rätt markis

En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.


En markis har många användningsområden och kan se lite olika ut. När det blivit dags för den fina investering som en markis är kan det vara en god idé att göra en uträkning för exakt hur ditt användningsbehov ser ut, för att säkerställa att rätt markis hamnar hemma hos dig.

Aleksander Gavrilov på Hornbach i Göteborg är rätt person att fråga när det kommer till markiser, och ger Vi i Villas läsare de vassaste tipsen när det kommer till inköp av ny markis till villan.

– Kunder frågar ofta oss ”vad tycker du?”, men jag brukar svara att det är ju kunden själv som ska ha markisen — inte jag som säljare. Vi bistår däremot med allt, från att förklara vilka olika typer av markiser som finns, vad dessa har för användningsområden och vad du som konsument behöver tänka på rent generellt när det kommer till markiser, säger Aleksander.

Olika typer av markis

– Det finns naturligtvis en del olika typer  av markiser för olika användningsområden. Vanligast är:

Kassett
Semikassett
Terrassmarkis

– Det är själva huset för tyget och maskineriet. Du behöver också göra valet mellan en eldriven markis eller en manuell, samt ta ställningn till vilket slags tyg, mönster och färg du vill ha, säger Aleksander.

Fundera ut syftet

– Innan du köper en markis är det viktigt att stanna upp och tänka till. Vad ska markisen fylla för syfte? Ska den skydda mot sol direkt på uteplatsen, eller vill du ha markiser som förhindrar solen att lysa in i ett rum med stora fönster? tipsar Alexander.

Mät ut och planera

På Hornbach noterar man att många gör misstaget att inte tänka ut på förhand hur man ska sätta upp sin markis, eller hur högt upp den ska sitta. Höjd är en viktig faktor — vid 1,5 meters utfall har man fått en höjdskillnad på 40 centimeter lägre än själva markisen som sitter på fasaden. Försök tänka ut så mycket som möjligt i förväg — hur ska markisen sitta på fasaden? Vilken höjd ska den sitta i? Undersök om du har tillräckligt med utrymme.

Montera

– Förmodligen det absolut viktigaste i hela kedjan. Många tänker generellt att den ska upp på fasaden bara; det finns ingen fasad som ensamt kan hålla upp en tung markis. Vad finns bakom en träfasad? Använd rätt skruv och rätt plugg  beroende på vilken fasad du har. Hur har du tänkt montera din markis? En markis väger en hel del och behöver därför stabila fästen om den ska monteras på din fasad. Undersök hur just din fasad är byggd och se ifall du behöver göra någon typ av förstärkning. Har du dessutom köpt en eldriven markis måste en behörig elektriker koppla in strömmen, menar Aleksander.

Populäraste markisen

Många kunder hos Hornbach väljer en elektrisk kassettmarkis, i den typen av markis fälls allting in i ett ”hus” av aluminium när markisen inte används. Tyget skyddas på så sätt från solblekning, smuts, fukt och väta vilket gör det till en återkommande bästsäljare. Kassettmarkisen ger ett snyggt och rent intryck, och när den är elektrisk finns det inte så mycket mer att göra än att njuta av lite välbehövlig skugga.

Mest lästa artiklar